Obce v Beskydech řeší nedovolené parkování. Zavedou proto kyvadlový autobus

Události v regionech: Nedovolené parkování v Beskydech (zdroj: ČT24)

Obce a města v Beskydech bojují s neukázněnými řidiči, kteří přijíždějí do hor. Často parkují, kde se nesmí, mnohdy přímo v chráněném území. Pokud na auto v zákazu vjezdu narazí revírník, ochránce přírody nebo policista, může řidič dostat pokutu až 10 tisíc korun.

Centrální parkoviště v Bílé v Beskydech nabízí 650 parkovacích míst. Ani to některým řidičům nestačí. „Řidiči nerespektují skoro žádné zákazy, příkazy, parkují na místech, kde nemají, blokují vjezd k nemovitostem, blokují lesní sklady,“ popisuje prohřešky starosta Bílé Tomáš Kubačák (PRO LEPŠÍ BÍLOU).

Stejnou situaci řeší většina horských obcí. I přesto řidiči zákaz vjezdu často porušují. Letos evidují správci lesů už desítky takových případů. „Snažíme se s tímto nešvarem bojovat, protože tato oblast je hodně turisticky vytížená. Dříve jsme tady měli nájezdy i 15 aut, teď to jsou jednotky, ale klidné to úplně není,“ říká zástupkyně lesního správce Biskupských lesů Petra Latnerová.

Místo neoficiální parkovací plochy bude překladiště dřeva

Už v létě se správci lesů chystají uzavřít další úsek. Tentokrát v Ostravici. Jde o plochu u transformátoru, která není oficiálně parkoviště, protože slouží jako překladiště dřeva. V létě tam auta definitivně vystřídá dřevo.

„Reagujeme tak na výzvu policie, která opakovaně řeší divoké parkování aut na našem pozemku i mimo něj,“ uvádí mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. „Parkování je opravdu velký problém, možná je důvodem i covid, kdy lidé začali více vyrážet do hor,“ myslí si starostka Ostravice Pavlína Stankayová (KDU-ČSL).

Aby turisté nepřišli o jeden z hlavních výchozích bodů na Lysou horu, hledalo vedení obce řešení. „Začali jsme jednat s krajem a vymysleli jsme, že vyzkoušíme kyvadlovou dopravu, takzvaný shuttle bus,“ popisuje starostka Stankayová.

Autobus bude jezdit mezi Malenovicemi, Frýdlantem a Ostravicí a také mezi Starými Hamry a Gruněm. První linka by měla do terénu vyrazit v sobotu 3. července.