TÉMA

Jan Kučera

Rožnov pod Radhoštěm vybere firmu, která upraví projekt Kulturního centra a postaví ho

Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku vybere stavební firmu, která upraví projekt Kulturního centra a objekt postaví. Zastupitelé města v pondělí vybírali ze tří variant výstavby centra. Zvolenou verzi preferovalo i vedení radnice, hlasovalo pro ni všech 21 přítomných zastupitelů. Stavba centra za více než 360 milionů korun se předloni zastavila, hotová je základová deska.
18. 3. 2024|

Rožnovské nádraží dostalo novou podobu, město chce zvelebit i okolí

Rekonstrukce rožnovského nádraží je hotová. Historická staniční budova prošla obnovou, místo původních nízkých nástupišť vznikly bezbariérově přístupné vysoké perony, modernizaci má za sebou také kolejiště či zabezpečení. Práce, které trvaly zhruba rok a půl, stály Správu železnic přes 230 milionů korun bez DPH.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 21:19|

Americký výrobce čipů Onsemi zvažuje v Rožnově pod Radhoštěm investici dvou miliard dolarů

Americký výrobce čipů Onsemi chce investovat dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard korun) do rozšíření výroby. Ve hře je kromě závodů v USA a Koreji také Rožnov pod Radhoštěm na Valašsku. Společnost má rozhodnout do letošního podzimu. Pokud by se Onsemi rozhodl investovat v Rožnově, bylo by to podle starosty Jana Kučery (Nezávislí Rožnováci) ve stávajícím areálu společnosti v průmyslové zóně a znamenalo by to asi tisícovku nových zaměstnanců. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) označil případnou investici za jednu z nejvýznamnějších v Česku.
27. 7. 2023|

Když do bagru narazil vlak, světla na přejezdu zřejmě nesvítila, ukazuje video nehody s 21 zraněnými

Najevo vyšly nové závažné okolnosti středeční srážky motorového osobního vlaku s nákladním autem převážejícím bagr na přejezdu ve Stráži nad Nisou, při níž se zranilo 21 lidí. Vypadá to, že bezprostředně před příjezdem vlaku a v době srážky na přejezdu zřejmě nefungovala signalizace – svědčí o tom video, které okamžik nehody zaznamenalo, a také zkušenosti místních. Podle starosty Stráže nad Nisou Lukáše Beneše (nestr.) zde upozorňují už několik let na to, že signalizace u přejezdu nefunguje, jak by měla.
23. 6. 2023|

Strojvedoucí pendolina, který zahynul při nehodě, ji podle inspektorů způsobil. Byl opilý a jel proti Stůj

Strojvedoucí pendolina, který zahynul při loňské nehodě v Bohumíně, byl podle Drážní inspekce jejím hlavním viníkem. Vlak, který brzy ráno odjížděl, se při ní střetl s posunovací lokomotivou, jeho strojvedoucí byl jedinou obětí havárie. Osudná byla ale také pro pendolino, České dráhy se pak rozhodly, že už ho nebudou opravovat. Podle inspektorů byl strojvedoucí opilý a udělal několik chyb, zejména odjel, přestože svítila návěst Stůj. Inspekce ale kritizovala i České dráhy, ty podle své mluvčí připravují změnu interních předpisů.
22. 6. 2023|

Strojvedoucí pendolina byl při nehodě v Bohumíně pod vlivem alkoholu, řekla policie Primě. Drážní inspekce to nekomentovala

Strojvedoucí vlaku pendolino, který se letos v červnu v Bohumíně na Karvinsku srazil s posunovací lokomotivou, byl pod vlivem alkoholu. V pátek to uvedla televize CNN Prima News, které to sdělila mluvčí moravskoslezské policie Daniela Vlčková. Strojvůdce při nehodě zemřel, dalších pět lidí se zranilo. Drážní inspekce po kolizi předběžně připustila, že pendolino projelo kolem návěstidla zakazujícího jízdu. Aktuální zjištění policie inspekce nekomentovala.
18. 11. 2022|

Drážní inspekce má problémy s vyšetřováním nehod na tratích, úřadu chybí zaměstnanci

