TÉMA

Komunální volby 2018

Pražská Uhříněves zůstává bez starosty. Nové vedení radnice by mohlo být zvoleno až v červnu

Pražská Uhříněves zůstane třetím měsícem bez starosty. Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní), který pozici starosty zastával, zastupitelstvo v březnu odvolalo a na středečním zasedání znovu nezvolilo, přestože byl jediným kandidátem. Rezignaci poté podala většina členů rady, včetně dvou místostarostů, kteří nyní zastávají starostenské kompetence. O dalším dění v Praze 22 se bude jednat. Noví radní by mohli být zvoleni na zasedání zastupitelů v červnu.
20. 5. 2021|
Komunální volby 2018

I pražské Jižní Město má koalici. Strany ji dohodly čtyři měsíce po volbách

Kdo bude vládnout Praze 11, je jasné až čtyři měsíce po volbách. Nový starosta Jiří Dohnal (Piráti) bude mít v zádech zástupce čtyř uskupení. Kromě Pirátů to budou také ANO, ODS a společný klub TOP 09 a STAN. Piráti během zdlouhavých jednání slevili ze svého požadavku, aby v radě nebyl dosavadní starosta Petr Jirava (ANO).
15. 2. 2019|

KSČM neuspěla u Ústavního soudu se stížností na volby v Brně, kde nezískala mandát

Ústavní soud odmítl stížnost KSČM na výsledky říjnových voleb v Brně a v městské části Brno-střed. Komunisté v zastupitelstvu města ani v městské části nezískali mandát a požadovali přepočtení hlasů. V minulosti už jim v tom nevyhověl Krajský soud v Brně, který však komunistům na základě přepočtu hlasů přiřkl jeden mandát v městské části Brno Kohoutovice. Komunisté se k rozhodnutí zatím nevyjadřují.
28. 1. 2019|
Ústavní soud

Názvy stran nesmí být zaměnitelné, konstatoval Ústavní soud. V Praze to ale nehrozilo

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Spojených sil pro Prahu. Koalici tvořené kromě jiných také Starosty a nezávislými (STAN) loni při komunálních volbách vadil název konkurující kandidátky Starostové pro Prahu. ÚS průlomově rozhodl, že registrační úřady a případně i soudy se mají zabývat tím, zda nejsou názvy volebních stran zaměnitelné. Registrační úřady mohou případně i kandidátní listinu odmítnout. V loňských volbách v Praze ale záměna podle ÚS nehrozila, názvy se lišily dostatečně.
24. 1. 2019Aktualizováno24. 1. 2019, 12:30|

V lednu se bude volit v 17 obcích, kde dříve nebyli kandidáti. Strakoničtí si volby zopakují v březnu

Hnutí Strakonická veřejnost zvažuje, že se kvůli zrušení výsledku říjnových voleb obrátí na Ústavní soud. Dosud vládnoucí Strakonická veřejnost ve volbách obhájila pozici, podle krajského soudu ale předtím vedení města omezilo opozici možnost své předvolební propagace. Pokud se verdikt nezmění, budou Strakoničtí volit znovu – a nebudou sami. Kandidátky se nyní podařilo sestavit i v některých obcích, kde se v říjnu pro nezájem o funkce nevolilo.
21. 11. 2018|

Mosteckým primátorem zůstává Paparega. Hlasy dostal, i když koalice dohodnutá není

Jan Paparega z hnutí ProMost zůstává mosteckým primátorem, ačkoli ve městě nevznikla žádná koalice. I když se zdálo, že se rýsuje koalice Paparegova hnutí s Piráty a Zelenými pro Most, zatím nevznikla a zastupitelé zvolení za Piráty a Zelené pro Paparegu ani nehlasovali. Zastupitelstvo pak díky hlasům ODS a KSČM zvolilo jednobarevnou radu Pro Most, což označili Piráti a Zelení za podraz.
20. 11. 2018Aktualizováno20. 11. 2018, 18:21|

Ústí má koalici, lídři ANO, UFO, ODS a PRO Zdraví a sport podepsali smlouvu. Budou mít těsnou většinu

Ústí nad Labem směřuje k oficiálnímu vzniku koalice. Lídři ANO, UFO, ODS a PRO Zdraví a sport a část zastupitelů jednotlivých stran podepsali koaliční smlouvu, většina zbývajících zastupitelů se pod ni podepíše v příštích dnech. Primátorem by se měl stát lídr ANO Petr Nedvědický. Koalice bude mít v zastupitelstvu nejtěsnější možnou většinu, protože ji odmítla podpořit jedna ze zastupitelek ODS.
13. 11. 2018Aktualizováno13. 11. 2018, 18:28|

