Podle Babiše by se od června mohli registrovat k očkování lidé starší 16 let

Lidé ve věku 50 až 54 let se od středy budou moci registrovat k očkování proti covidu-19. Ve svém pravidelném videu na sociálních sítích to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Doufá, že nejpozději od 1. června se budou moci začít registrovat všichni zájemci starší 16 let. První květnový den přibylo v Česku 1169 případů, ve srovnání s minulým týdnem je to o 137 méně. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie mírně stouplo, nyní má hodnotu 0,88.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

„Ve středu otevíráme registraci pro věkovou kategorii 50 až 54 let. Těchto lidí podle naší evidence je 690 tisíc. Pokud to takhle půjde dál a dodávky budou fungovat, můžeme de facto každý týden otvírat další věkové kategorie po pěti letech. Doufám, že nejpozději 1. června otevřeme věkovou kategorii pro všechny,“ řekl Babiš.

V Česku se začalo očkovat koncem loňského prosince. Nejdříve přišli na řadu klienti domovů pro seniory a zdravotníci, postupně se přidávali i senioři nebo učitelé. V současné době je registrace k očkování otevřená pro všechny starší 55 let, přednost mají také mladší pacienti s vybranými nemocemi.

Od pondělí se spustí registrace pro takzvané pečující osoby, tedy lidi pobírající příspěvek na péči třetího nebo čtvrtého stupně. Připravuje se také očkování pracovníků vysokých škol. Někteří senioři registrovaní především u svých praktických lékařů však stále na očkování čekají.

Arenberger a Svrčinová mají připravit další rozvolňovací plán

Babiš poznamenal, že Česko objednalo celkově téměř 27 milionů dávek vakcíny, z toho 14 milionů od společností Pfizer/BioNTech, kterou je očkována většina populace. Ukončené očkování má v republice po čtyřech měsících víc než milion lidí, k sobotnímu večeru přesně 1 009 631. Za sobotu bylo naočkováno 21 650 lidí, což je zhruba o tisíc méně než minulou sobotu. Minimálně jednu dávku vakcíny dostalo přes dva miliony obyvatel, což je necelá čtvrtina populace starších 16 let.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) a pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová mají podle Babiše připravit plán rozvolnění koronavirových opatření ve školách, sportu či v kultuře.

Nákaza se nejvíce šíří ve Zlínském kraji

I když celostátně epidemické hodnoty zvolna klesají, situace v jednotlivých okresech i krajích se značně liší. Nejpříznivější je v Karlovarském kraji, kde za poslední týden přibylo 53 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Naopak nejvíc se nákaza šíří ve Zlínském kraji, kde je tato hodnota čtyřnásobná – k neděli činí 216. Z okresů je na tom nejhůře Zlín, kde za poslední týden přibylo skoro 266 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Naopak na Chebsku jen 15.

Počet nákaz
Zdroj: ČT24

V nemocnicích je nejméně lidí s covidem od října

Klíčový pro další vývoj i je počet hospitalizovaných, zejména na jednotkách intenzivní péče – v obou případech je jich nyní nejméně od loňského října. V sobotu bylo v nemocnicích 2449 lidí, z nich pětina byla ve vážném stavu. Oproti stejnému dni minulého týdnu se počet hospitalizovaných snížil o zhruba sedm set a počet pacientů s těžkým covidem klesl o víc než dvě stě.

Skutečná zátěž nemocnic je ale vyšší. Statistiky ministerstva totiž nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu, nemocniční péči ale dále potřebují. Přesto se postupně uvolňují lůžka určená pro pacienty v těžkém stavu, většina nemocnic se zvolna vrací i k neakutním operacím a dosud odkládané péči.

Podíl pozitivních testů mírně stoupl

Laboratoře v Česku provedly v sobotu skoro 37 tisíc testů na covid, z toho bezmála 10 tisíc přesnějších PCR testů, zbytek antigenních. Ve všední dny bývá testů několikanásobně víc. Podíl pozitivních u preventivních testů, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu, oproti předchozím dnům i minulé sobotě mírně stoupl na půl procenta.

U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, byl podíl pozitivních přes 11 procent, ve srovnání s minulým týdnem je to nárůst o 2,5 procentního bodu. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, podíl pozitivních činil v sobotu zhruba 12 procent, podobně jako před týdnem.