Před rokem chtěl Prahu „nakopnout“, teď Petr Stuchlík odchází z politiky i z ANO

Zastupitel hlavního města a někdejší kandidát hnutí ANO na primátora Petr Stuchlík končí v politice. Příští týden chce rezignovat na mandát v zastupitelstvu a odchází i z ANO, do něhož vstoupil letos v lednu. Informoval o tom deník MF Dnes i sám Stuchlík na své facebookové stránce. Šéf ANO Andrej Babiš uvedl, že rozhodnutí rozumí.

„Odcházím. Z politiky. Z hnutí ANO. Z pražského zastupitelstva. Proč? Byla to mimořádná roční zkušenost. Ale stále hůř jsem se smiřoval s tím, že v politice na rozdíl od byznysu nemůžu věci rychle měnit a posouvat k lepšímu. Nešlo to,“ napsal Stuchlík.

„Já mu rozumím. Pro lidi z byznysu, kteří přicházejí z úplně jiného světa, než je svět politiky plný podrazů a nedodržení slov, to je těžké. Chci mu poděkovat za jeho angažmá a podporu,“ reagoval předseda ANO Andrej Babiš. 

Stuchlíka dosadil na post lídra kandidátky pro loňské komunální volby právě on. Nyní to však popírá. „Bylo to rozhodnutí nějakého týmu nějakých lidí, kteří jsou kolem mě. Na rozdíl od (bývalé pražské primátorky) Krnáčové, což bylo moje rozhodnutí,“ řekl Babiš.

Předvolební billboard ANO s předsedou Andrejem Babišem a kandidátem na primátora Petrem Stuchlíkem
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Členové pražské buňky ANO si původné v referendu zvolili jako svého lídra Patrika Nachera, po zásahu z vedení ANO se ocitl na kandidátce až Stuchlíkem. Tehdy ještě nestraník Stuchlík na kampaň ANO daroval tři miliony korun, což je nejvyšší možná částka, jakou může podle zákona jednotlivec dát.

Nakopnutí Prahy a byty na mostě u voličů nezabraly

Stuchlík v kampani sliboval, že „Prahu fakt nakopne“ a „udělá ji bohatší“. Spolu s architektem Jaromírem Pizingerem přišel také s neobvyklým nápadem, jak obnovit chátrající Libeňský most – udělat z něj most obytný. Na dopravní tepně měl podle nich vyrůst park a dům s byty pro učitele nebo zdravotní sestry, v horních patrech pak měly být byty luxusní. Architekti, urbanisté i pražští politici nápad označili za nesmyslný.

Vize nové podoby Libeňského mostu od architekta Jaromíra Pizingera, kterou představil Petr Stuchlík
Zdroj: novylibenak.cz

V komunálních volbách ANO skončilo až na pátém místě, když získalo 15,4 procenta hlasů, o sedm procentních bodů méně než v předchozích volbách. V počtu hlasů přeskočili Stuchlíka dvojka kandidátky Patrik Nacher i trojka Ivan Pilný. ANO skončilo spolu s ODS v opozici a Stuchlík se stal řadovým zastupitelem.

I když Babiš nad výsledkem voleb v metropoli vyjádřil nelibost, Stuchlík se rozhodl do ANO vstoupit a ucházet se o místo v jeho předsednictvu. Chtěl se také stát šéfem pražské buňky ANO, jejíž fungování kritizoval. Nakonec se však rozhodl jinak a tento pátek Andreje Babiše informoval, že v politice po necelém roce končí a vrací se k podnikání.

Kariéra spojená s financemi

Nyní dvaačtyřicetiletý Petr Stuchlík absolvoval Fakultu managementu na Vysoké škole ekonomické v Praze, studoval marketing na Erasmově univerzitě v Rotterdamu a na Harvard Business School v USA. I když ho Babiš zpočátku prezentoval jako absolventa Harvardu, vzápětí se ukázalo, že Stuchlík ve skutečnosti absolvoval pouze několikatýdenní kurz pro majitele firem. Stuchlíkovým dlouholetým partnerem je David Šimoník, nyní mluvčí společnosti Kapsch.

V roce 2000 spoluzaložil finanční a poradenskou společnost Fincentrum. Následující rok prodal webovou stránku firmy skupině Mafra, kde v letech 2002 až 2006 vedl obchodní oddělení elektronických médií. V roce 2014 koupil rozhlasové stanice Expres FM a Classic FM (nyní Classic Praha), v červnu 2017 získal dvě třetiny Seznam.cz.

Loni v září Fincentrum koupila švýcarská skupina Swiss Life a Stuchlík v ní skončil. Prodal také svůj podíl ve firmě Fair Credit, která poskytuje krátkodobé půjčky s velmi vysokým úrokem. Letos v květnu Lidové noviny a server iHNed.cz uvedly, že Stuchlík koupil 65procentní podíl v investičním fondu Quant, který založili ekonom Pavel Kohout, člen bankovní rady ČNB Aleš Michl a společnost Amista. Podle Stuchlíka byla cena transakce „v nižších desítkách milionů korun“.