V Brně pojmenují ulice po významném matematikovi nebo bývalé textilní továrně

Brno navrhuje názvy šesti novým ulicím. Pokud to schválí zastupitelstvo, vznikne ulička matematika a významného logika Kurta Gödela nebo ulice Vlněna odkazující na bývalou textilní továrnu. Pro novou ulici v průmyslové zóně u letiště je vybraný název Aviatická.

Názvy ulic schválili radní a musí je potvrdit zastupitelstvo. Městská část Brno-střed chce zavést dva nové názvy ulic, a to uličku Kurta Gödela pro uličku spojující Pekařskou ulici s Husovou, ale také Vlněnu pro objekty, které vznikají v prostoru bývalé textilní továrny naproti obchodnímu domu Vaňkovka.

Pozor na pravopis

„Těší mě, že jsme vzdali hold dalšímu z významných brněnských rodáků a jednomu z nejvlivnějších myslitelů 20. století, geniálnímu matematikovi a logikovi Kurtu Gödelovi,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Podle ní si ale budou muset dát pozor školáci, protože zatímco Ulička Václava Havla se píše s verzálou U, ulička Kurta Gödela s malým u.

Matematik rakouského původu, který se stal jedním z nejvýznamnějších logiků všech dob. Významné jsou i jeho příspěvky ve fyzice a ve filozofii matematiky.

Narodil se v Brně, kde navštěvoval evangelickou základní školu a druhé německé reálné gymnázium. Zhoršující se politická situace, schylující se ke 2. světové válce, ho vyhnala z Evropy do Ameriky, kam natrvalo odjel s manželkou Adele rok po svatbě v roce 1940.

Jako docent a později profesor na Institutu pokročilých studií na Princetonu se intenzivně věnoval filozofii a fyzice pod vlivem svého blízkého přítele Alberta Einsteina.

Kurt Gödel v roce 1925
Zdroj: archiv rodiny Kurta Gödela

Tři ulice vznikly novou zástavbou v městské části Brno-Tuřany. Mají mít názvy U Radaru, Ke Špici a Grunty. Pro novou ulici v průmyslové zóně u letiště je vybraný název Aviatická. Na pomezí městských částí Brno-sever a Řečkovice a Mokrá Hora se výstavbou nových domů prodloužila ulice Habrová. Nově tento název ponese ulice až po křižovatku s ulicí Borovou.