Onsemi vyrábí mikročipy do aut, počítačů i vojenské techniky

Společnost onsemi, která stojí za rekordní investicí v České republice, patří mezi největší a nejvýznamnější výrobce polovodičů na světě. Firma se v minulosti například dostala do žebříčku Fortune 500, který seřazuje největší americké společnosti podle jejich hrubého obratu. Investice společnosti posílí také Evropskou unii, která se snaží v oblasti mikročipů vybudovat svou konkurenceschopnost vedle Asie a USA.

Společnost onsemi byla založena v roce 1999. Od té doby se vypracovala na globálního výrobce a dodavatele polovodičů a integrovaných obvodů. Její výrobky jsou hlavně určeny pro automobilový průmysl nebo výpočetní techniku, také ale nacházejí uplatnění v medicíně, nebo dokonce v armádním letectví a obraně, pro které onsemi vyrábí zákaznické integrované obvody pro specifické aplikace.

Firma se zaměřuje na širokou škálu čipů, její produkty jsou navrženy tak, aby optimalizovaly výkon a spotřebu energie v závislosti na aktuálních požadavcích. Podobně jako u jiných firem v odvětví s polovodiči se i u onsemi očekává růst ceny akcií na burze.

V roce 2016 se společnost dostala mezi dvacítku největších výrobců polovodičů na světě. V roce 2021 se díky výši hrubého obratu umístila v žebříčku Fortune 500 na 483. místě. Její tržby loni činily přes osm miliard dolarů, čistý zisk byl přes dvě miliardy.

Závody v USA, Asii i Evropě

Ústředí společnosti se nachází v americké Arizoně ve městě Scottsdale, které je součástí metropolitní oblasti Phoenixu. Firma má ve Spojených státech řadu závodů, stejně jako v Evropě a Asii. Celosvětově má více než 33 tisíc zaměstnanců. Kromě výrobního závodu a vývojového centra v Rožnově pod Radhoštěm firma v Česku provozuje také vývojové centrum v Brně.

Onsemi má nyní v Česku ve třech pobočkách kolem 2200 zaměstnanců, kteří se zabývají návrhem integrovaných obvodů, výrobou křemíkových desek a výrobou polovodičových čipů. Hlavní závod je v Rožnově v areálu bývalé Tesly, má asi dva tisíce zaměstnanců.

Nový závod v Rožnově má vyrábět inteligentní výkonové polovodiče, které slouží ke zlepšení energetické účinnosti elektromobilů, obnovitelných zdrojů energie nebo datových center s umělou inteligencí. Výroba naváže na současné provozy, ve kterých se vyrábí krystaly křemíku a křemíkové čipy.

Výkonným ředitelem společnosti je od roku 2020 Hassane El-Khoury. Ten dříve pracoval jako šéf a člen představenstva jiného amerického výrobce polovodičů Cypress Semiconductor. El-Khoury pochází z Libanonu, do Spojených států emigroval v sedmnácti letech.