Pro Rožnov je rozšíření výroby Onsemi mimořádná příležitost, míní starosta

Starosta Rožnova pod Radhoštěm Jan Kučera k investici firmy onsemi (zdroj: ČT24)

Pro Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku je rozšíření výroby společnosti Onsemi podle starosty Jana Kučery (Nezávislí Rožnováci) mimořádná příležitost. Město s více než šestnácti tisíci obyvateli chystá rozšíření kapacity škol, školek, přibydou byty. Americký výrobce polovodičů oznámil, že do rozšíření výroby v tamním závodě investuje dvě miliardy dolarů, tedy asi čtyřicet šest miliard korun. Přibýt by měla tisícovka zaměstnanců, nyní jich v závodu pracují dva tisíce.

„Je to až snová průmyslová investice. Protože je do výroby s vysokou přidanou hodnotou, ve stávajícím areálu, není tu obrovská dopravní zátěž kvůli dovozu materiálu. A zároveň je to firma, která v Rožnově dlouhodobě působí. Je seriózní, jeden z nejlepších partnerů, které máme,“ řekl Kučera.

Doprava, bydlení, místa ve školách

„Samozřejmě to přináší výzvy. Bude to příchod nových zaměstnanců a obyvatel a budeme na to potřebovat reagovat. Máme nachystaný plán zhruba za dvě miliardy korun a asi dvaačtyřicet projektů, které je potřeba zrealizovat ve čtyřech oblastech. Je to doprava, bydlení, kapacity škol, obecně veřejné služby a prostor pro život,“ vyjmenoval starosta.

Radnice plán rozvoje města v tichosti připravovala asi rok. „Aktuální nabídka bydlení v Rožnově je minimální. V okolí Rožnova do pěti kilometrů se nachází devět bytů, rodinných domů je deset,“ řekla makléřka realitní kanceláře Sting Rožnov pod Radhoštěm Jana Švrčková. Radnice ve snaze s ubytováním pomoct tak učinila první krok a koupila budovu bývalého internátu, ve kterém bude 72 nových bytů.

Město si chystá vlastní zdroje a dotace, chce také využít zdroje státu. „Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo velmi otevřené diskusi. My jsme na základě včasné informace už začali pracovat. Vznikla meziresortní pracovní skupina. Začali jsme otevírat problémy,“ popsal starosta. Už na podzim se podle něj bude řešit jedna z nejkritičtějších křižovatek, která je vjezdem do průmyslového areálu. „Vznikne nová světelná křižovatka, která zvýší průjezdnost a bezpečnost,“ dodal.

„Žádný strašák“

Elektrotechnická výroba má ve městě tradici. Firma je v podstatě nástupnickou organizací Tesly Rožnov. „V Rožnově nehrozí odpor vůči investici jako takové, protože řada Rožnováků je hrdá na elektrotechnický průmysl, který tady v minulém století vznikl a ve kterém nadále pracují. A důležitá byla i včasná komunikace ze strany firmy. A to, že my se jako město snažíme tomu pomoci, přispívá k velmi dobrému vnímání investice,“ ujistil starosta.

„Nepůjdeme mimo průmyslový areál. Plánujeme rekonstruovat budovy, které máme tady v areálu k dispozici. Využíváme průmyslový areál a dlouhodobě zkrášlujeme tvář tohoto areálu, který sousedí s městem,“ řekl viceprezident a ředitel výroby Onsemi Rožnov pod Radhoštěm Aleš Cáb.

Události: Rožnov se chystá na rozvoj (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci by měli přibývat postupně. „Pro město to není žádný strašák, ale chceme udržet vysokou kvalitu života pro současné obyvatele i pro příchozí a dobudovat kapacity školek a škol. Jde také o trávení volného času, bydlení, lékaře,“ uvedl starosta. Změny by měly být rozloženy do několika let a město bude mít čas se na ně připravit.

Oproti nové výstavbě bytů, by měl být dopad na dopravu minimální. „To, co vyrobíme, jsme schopni odvézt v malé dodávce jednou za týden,“ prohlásil Cáb.

Spolupráce s vysokými školami

„Výroba je velmi náročná, takže budeme potřebovat zkušené zaměstnance a ty musíme s velkým předstihem získat a vyškolit. Už před dvaceti lety jsme zjistili, že jediná možnost, jak zaměstnance získat, je vychovat si je na českých školách. Začali jsme spolupráci s VUT (Vysokým učením technickým) v Brně, kde vyučovali naši nejlepší zaměstnanci. Později jsme spolupráci rozvíjeli až do současné podoby. Máme každý rok zhruba sto studentů na praxi s tím, že většina z nich potom pokračuje diplomkou, případně zaměstnáním u nás,“ vysvětlil Cáb.

Ředitel výroby onsemi v ČR Aleš Cáb k velké investici v Česku (zdroj: ČT24)

VUT byla podle něj první škola, se kterou firma spolupracovala. Aktuálně je to také zlínská Univerzita Tomáše Bati.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) v pořadu 90' ČT24 řekl, že vedení kraje se společnosti snažilo maximálně vyjít vstříc. „Naše práce je zajistit podniku odborně připravené lidi,“ řekl Holiš a poukázal na spolupráci s tamními vysokými školami. Společnost si podle hejtmana vybírá některé pracovníky už na středních školách a gymnáziích. Do roku 2026 by chtěl mít na zlínské Univerzitě Tomáše Bati otevřen bakalářský obor přímo pro firmu Onsemi.

90′: Investice onsemi v Rožnově pod Radhoštěm (zdroj: ČT24)

Onsemi ještě bude jednat s českou vládou o investičních pobídkách. Společnost původně spolu s Českem zvažovala pro rozšíření výroby také své závody ve Spojených státech a v Koreji.