Lokomotivy po srážce vlaků na Teplicku se podařilo oddělit. Teď se hledají černé skříňky

Lokomotivy dvou nákladních vlaků, které se srazily v neděli odpoledne u obce Světec na Teplicku, se ve středu podařilo železničářům plně oddělit od sebe. Stroje do sebe byly vpáčené, na jejich rozdělení se pracovalo skoro dva dny. Teď vyšetřovatelé hledají černé skříňky a další důkazní materiál. Havárie si vyžádala život jednoho strojvůdce, druhý byl středně těžce zraněný. Škoda je kolem 50 milionů korun. Provoz na trati, kde běžně jezdí jak nákladní, tak osobní doprava, dál stojí.

Až vyšetřovatelé skončí s prohlídkou strojů, lokomotiva Unipetrolu se na koleje nevrátí, bude kvůli vysoké míře poškození rozřezána. Po odklizení následků kolize bude nutné odtěžit kontaminovanou zeminu kvůli úniku nafty, následně bude třeba ještě trať opravit. Práce potrvají podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové do pátku.

U nedělní nehody zasahovaly dvě sanitky a vrtulník. Jedna z lokomotiv po střetu vzplála, vezla propan-butan, druhý vlak přepravoval náklad s uhlím. Hasičům se podařilo náklad hořícího vlaku uchránit. V neděli tam zasahovalo devět hasičských jednotek.

Neštěstí zřejmě mohl zabránit jeden ze strojvedoucích, který nezastavil před návěstidlem. „Nákladní vlak měl zastavit před návěstidlem, což se nestalo. Nenašli jsme žádnou chybu na zabezpečovacím zařízení,“ řekl už v neděli generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Vlaky na trasu podle něj nevyjedou ještě několik dní.