ANO změnilo volebního lídra v Praze: místo Nachera vysílá do boje šéfa Fincentra Stuchlíka

Hnutí ANO nakonec v Praze nepovede jako lídr pro podzimní komunální volby Patrik Nacher. Ten sice vyšel jako lídr ve vnitrostranickém referendu, zástupci pražského ANO spolu se šéfem hnutí Andrejem Babišem ale kandidátku změnili. V čele tak nově bude podnikatel Petr Stuchlík, majitel společnosti Fincentrum. Tuto změnu ještě musí potvrdit výkonný výbor ANO. Ten se měl původně sejít v pondělí, nakonec ale bude změny na kandidátce schvalovat jen korespondenčně.

Patrik Nacher bude na druhém místě a na třetím bývalý ministr financí Ivan Pilný. Sám Nacher podle svých slov respektuje, že je podle stanov hnutí výměna lídra možná: „Stejně tak, jako jsem byl implementován před čtyřmi lety já, tak může dojít i k těmto změnám. Mám pocit, že když to bude trio Stuchlík, Nacher, Pilný, tak je to celkem silné trio,“ uvedl.

Každý ze zmíněné trojice je podle něj jinak zaměřený a je pestrá i věkově. Své dva kolegy v čele kandidátky považuje za silné manažery. „Přijde mi, že máme tímhle způsobem šanci obhájit vítězství,“ doplnil Nacher.

Stuchlík: Praha potřebuje v čele zkušeného manažera

Podnikatel Petr Stuchlík založil a vybudoval společnost Fincentrum, která se zabývá finančním poradenstvím. Firma loni zvýšila tržby v Česku meziročně o desetinu na 1,21 miliardy korun.

Stuchlík už minulý týden uvedl ke své případné kandidatuře, že by byl moc rád, kdyby mohl svými manažerskými a životními zkušenostmi přispět k rozvoji metropole. Praha podle něj potřebuje do čela zkušeného manažera.

Změnu ještě musí potvrdit výkonný výbor ANO, který se měl původně kvůli pražské kandidátce sejít v pondělí. Podle ČTK však většina jeho členů odjela na dovolenou. Podobu pražské kandidátky tak bude vedení hnutí schvalovat per rollam, tedy na dálku. Mají na to tři dny, poté se nová kandidátka podle Nachera zveřejní.

Komplikace při výběru kandidáta na primátora mělo ANO v Praze i před posledními komunálními volbami v roce 2014. Kandidátku v Praze měl původně vést bývalý primátor Jan Kasl, další variantou byla podnikatelka Martina Schopperová. Nakonec byla jedničkou Adriana Krnáčová, která se po vítězství ve volbách ujala místa primátorky. Letos už ale vůbec nekandiduje.