TÉMA

Onsemi

Továrny na čipy v Drážďanech jsou příležitostí pro Česko, řekl Fiala

Český premiér Petr Fiala (ODS) se saským kolegou Michaelem Kretschmerem při návštěvě příhraničního krušnohorského hornického regionu debatoval o možné spolupráci ve výrobě polovodičů. Fiala na tiskové konferenci novinářům řekl, že továrny na čipy v Drážďanech a rozšíření výroby v podobném závodě amerického výrobce onsemi v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku nevnímá jako konkurenční projekty, ale jako důvod k prohloubení spolupráce. Společně také varovali před narůstajícím vlivem populistických stran.
včeraAktualizovánopřed 6 h hodinami|

Opozice chce znát výši státní podpory pro onsemi

Opozice vyzývá vládu, aby co nejdříve zveřejnila detaily podpory pro americkou firmu onsemi, která chce v Rožnově pod Radhoštěm rozšířit výrobu čipů. Má jít o největší zahraniční investici v historii České republiky. Státní pobídka má být v řádu miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu věří, že se peníze do státního rozpočtu vrátí.
20. 6. 2024|

Investice do čipů je klíčová, řekl Síkela. Příliš mnoho otazníků, oponoval Kolovratník

Česko čeká největší zahraniční investice v samostatné historii. Americká společnost onsemi chce v tuzemsku mít kompletní výrobu čipů, investovat plánuje 44 miliard korun. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) v Událostech, komentářích řekl, že když jde o největší investici v historii Česka, mělo by jít i o největší veřejnou pobídku. „Zatím jenom působíte otazníky,“ oponoval místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO).
20. 6. 2024|

Pro Rožnov je rozšíření výroby Onsemi mimořádná příležitost, míní starosta

Pro Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku je rozšíření výroby společnosti Onsemi podle starosty Jana Kučery (Nezávislí Rožnováci) mimořádná příležitost. Město s více než šestnácti tisíci obyvateli chystá rozšíření kapacity škol, školek, přibydou byty. Americký výrobce polovodičů oznámil, že do rozšíření výroby v tamním závodě investuje dvě miliardy dolarů, tedy asi čtyřicet šest miliard korun. Přibýt by měla tisícovka zaměstnanců, nyní jich v závodu pracují dva tisíce.
19. 6. 2024Aktualizováno19. 6. 2024, 21:42|

Největší zahraniční investice v historii Česka. Výrobce čipů rozšíří závod v Rožnově

Americká společnost Onsemi rozšíří výrobu čipů ve svém závodě v Rožnově pod Radhoštěm. Plánuje investovat dvě miliardy dolarů, což je v aktuálním přepočtu 46,3 miliardy korun. Jde tak o jednu z nejvýznamnějších zahraničních investic v tuzemsku. Kromě Česka se firma rozhodovala ještě mezi Spojenými státy a Jižní Koreou, kde má své další závody. Onsemi ještě bude jednat s českou vládou o balíčku investičních pobídek.
19. 6. 2024Aktualizováno19. 6. 2024, 21:22|

Onsemi vyrábí mikročipy do aut, počítačů i vojenské techniky

Společnost onsemi, která stojí za rekordní investicí v České republice, patří mezi největší a nejvýznamnější výrobce polovodičů na světě. Firma se v minulosti například dostala do žebříčku Fortune 500, který seřazuje největší americké společnosti podle jejich hrubého obratu. Investice společnosti posílí také Evropskou unii, která se snaží v oblasti mikročipů vybudovat svou konkurenceschopnost vedle Asie a USA.
19. 6. 2024Aktualizováno19. 6. 2024, 18:09|

Americký výrobce čipů Onsemi zvažuje v Rožnově pod Radhoštěm investici dvou miliard dolarů

Americký výrobce čipů Onsemi chce investovat dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard korun) do rozšíření výroby. Ve hře je kromě závodů v USA a Koreji také Rožnov pod Radhoštěm na Valašsku. Společnost má rozhodnout do letošního podzimu. Pokud by se Onsemi rozhodl investovat v Rožnově, bylo by to podle starosty Jana Kučery (Nezávislí Rožnováci) ve stávajícím areálu společnosti v průmyslové zóně a znamenalo by to asi tisícovku nových zaměstnanců. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) označil případnou investici za jednu z nejvýznamnějších v Česku.
27. 7. 2023|

Západ chce vrátit výrobu čipů domů. I Česko by z toho mohlo těžit

V moderním automobilu je přes tisíc čipů, které zajišťují jeho provoz, bez čipů se neobejdou led zářivky, elektronika, telefony nebo třeba stíhačky F-35, které chce pořizovat česká armáda. Jenže čipů je málo. Přibrzdila se rychlost a síla dodávek z míst, kde se vyrábějí, do míst spotřeby. Této i dalším podobným výzvám globalizace se věnuje nový díl publicistického pořadu Bilance. Premiéra je ve čtvrtek ve 21:05 na ČT1.
2. 3. 2023|