Továrny na čipy v Drážďanech jsou příležitostí pro Česko, řekl Fiala

Události: Petr Fiala (ODS) v Sasku (zdroj: ČT24)

Český premiér Petr Fiala (ODS) se saským kolegou Michaelem Kretschmerem při návštěvě příhraničního krušnohorského hornického regionu debatoval o možné spolupráci ve výrobě polovodičů. Fiala na tiskové konferenci novinářům řekl, že továrny na čipy v Drážďanech a rozšíření výroby v podobném závodě amerického výrobce onsemi v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku nevnímá jako konkurenční projekty, ale jako důvod k prohloubení spolupráce. Společně také varovali před narůstajícím vlivem populistických stran.

Oba politici spolu diskutovali například o dopravním propojení, těžbě lithia, továrně na čipy v Drážďanech a také o situaci v Česku a Sasku, uvedl Fiala. Továrny na čipy v Drážďanech, které zde provozují a plánují přední producenti polovodičů, jsou podle Fialy příležitostí i pro Česko.

„Hledáme správný model, jak spolupracovat. Cesta není v dojíždění zaměstnanců, ale spíše v dodavatelských řetězcích,“ řekl český premiér. Poznamenal, že Česku se podařilo získat velkou investici onsemi, která se s podobnými investicemi v Drážďanech doplňuje. „Výborně to zapadá do naší strategie a strategie EU stát se v polovodičích globální mocností,“ prohlásil. Dodal, že závislost v tomto sektoru na nespolehlivých dodavatelích ohrožuje bezpečnost a rozvoj.

O drážďanské továrny na polovodiče a s tím související příležitosti pro tuzemsko se v březnu během návštěvy saské metropole zajímal také český prezident Petr Pavel. Zájem o spolupráci s Českem tehdy vyslovil také Kretschmer.

Varování před populisty i nelegální migrací

Fiala se saským kolegou Kretschmerem také varovali před růstem obliby populistických stran. Podle Fialy pravicoví i levicoví populisté nenabízejí žádná řešení.

„Populismus, ať už je pravicový, nebo levicový, považuji za nebezpečný. Neřeší totiž problémy lidí, ale využívá jen jejich strachu,“ podotkl Fiala. Poznamenal, že jeho vláda na problémy lidí naopak myslí. „Myslíme na budoucnost, proto jsme připraveni dělat i rozhodnutí, která nejsou populární, ale jsou dobrá pro budoucnost,“ řekl.

Kretschmer uvedl, že radikální proudy získávají na oblibě kvůli nezvládnuté nelegální migraci, kterou je nutné zastavit.

„Nelegální migraci musíme omezit, v Německu je to velké téma,“ zmínil Kretschmer. Problém nelegální migrace ve své kampani využívá Alternativa pro Německo (AfD), o kterou se kvůli podezřením z krajně pravicových aktivit zajímá německá civilní kontrarozvědka. V červnových volbách do Evropského parlamentu se umístila jako druhá po opoziční konzervativní unii CDU/CSU. Favoritem je i v zemských volbách, které Sasko čekají v září.

Bezproblémová hranice

Oba politici během celodenní návštěvy pohraničního krušnohorského hornického regionu, který slaví pět let od zápisu na seznam kulturního dědictví UNESCO, také navštívili město Jáchymov. Prohlédli si expozici Knihovny Latinské školy, která získala věhlas a poskytovala přípravu k univerzitnímu studiu.

Premiéři si také prohlédli historické nákresy map, mimo jiné Evropy či Asie a arabského světa. Kretschmer k tématu hranic poznamenal, že hranice Čech a Saska patří k nejstarším v Evropě. „A vždy byla nejméně problematická. Až tedy na dvacáté století,“ řekl. „V jednadvacátém století je ale opět vše v pořádku,“ dodal český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Hranice se staly tématem také na exkurzi ve vodním hamru ve Frohnau, které je dnes součástí města Annaberg-Buchholz. „Jsem rád, že hranice jsou dnes jen na papíře, žijeme zde společně,“ řekl premiérům starosta města Annaberg-Buchholz Rolf Schmidt. Šéf saského spolku Welterbe Montanregion Erzgebirge Steve Ittershagen k tomu poznamenal, že v krušnohorském hornickém regionu hranice nikdy neznamenaly překážku. „Vždy tady byla vzájemná výměna, kdy Češi přinášeli do Saska znalosti a dovednosti, nebo si je odtud naopak odnášeli třeba z báňské univerzity ve Freibergu,“ řekl Ittershagen.

„Tento region je na dobré společné cestě. To je na tom to krásné. Vzniklo tu tolik známostí, přátelství, lidé se tu domluví,“ míní Kretschmer. „Mám radost z toho, že ta hranice vlastně už tady není vůbec patrná a že tady vytváříme skutečně něco, co dobře prospívá rozvoji obou našich zemí,“ dodal Fiala. Zápis celého krušnohorského hornického regionu na seznam UNESCO příhraniční oblasti díky turismu výrazně pomohl, shodl se Fiala se saským premiérem.