Bývalá textilka Vlněna jde k zemi. Na místě vzniknou kanceláře a byty

Developerská společnost CTP Invest začala s bouráním bývalé velké brněnské textilní továrny Vlněna. Památkářům navzdory. Na místě, které dvacet let chátrá, vyroste nový komplex především kancelářských prostor. Později i bytových domů. Revitalizace areálu by měla trvat deset až dvanáct let.

Po několika letech dohadů o budoucnosti areálu vyjely tento týden do Vlněny bagry a dělníci začali demoličními pracemi. Budovy jednoho ze symbolů industriálního Brna půjdou postupně k zemi, bourání potrvá do listopadu. Stát zůstanou jen dva objekty, jedním z nich je Bochnerův palác.

„Včetně Bochnerova paláce bude v areálu deset budov, které nabídnou 82 tisíc metrů čtverečních k pronájmu. V přízemích půjde o služby a obchody, v dalších patrech budou kanceláře. Stavět chceme postupně podle toho, jaký bude zájem zákazníků,“ říká regionální ředitel CTP Invest Tomáš Budař.

Budoucí podoba areálu Vlněny
Zdroj: CTP

Revitalizace areálu by měla trvat deset až dvanáct let. Jde o časově podobně náročný projekt, jakým byla několik let trvající stavba Spielberk Office Centra podél Heršpické ulice, kde vznikal komplex kancelářských budov v několika etapách.

Památkáři chtěli areál ochránit, ministerstvo nesouhlasilo

Památkáři s demolicí Vlněny nesouhlasili. Před šesti lety žádali ministerstvo kultury o zapamátnění objektů. To ale návrh zamítlo a demolici historických budov posvětilo. Vzhledem k tomu, že se areál nachází v centru města, developer se určitými pravidly řídit musí.

„Podmínka památkářů například byla, aby budovy, které se tam postaví, nebyly jen rovné stěny, ale aby objekty působily plastičněji,“ popisuje Budař. S výjimkou jediné budovy zachová komplex výšku bývalé továrny. Nejvyšší budova bude jen mírně vyšší než sousední Dorn, který se pomalu dokončuje: zhruba 60 metrů. V areálu bude také 1150 podzemních míst k parkování.

Nájemníci se musejí vystěhovat do dvou měsíců

V současné době v areálu sídlí několik drobných firem a zejména umělci, kteří si tam pronajali ateliéry. Například malíř Jan Spěváček. Všichni nájemníci musí prostory opustit nejpozději do konce července. „Když se stěhuje ateliér, tak je nejlepší začít včas, protože tady je asi pět set obrazů a některé jsou třímetrové, takže to bude chtít i dodávku,“ plánuje stěhování malíř.

Malíř Jan Spěváček má ve Vlněně ateliér
Zdroj: ČT24

Jen v Brně je víc než stovka takzvaných brownfieldů

Areál Vlněny není jediným místem, které čeká na revitalizaci. Nevyužívaných ploch, takzvaných brownfieldů, je jen na území Brna více než stovka na téměř čtyřech stech hektarech.

Město si nechalo zpracovat databázi brownfields, která by měla potenciálním investorům usnadnit orientaci při hledání vhodného prostotu pro svůj podnikatelský projekt. Revitalizace neefektivně fungujících lokalit je podle vedení města jednou ze základních podmínek udržitelného rozvoje.

Po několika letech útlumu na trhu s kancelářskými prostorami zažívá brněnský trh boom. Firmy, zpravidla nadnárodní, poptávají moderní prostory v blízkosti centra města s dobrou dostupností veřejnou dopravou.

Příkladem úspěšně revitalizovaného průmyslového areálu je Vaňkovka. Před více než deseti lety se z chátrající bývalé továrny stalo tepající obchodní centrum. Z původních budov Vaňkovky se podařilo zachránit dvě historicky nejvýznamnější, které slouží jako kulturní centra.