Ministerstvo dopravy chce zpřísnit kontroly technického stavu vlaků. Drážní úřad už slíbil, že proto posílí dohled. Vedení resortu k tomu chce přikročit kvůli výsledkům průzkumu mezi strojvedoucími, kteří si stěžují na časté výluky na tratích. 59 procent respondentů označilo za častý problém právě poruchy na vozidlech. Na tratích ale přetrvávají i problémy s vyšetřováním nehod. Drážní inspekce má ze zákona roční lhůtu, teď ji ale poměrně často nestíhá dodržovat. Může za to nedostatek inspektorů, které úřad nedokáže zajistit kvůli nízkým platům.
5. 9. 2022|

V Praze se srazily nákladní vlaky. Jeden člověk je zraněný, provoz na trati je zastaven

Na trati mezi stanicemi Praha-Vysočany a Horní Počernice se dopoledne srazily dva nákladní vlaky. Jedna z lokomotiv vykolejila, provoz v místě nehody byl do odvolání zastaven. Pražská záchranná služba ošetřila šestapadesátiletého muže, kterého s bolestí zad odvezla do nemocnice. Další tři lidé vyvázli z nehody bez zranění. Podle prvních informací jeden ze strojvůdců zřejmě projel návěstidlo v poloze Stůj zakazující jízdu.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 15:39|

Rožnov si těsně schválil kulturní centrum za 330 milionů

Zastupitelé Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku schválili stavbu kulturního centra za necelých tři sta třicet milionů korun. Finančně náročný projekt získal podporu těsné většiny zastupitelů, hlasovalo pro něj jedenáct z dvaceti přítomných. Projekt se připravoval sedm let, náklady na něj však výrazně vzrostly.
27. 1. 2022|

Před rokem se nedaleko Perninku srazily dva vlaky, k vyšší bezpečnosti mají pomoci nové systémy

Přesně před rokem se na krušnohorské železnici nedaleko Perninku na Karlovarsku srazily dva osobní vlaky. Dva lidé při nehodě zemřeli a víc než dvacet dalších se zranilo. Správa železnic proto začala instalovat zabezpečovací systémy, které by měly podobným nehodám zabránit. Takto rizikových tratí je v Česku víc než osmdesát.
7. 7. 2021|

Máma natírala babičce vlasy, aby ji uchránila před selekcí, popisuje muž, který byl prvním lidickým dítětem po válce

„Lidice Shall Live“ neboli „Lidice budou žít“ je název britského hnutí, které podporovalo obnovení vypálené obce. Myšlenku převzala i československá vláda. Ta pár metrů od původní vesnice začala v roce 1947 budovat nové domy. Symbolem obnovy se stal i Jan Kučera, který je prvním po válce narozeným lidickým dítětem.
10. 6. 2021|

Únava jako příčina tragické železniční nehody? Podle indicií možná pracoval strojvedoucí mnohem déle, než směl

Mnohem déle než povolených patnáct hodin zřejmě seděl podle informací České televize za ovládacím pultem lokomotivy strojvedoucí jednoho z vlaků, které se o Velikonocích čelně srazily na nádraží ve Světci na Teplicku. Dopravce – firma Orlen Unipetrol – ale jakékoli porušení zákona odmítla, o údajném několikanásobném překračování délky směn ale promluvil i další strojvedoucí. Oficiální závěr vyšetřování zatím není na světě. Drážní inspekce má na závěrečnou zprávu čas až do příštího roku.
4. 5. 2021|

Lokomotivy po srážce vlaků na Teplicku se podařilo oddělit. Teď se hledají černé skříňky

Lokomotivy dvou nákladních vlaků, které se srazily v neděli odpoledne u obce Světec na Teplicku, se ve středu podařilo železničářům plně oddělit od sebe. Stroje do sebe byly vpáčené, na jejich rozdělení se pracovalo skoro dva dny. Teď vyšetřovatelé hledají černé skříňky a další důkazní materiál. Havárie si vyžádala život jednoho strojvůdce, druhý byl středně těžce zraněný. Škoda je kolem 50 milionů korun. Provoz na trati, kde běžně jezdí jak nákladní, tak osobní doprava, dál stojí.
7. 4. 2021Aktualizováno7. 4. 2021, 13:15|

