Restaurátoři obnovili neznámou fresku na brněnské Nové radnici. Poškodil ji provoz vývařovny

Po téměř dvou letech prací dokončili restaurátoři obnovu fresky na stropě a stěnách sálu rady na Nové radnici v Brně. Vědělo se, že na stropě freska je, ale nikdo netušil, co je na ní vyobrazeno, řekl vedoucí restaurátorského týmu Martin Číhalík. Kompletní rekonstrukce sálu bude hotová na konci letošního roku.

„Freska zobrazuje zasedání zemského soudu a erby jeho členů v období, kdy freska vznikala, tedy přibližně v letech 1728 až 1729. Zajímavé je, že vyobrazené figury jsou oblečené podle módy mnohem staršího období. Dospěli jsme k názoru, že to má zobrazovat starobylost moravského zemského soudu,“ konstatoval Číhalík.

Téměř dvě třetiny doby, po kterou práce trvaly, restaurátoři pomocí skalpelů opatrně odhalovali pozůstatky zničené fresky. Moravský zemský soud, který v budově sídlil, totiž v 19. století vystřídala mimo jiné vývařovna. Jejím provozem byla freska tak poničená, že bylo na konci 19. století rozhodnuto o jejím zamalování. 

Pomohly staré fotografie

K současné obnově výmalby přispěla práce moravského historika a archeologa Mořice Trappa, který ještě před zalíčením fresky pořídil dvě fotografie výzdoby stěn a nakreslil přibližnou podobu stropní výzdoby.

Stavební práce v sále rady začaly v červenci roku 2019 a původně měly trvat rok a půl. Odborníci měli rekonstruovat jenom stropní fresku o rozměru 200 čtverečních metrů. Později se ale podařilo v brněnském archivu najít Trappovy fotografie, které zachycují iluzivní pilastry jakoby nesoucí klenbu a také dvě iluzivní sochy ctností.

„Na fotografii je zachycena ještě část třetí sochy, ale netušíme, kterou další ctnost zobrazuje, nebylo možné ji rekonstruovat,“ uvedl za tým restaurátorů Číhalík.

Práce v sále rady, které vyjdou přibližně na 25 milionů korun, vstupují do poslední části. „Nyní se začíná s pokládáním parket, bude dokončena elektroinstalace a nakonec bude prostor vybaven nábytkem,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Kromě jednání rady města bude sál podle ní sloužit i k dalším akcím.