Když do bagru narazil vlak, světla na přejezdu zřejmě nesvítila, ukazuje video nehody s 21 zraněnými

Události v regionech: Novinky k nehodě osobního vlaku a nákladního auta (zdroj: ČT)

Najevo vyšly nové závažné okolnosti středeční srážky motorového osobního vlaku s nákladním autem převážejícím bagr na přejezdu ve Stráži nad Nisou, při níž se zranilo 21 lidí. Vypadá to, že bezprostředně před příjezdem vlaku a v době srážky na přejezdu zřejmě nefungovala signalizace – svědčí o tom video, které okamžik nehody zaznamenalo, a také zkušenosti místních. Podle starosty Stráže nad Nisou Lukáše Beneše (nestr.) zde upozorňují už několik let na to, že signalizace u přejezdu nefunguje, jak by měla.

Video zachycuje situaci, jak nákladní auto s bagrem na návěsu vjíždí na přejezd. V té chvíli do něj naráží vlak. Že by ale svítila výstražná světla, na záznamu vidět není. „K otázce, zda bylo signalizační zařízení před nehodou v činnosti, jsme si vyžádali stanovisko drážní inspekce, na které nyní čekáme,“ informovala policejní mluvčí Ivana Baláková.

Kameru na přejezd namířila firma, které nákladní auto patří. Má areál u trati a tahle nehoda zde není první. Stejnou řešili už před třinácti lety. „Na přejezdu se objevují anomálie, které si nikdo neumí vysvětlit – sám od sebe přestane fungovat. Já sám opakovaně volal na České dráhy nebo na Správu železnic, aby zjednaly nápravu,“ tvrdí jednatel společnosti Bagr Trans Petr Ressler.

„Správa železnic nesouhlasí s tím, že by zabezpečovací zařízení přejezdu bylo v době mimořádné události v poruše,“ reagovala mluvčí organizace Nela Friebová. „Až budeme mít vyšetřeno, zveřejníme závěry,“ uvedl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

„Přijedete a nesvítí nic“

Jenže dlouhodobé problémy se signalizací na přejezdu potvrzuje i starosta Stráže nad Nisou Beneš. „Jsme zvyklí, že než se rozbliká červená, tak nějakou dobu nesvítí vůbec. Mám i vlastní zkušenost, že přijedete a nesvítí nic,“ tvrdí.

Stejnou situaci zachytila kamera České televize i teď v pátek. Dopravní expert Roman Budský tak nechápe, jaký na místě vlastně funguje režim. Zároveň ale připomněl, že i kdyby na přejezdu svítilo jen bílé světlo, řidiči mají povinnost se rozhlédnout, jestli na něj mohou bezpečně vjet. „Objevili se další svědci, kteří se sem dostavili dvě, tři minuty po nehodě. Volali mi a říkali totéž. Přejezd začal fungovat několik minut po srážce, až když sem přijeli záchranáři,“ dodal Ressler.

Při středeční nehodě se zranilo 21 lidí. Většina lehce. Některé ale musel do nemocnice přepravit vrtulník. Všech osm pacientů, které lékaři po nehodě hospitalizovali v liberecké nemocnici, už propustili domů.