TÉMA

Krušnohoří

Továrny na čipy v Drážďanech jsou příležitostí pro Česko, řekl Fiala

Český premiér Petr Fiala (ODS) se saským kolegou Michaelem Kretschmerem při návštěvě příhraničního krušnohorského hornického regionu debatoval o možné spolupráci ve výrobě polovodičů. Fiala na tiskové konferenci novinářům řekl, že továrny na čipy v Drážďanech a rozšíření výroby v podobném závodě amerického výrobce onsemi v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku nevnímá jako konkurenční projekty, ale jako důvod k prohloubení spolupráce. Společně také varovali před narůstajícím vlivem populistických stran.
včeraAktualizovánopřed 6 h hodinami|

Sloup Nejsvětější Trojice je už 20 let na seznamu UNESCO. Hrdost Olomoučanů zažehl před 300 lety

Přesně před dvaceti lety, 2. prosince 2000, se jedna z nejvýraznějších olomouckých památek, barokní sloup Nejsvětější Trojice, dostala na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Sloup vysoký přes 32 metrů byl postaven v letech 1716 až 1754, jedná se o největší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Pro Olomoučany je památka výjimečná i tím, že se na její stavbě podíleli jenom místní umělci.
2. 12. 2020|

Krušnohoří je rok v UNESCO. Růst návštěvnosti zbrzdila pandemie

Krušnohorská hornická krajina si připomíná rok od svého zápisu na seznam světových památek UNESCO. Tu zdejší tvoří dvaadvacet míst – sedmnáct leží v Sasku a pět na české straně. A i když rostoucí zájem o dlouho opomíjené Krušnohoří zbrzdila pandemie, místní věří, že o své návštěvníky nepřijdou.
7. 7. 2020|