Primátorem Děčína zvolili zastupitelé Hroudu z vítězného ANO

Zastupitelé v Děčíně zvolili novým primátorem Jaroslava Hroudu z vítězného hnutí ANO. Ve funkci nahradil Marii Blažkovou (ANO), která už znovu nekandidovala. ANO dojednalo po volbách koalici s hnutím Náš Děčín a ČSSD. V zastupitelstvu o 27 členech má koalice nejtěsnější většinu 14 hlasů.

Zastupitelé zvolili také nové náměstky primátora. Do vedení města se po letech vrací bývalý primátor Vladislav Raška, který bude náměstkem pro územní a investiční rozvoj. Někdejší představitel ODS byl v letošních volbách lídrem hnutí Náš Děčín.

Jiří Anděl (ANO) je novým náměstkem pro ekonomiku, finance a majetek. Václav Němeček (ČSSD) se stal náměstkem pro prevenci kriminality. Kromě náměstků byli zvoleni také radní Martin Weiss (ANO), Petr Látal (ANO), Martin Liesel (ANO), Jakub Houška (Náš Děčín) a Ondřej Smíšek (Náš Děčín). Rada má devět členů tak jako v minulém volebním období. 

  • Narodil se 16. prosince 1969 v Děčíně. V roce 2018 byl za ANO zvolený zastupitelem a primátorem Děčína. Je členem představenstva Dopravního podniku města Děčína, místopředsedou Okresní hospodářské komory Děčín a asistentem poslance Tomáše Kohoutka (ANO).
  • Hrouda dosud podnikal, působí také v orgánech řady společností, mimo jiné Gold Times, Good Times, Odhadní a technická kancelář, GT Services, Beagle Real nebo Debt Collector. Jeho fungování ve společnosti Debt Collector, která se mimo jiné zabývá vymáháním pohledávek, vzbudilo i kritiku.
  • Je členem hnutí ANO a předsedou děčínské organizace strany. Ve volbách vedl kandidátku ANO, nakonec skončil na druhém místě, když ho kvůli preferenčním hlasům přeskočil dosavadní náměstek primátorky Děčína Jiří Anděl. Neúspěšně kandidoval za ANO v krajských volbách v roce 2016. V minulém volebním období působil jako člen finančního výboru na magistrátu.
  • Předsedá spolku Děčínští patrioti, který spoluzakládal. Spolek se zabývá podporou rozvojových aktivit Děčína a podporou v oblasti vzdělávání, architektury a modernizace města. 

Do zastupitelstva se tentokrát naopak nedostal místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Sociální demokraty bude reprezentovat jen známý městský strážník Václav Němeček. Do zastupitelstva se dostali ještě ODS, KSČM, Piráti, Změna pro Děčín, Volba pro Děčín a SPD. Z deseti subjektů, které kandidovaly, neuspěli pouze Severočeši Děčín.

V Děčíně vládlo v minulém volebním období ANO spolu s Volbou pro město a koalicí ODS s hnutím Pro sport a zdraví.