Hřibova éra začíná, pražská koalice podepsala smlouvu

Pod pražskou koaliční smlouvu a také programové prohlášení nové koalice přibyly podpisy lídrů Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu. Koalice se tak připravila na převzetí moci v metropoli na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva, které se sejde ve čtvrtek.
12. 11. 2018Aktualizováno12. 11. 2018, 14:27|
Týden v politice

Ukážeme vládě, kde by se konkrétně dalo ušetřit 40 miliard, říká šéf ODS Fiala

ODS se podle jejího předsedy Petra Fialy cítí po úspěšných senátních a komunálních volbách posílena, ale na nejvyšší úrovni cítí významné limity. Vládu považuje Fiala za levicovou, hnutí ANO je podle něj „nejsilnějším levicovým subjektem“, očekává proto, že bude mít trvalou podporu komunistické strany. Rozhovor s Petrem Fialou pro Týden v politice připravila Štěpánka Martanová.
12. 11. 2018|
Interview ČT24

Ostravský primátor Macura: Místní ODS je jiná než brněnská. Za čtyři roky jsem se nesetkal s podrazem

V Ostravě se po volbách několikrát změnilo avizované obsazení koalice. Vítězné hnutí ANO nakonec utvořilo čtyřkoalici s ODS, lidovci a Piráty. Podle primátora Tomáše Macury (ANO) v tom sehrály roli i události v Brně, kde vítězné hnutí ANO skončilo v opozici: „Situace v Brně mě motivovala k tomu, abych se začal víc bavit tady s místními Piráty, a nakonec jsme zjistili, že máme k sobě poměrně blízko,“ uvedl primátor v Interview ČT24. Podle něj ale podobný „podraz“ v Ostravě nehrozí – místní ODS je prý trochu jiná než brněnská. Tomáše Macury se ptal Daniel Takáč.
9. 11. 2018|
Události komentáře

Vágní a plné chyb. Pražská opozice cupuje program nové rady, koalici viní i z toho, že s ní nemluví

„Budeme se s nimi potkávat, musí být široká shoda,“ tvrdí budoucí pražská radní Hana Marvanová (STAN/Spojené síly) o vztahu s opozicí, kterou bude tvořit ODS a ANO. Hned první debata, ve které se v Událostech, komentářích střetla Marvanová s lídrem ANO Petrem Stuchlíkem, však konstruktivní dialog nepřipomínala. Stuchlík ostře kritizoval program nové rady primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), s Marvanovou se neshodl ani na tom, co v něm vlastně je napsáno.
8. 11. 2018|
Komunální volby 2018

Gregorová z brněnských Pirátů, která kritizovala koalici s ODS, odmítla místo radní pro kulturu

Zastupitelka Markéta Gregorová zvolená v Brně za Piráty se vzdala funkce radní pro kulturu. O tomto záměru informovala už při vzniku koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD a své rozhodnutí odůvodnila tím, že byla proti tomuto půdorysu brněnské rady. Nahradí ji Marek Fišer.
8. 11. 2018Aktualizováno8. 11. 2018, 10:38|

„Žádní funkcionáři, ale experti,“ představila budoucí pražská koalice své radní

Nově vznikající pražská koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu s adeptem na post primátora Zdeňkem Hřibem (Piráti) ve středu představila své nominanty do křesel náměstků a radních. Zveřejnila také na dvaadvaceti stranách „kostru“ programu budoucí koaliční smlouvy pro čtyřleté období.
7. 11. 2018Aktualizováno7. 11. 2018, 16:54|
Komunální volby 2018

Muž, který údajně kandidovat nechtěl, zpochybňoval volby ve Slezské Ostravě. Soud jeho žalobu zamítl

Senát ostravského krajského soudu ve středu zamítl návrh na neplatnost voleb v obvodě Slezská Ostrava. Šlo o návrh kandidáta Romana Važíka za ANO, který tvrdí, že nesouhlasil s kandidaturou.
7. 11. 2018|
Komunální volby 2018

Primátorem Ostravy je Tomáš Macura z vítězného ANO. Město chce dostat mezi „metropole Evropy“

Primátorem Ostravy se ve středu stal Tomáš Macura z vítězného hnutí ANO, který tak obhájil svou funkci. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva dostal 47 hlasů, zastupitelstvo má 55 členů. Ostravu, v níž žije téměř 290 tisíc obyvatel, povede koalice ANO, ODS, Pirátů a lidovců. Podoba koalice se od voleb dvakrát změnila a koaliční smlouvu uskupení podepsala teprve v úterý. V zastupitelstvu bude mít 35 hlasů.
7. 11. 2018Aktualizováno7. 11. 2018, 10:46|
Komunální volby 2018

Hranická ODS má přijít o licenci. Důvodem je zakázaná povolební spolupráce s komunisty