Jeden z nejstarších orchestrů ve střední Evropě je bez vedení. Po odvolání ředitele rezignoval šéfdirigent

V reakci na úterní odvolání ředitele Karlovarského symfonického orchestru oznámil rezignaci na sociálních sítích šéfdirigent orchestru Jan Kučera. Jeden z nejstarších orchestrů ve střední Evropě se tak ocitá bez vedení. Do skončení výběrového řízení orchestr povede jeho ekonomický náměstek Josef Bernátek. Informace České televizi potvrdila manažerka orchestru Vlasta Vodičková.
24. 2. 2021|

Lokální tratě už dlouho potřebují lepší zabezpečení, všechna jednání však dosud zkrachovala

Trat mezi Karlovými Vary a Perninkem, kde se v úterý stala nehoda, patří mezi desítky v takzvaném režimu D3. Ten značí nejjednodušší způsob zabezpečení, spoléhá totiž na lidský faktor. Tento režim už hluboko v minulém století umožnil snížit náklady na výpravčí a tím zachránit řadu tratí. Oběti úterní nehody ale zachránit nezvládl.
9. 7. 2020|

Vykolejení nákladního vlaku u Mariánských Lázní zavinili strojvedoucí i komunikace, zjistila inspekce

Vykolejení nákladního vlaku u Mariánských Lázní loni v červenci zavinil podle Drážní inspekce strojvedoucí, který nevěděl, že v úseku je snížená rychlost, i když informace měl k dispozici. Inspekce zároveň dospěla k závěru, že pokyn ke snížení rychlosti se ke strojvedoucímu vlaku nedostal včas, což ukázalo slabinu v předávání informací.
7. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 11:21|

Vedlejší železniční tratě jsou špatně zabezpečené. Podle Drážní inspekce je třeba hledat řešení i doma

Drážní inspekce doporučuje státu změnit přístup k zabezpečování na vedlejších železničních tratích v Česku. Vyšetřovací zpráva k loňské srážce dvou vlaků nedaleko Čáslavi mluví o tom, že by se nemělo spoléhat jenom na drahý evropský vlakový zabezpečovací systém (ETCS), který je určený spíš pro velké koridory, ale stát by měl hledat i vlastní alternativní řešení.
24. 5. 2020|

Pivo je klasika. Na jedno zve skladatel Kučera a vypravěč Lábus

Pivo je považováno za český národní nápoj, oblíbený mok nepřehlížejí ani tuzemští hudební skladatelé nebo oceňovaní literáti. Komponista Jan Kučera se inspiroval texty o pivu od Husa po Hrabala a složil Pivní oratorium. Pod jeho taktovkou skladbu, která měla světovou premiéru v roce 2016 na Pardubickém hudebním jaru, uvede 30. ledna Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK.
30. 1. 2020|

Po nehodách, kdy se za jízdy rozpadla kola, musí dopravní podnik zkontrolovat všechny své nové tramvaje

Tisíce kol musí zkontrolovat pražský dopravní podnik, aby předešel pohromě v podobě zákazu provozu tramvají typu Škoda 15T. Letos počátkem roku převzal městský podnik poslední z 250 těchto tramvají, ale v té době se již začal projevovat zásadní problém – novým vozům se doslova rozpadají kola. Čtyři z nich už letos vykolejily.
31. 10. 2019|

Zelená, a pak zase červená. Na návěstidle zasvítil povel k odjezdu, asi proto se v Brně srazily dva vlaky

Březnová srážka vlaků v Brně měla složitější průběh, než se zdálo. ČT zjistila, že strojvedoucí, který byl dosud označovaný za jediného viníka, skutečně dostal signál k odjezdu, i když se vzápětí změnil zpět na červenou. Drážní inspekce to potvrdila, podle ní to ukazuje na systémový problém, který vyvolalo rušení výpravčích.
23. 5. 2019|