MAPPA v Ostravě bude řešit veřejný prostor. Zastávat má hlavně funkci poradce

MAPPA bude řešit veřejný prostor v Ostravě (zdroj: ČT24)

V Ostravě začne fungovat Městský ateliér prostorového plánování a architektury. Takzvanná MAPPA má zvýšit kvalitu veřejného prostoru a bude také vyhlašovat architektonické soutěže. Město si od organizace slibuje i vyřešení dlouhodobě kritizovaných nezastavěných proluk.

Zastupitelé Ostravy schválili vznik organizace MAPPA v březnu a ještě do konce měsíce má město vyhlásit výběrové řízení na ředitele. Na výběru šéfa se má podílet porota sestavená z odborníků. 

„U té poroty je pro nás zásadní, aby byla z větší části nezávislá, to znamená tvořena především odborníky na oblast architektury, urbanismu, napříč Českou republikou,“ řekla náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Zmizí nezastavěná místa?

Městský ateliér prostorového plánování a architektury čeká nelehký úkol. Odborníci Ostravu už dlouhodobě kritizují kvůli nezastavěným prolukám v centru krajského města. Také řešením těchto problémů se má organizace zabývat. 

Proluky jsou na rušné Nádražní ulici, ale také přímo na Masarykově náměstí nebo u nákupního centra Nová Karolina. MAPPA má ale řešit i další prostory, jako například nevzhledné parkoviště u katedrály Božského Spasitele. 

Městský architekt nekončí

MAPPA má fungovat hlavně jako poradní orgán v oblasti architektury, urbanismu nebo propojování jednotlivých projektů. Útvar městského architekta bude fungovat i nadále.

„Zabývat se bude zejména státní správou, což znamená Stavební úřad, Úřad územního plánování a památková péče. Naproti tomu MAPPA se bude zabývat úkoly, které se týkají samosprávy města,“ upřesnil architekt Útvaru hlavního architekta a stavebního úřadu v Ostravě Cyril Vltavský. 

Magistrát počítá s tím, že ředitel nové organizace by mohl být vybrán do konce června. Najít musí také místo, kde bude MAPPA působit. Na její činnost město vyčlení dvacet milionů ročně.

Komunikovat má i s městskými obvody

V minulosti se už několikrát stalo, že jednotlivé městské obvody měly na daný projekt jiný názor než ostravský magistrát. Nová organizace by tak měla jednat i s městskými částmi. 

„Hledáme velmi sofistikovaného člověka, který si to dokáže zorganizovat tak, aby měl nejenom tu formální kompetenci, ale i ten neformální respekt,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). 

Podobné organizace jako MAPPA v Ostravě fungují také v Praze, Brně nebo Karlových Varech.