Oblastní rada ODS navrhla odebrání licence místnímu sdružení ODS v Hranicích na Přerovsku. Důvodem je koaliční spolupráce na komunální úrovni s KSČM, kterou zakazuje usnesení kongresu. Ve středu to potvrdil krajský předseda ODS Michal Zácha.
7. 11. 2018|

S hlasy ve volbách do zastupitelstva Kohoutovic někdo manipuloval. Soud odebral mandát KDU-ČSL ve prospěch KSČM

Krajský soud v Brně na základě stížnosti KSČM změnil výsledek komunálních voleb v brněnských Kohoutovicích. Do tamního zastupitelstva se tak s jedním mandátem dostala KSČM na úkor KDU-ČSL, které zůstalo pět křesel. Dohodnutá koalice KDU-ČSL, zelených a ODS rozhodnutím soudu ztratila těsnou většinu a padá, lidovci patrně skončí v opozici.
6. 11. 2018|
Komunální volby 2018

Ostravu povede ANO s lidovci, Piráty a ODS. Po volbách druhý nejsilnější Ostravak zůstane v opozici

Ostravě bude vládnout čtyřkoalice ANO s lidovci, Piráty a ODS. Koalice bude mít v 55členném zastupitelstvu převahu 35 hlasů. Staronovým primátorem je Tomáš Macura (ANO).
6. 11. 2018Aktualizováno6. 11. 2018, 09:41|
Komunální volby 2018

Jičín dál povede Malý z ANO. Opozice ale volby napadla a připravuje ústavní stížnost

Jičín povede další čtyři roky advokát Jan Malý z hnutí ANO. Zastupitelé ho v pondělí znovu zvolili starostou, protikandidáta neměl. Zástupci opozice ale napadli výsledky voleb a připravují ústavní stížnost. Chtějí přepočítat výsledky v celém městě.
5. 11. 2018|
Komunální volby 2018

Opavě bude vládnout Navrátil z ANO. Havířov povede jeho stranický kolega Bělica. V čele Karviné zůstává Wolf

Primátorem Havířova se stal dosavadní náměstek primátorky Josef Bělica (ANO), který je ale od posledních voleb i poslancem. V čele Havířova proto bude působit jako neuvolněný. V pondělí byl zvolen i primátor Opavy, tam usedne v čele města Tomáš Navrátil z hnutí ANO, které sestavilo koalici s KDU-ČSL, Stranou zelených, Piráty & Opavany a Občany městských částí Opavy. Zastupitelstvo zasedalo i v Karviné. Primátorem se stal Jan Wolf z ČSSD.
5. 11. 2018Aktualizováno5. 11. 2018, 17:58|
Komunální volby 2018

PŘEHLEDNĚ: Měsíc po volbách má nové vedení většina statutárních měst

Měsíc po komunálních volbách jsou známé koalice ve většině krajských a statutárních měst. Jasno zatím není jen v Mostě a Chomutově. V řadě dalších míst už politici domluvili koalice, ale ještě se neuskutečnilo ustavující jednání zastupitelstva. Důvodem jsou stížnosti na volby, které musí soudy vyřešit nejpozději do čtvrtka.
5. 11. 2018Aktualizováno5. 11. 2018, 17:46|
Komunální volby 2018

Primátorem Děčína zvolili zastupitelé Hroudu z vítězného ANO

Zastupitelé v Děčíně zvolili novým primátorem Jaroslava Hroudu z vítězného hnutí ANO. Ve funkci nahradil Marii Blažkovou (ANO), která už znovu nekandidovala. ANO dojednalo po volbách koalici s hnutím Náš Děčín a ČSSD. V zastupitelstvu o 27 členech má koalice nejtěsnější většinu 14 hlasů.
5. 11. 2018Aktualizováno5. 11. 2018, 17:16|
Komunální volby 2018

Olomouc i Přerov mají primátory, oba jsou z hnutí ANO

Primátorem Olomouce v pondělí zastupitelé zvolili lídra vítězného hnutí ANO Miroslava Žbánka. Ten vystřídal Antonína Staňka (ČSSD), který je ministrem kultury v Babišově vládě. V pondělí se sešli zastupitelé i v nedalekém Přerově, tam zvolili do čela magistrátu Petra Měřínského (ANO).
5. 11. 2018Aktualizováno5. 11. 2018, 16:47|
Komunální volby 2018

Čtyřkoalice v Brně podepsala smlouvu o spolupráci. Primátorkou bude Markéta Vaňková z ODS

Zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD v Brně podepsali koaliční smlouvu o spolupráci v brněnském zastupitelstvu. Koalice má 33 mandátů z 55. Primátorkou bude jednička ODS – advokátka Markéta Vaňková, která nahradí v čele radnice Petra Vokřála (ANO). Vítěz voleb, hnutí ANO, skončí v opozici s SPD.
5. 11. 2018Aktualizováno5. 11. 2018, 15:16|