Největší očkovací centrum v Praze chce denně naočkovat až sedm tisíc lidí. Bude-li dostatek vakcín

V hlavním městě začíná fungovat velkokapacitní očkovací centrum v hale O2 universum. První den naočkuje asi tisícovku lidí, kapacitu bude postupně navyšovat. Při maximálním vytížení budou lékaři schopni podat vakcínu proti covidu-19 až sedmi tisícům lidí denně. Provoz centra má na starosti Ústřední vojenská nemocnice. Velká očkovací centra fungují i v dalších krajích, kvůli nedostatku vakcín ale většinou nedokážou využít svých kapacit.

K očkování do O2 universum se lidé mohli hlásit od začátku minulého týdne. Na pondělí je podle mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitky Zinke objednáno zhruba tisíc lidí, na úterý kolem dvou tisíc. Pokud si lidé zarezervují termín, obdrží podle Zinke QR kód, který bude sloužit i při administrativních krocích během očkování.

Zdravotníci v očkovacím centru budou lidem podávat vakcínu firem Pfizer/BioNTech. „Očkovací tým, který tvoří lékař, zdravotní sestra, její asistentka a administrativní pracovník, zvládne naočkovat asi 40 až 50 lidí za hodinu,“ řekla Zinke. Na pondělí tedy budou připraveny čtyři týmy a jeden záložní.

Původně mělo centrum začít fungovat už v dubnu, kvůli nedostatku vakcín ale byl jeho rozjezd o necelý měsíc odložen. Náklady na vybudování centra v hale O2 universum jsou podle lednového odhadu 11,8 milionu korun. Za nájem stát nic neplatí. Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF.

Kromě centra v O2 universum, které má mít kapacitu až sedm tisíc naočkovaných lidí denně, je v Praze v provozu také větší místo v Kongresovém centru na Vyšehradě. Očkuje se i v nemocnicích, ale některé vakcinaci omezují. Například motolská nemocnice už přestala fungovat jako očkovací místo pro veřejnost.

Každý kraj má jiný přístup

Velkokapacitní očkovací centra, která v některých krajích vznikla například ve sportovních halách, kulturních sálech či na výstavištích, nejsou kvůli nedostatku vakcín plně vytížená. Mnohá fungují jen na zhruba poloviční kapacitu. Ty kraje, které větší očkovací centra zřídily, do nich zpravidla přesunuly očkování z nemocnic.

Například ve Zlínském kraji jsou velkokapacitní očkovací centra tři, na kroměřížském výstavišti a ve vsetínské sportovní hale a ve zlínské PSG aréně, a hejtmanství do nich přesunulo očkování z nemocnic. Zatím nefungují na plný provoz, ale kraj je s nimi spokojen. Předpokládá, že až bude naočkována velká část obyvatel, provoz center se utlumí a vakcinace se vrátí zpět do nemocnic, menších zdravotnických zařízení a bude pokračovat také u praktických lékařů.

Podobnou strategii zvolil i Ústecký kraj, kde jsou plánována čtyři velkokapacitní centra. Největší se otevře v pondělí v bývalém univerzitním areálu v Ústí nad Labem. Až bude dostatek vakcín, bude možné tam očkovat až dva tisíce lidí denně. Centrum funguje už také v Lužické nemocnici Varnsdorf a ve sportovní hale v Mostě a jako poslední by se mělo 10. května otevřít centrum na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích. S otevřením velkých vakcinačních míst končí očkování v nemocnicích, stalo se tak už například v Děčíně.

Někde o otevření očkovacích center ani neuvažují

Naopak v Královéhradeckém kraji o zřízení většího očkovacího místa neuvažují. Zapojili především stávající zdravotnická zařízení doplněná praktickými lékaři. Hejtmanství si od toho slibuje, že bude očkování dostupnější lidem v jednotlivých regionech. V kraji jsou pilíři očkovací sítě krajské nemocnice, státní Fakultní nemocnice Hradec Králové a soukromá Nemocnice Vrchlabí. Dodávky vakcín zatím nedosahují kapacit, které očkovací místa mají.

Například očkovací centrum v Plzni, které má kapacitu 1200 lidí denně, očkuje většinou od čtvrtka do neděle.

Na využití své maximální kapacity stále čeká i centrum v karlovarské KV Areně, které je připraveno podávat očkování do podzimu. Kraj počítá i s variantou, že se multifunkční hala vrátí k běžnému provozu a zároveň v ní bude pokračovat vakcinace proti covidu-19.