Zastupitelé Brna-střed odvolali z funkce radního Švachulu. Je ve vazbě pro podezření z korupce

Jiří Švachula (ANO), který je po policejní razii na radnici ve vazbě kvůli podezření z ovlivňování zakázek, přišel o funkci radního městské části Brno-střed. Sám nerezignoval, ve středu ho ale odvolali zastupitelé. Oblast investic a správy bytových domů bude nově mít na starosti radní Ivo Komárek (ODS).

Na odvolání radního Jiřího Švachuly se shodli v úterý zástupci koalice ODS, KDU-ČSL a ANO při jednání, jestli koalice může pokračovat. Vzhledem k tomu, že sám po výzvě nerezignoval, odvolali ho zastupitelé: pro bylo všech 41 přítomných. Novou radní se většinou hlasujících zastupitelů stala Ludmila Oulehlová (ANO), neměla protikandidáta.

Oulehlová je spolumajitelkou realitní kanceláře v Brně, jako radní nebude mít na starosti žádnou konkrétní oblast. Na dotazy zastupitelů mimo jiné odpověděla, že se chce věnovat oživení některých míst v městské části, například Moravského náměstí.

Hnutí také přijde o resort investic a správy bytových domů, kterou bude mít nově na starosti radní Ivo Komárek (ODS).

Politici ANO už dříve vyzvali Jiřího Švachulu a druhého vazebně stíhaného politika ANO Petra Liškutina, aby se vzdali mandátu zastupitelů. Zatímco z rady je mohou odvolat zastupitelé městských částí, zastupitelský mandát získali na jméno a musí ho složit sami. Kdyby se mandátu nevzdali, zanikl by jim pouze v případě pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu. 

Radnice pozastavila platby a uzavírání smluv

Starosta Brna-střed s tajemníkem už minulý týden připravili krizová opatření. „S panem tajemníkem jsme už ve čtvrtek začali připravovat krizová opatření, pozastaveny budou veškeré platby, uzavírání smluv a budeme vyhodnocovat rozeběhnuté zakázky. V úterý se také sešel kontrolní výbor,“ řekl starosta Vojtěch Mencl (ODS).

Zapojit se podle něj má oddělení vnitřního auditu, provedena by měla být hloubková kontrola. Radnice také eviduje žádost o kontrolu ze strany magistrátu, zvažuje i přizvání vnějších auditorských firem. „V tuto chvíli je podstatné, aby bylo obnoveno dobré jméno radnice,“ řekl k odvolání Jiřího Švachuly z rady městské části starosta Mencl.

Jiří Švachula a Petr Liškutin
Zdroj: ČT24

ANO bude jednat o vyloučení Švachuly a Liškutina

Předsednictvo hnutí ANO ve čtvrtek také rozhodne o vyloučení svých členů Jiřího Švachuly a Petra Liškutina z řad hnutí. Zástupci jihomoravské organizace se na tom dohodli s premiérem Andrejem Babišem. „Já to vidím jako individuální pochybení těch dvou osob. Takové jednání nechceme tolerovat. Předpokládám, že zítra předsednictvo rozhodne o jejich vyloučení,“ řekl místopředseda hnutí ANO Petr Vokřál.

Policie zasahovala na radnici Brno-střed minulý týden. Zajímala se především o zakázky investičního odboru, který spadá pod Švachulu, odbor vedl Liškutin. Devět lidí viní z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Kromě Švachuly a Liškutina jsou to podnikatelé Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Zbylí čtyři obvinění jsou na svobodě.

Komunální politik Jiří Švachula se v Brně do veřejného povědomí dostal nejprve jako galerista. V jeho Galerii Aspekt vystavovali přední čeští umělci. Do politiky vstoupil v barvách hnutí ANO a na radnici Brno-střed měl jako uvolněný člen rady na starosti investice a správu bytových domů.

V minulém volebním období byl Švachula místostarostou Brna-středu, i tehdy se zabýval například problematikou oprav a privatizace bytů v centru Brna. Působil i v představenstvu Veletrhů Brno. Zatímco v roce 2014 kandidoval z druhého místa kandidátky, loni to bylo z devátého místa, přesto uspěl a získal mandát.

V rámci brněnského hnutí ANO nepatřil Švachula k mediálně nejviditelnějším členům. Patří ale ke sponzorům hnutí. Server Hlídač státu eviduje na transparentním účtu ANO několik plateb od Švachuly. Celková hodnota darů činila 115 tisíc korun.

Aktuálně je Jiří Švachula ve veřejných rejstřících vedený jako zakladatel Nadace Aspekt 2000, zasedal také v dozorčí radě ČD Cargo - kvůli policejnímu zásahu ho ale představenstvo v pondělí 11. března odvolalo. Podle serveru Lidovky.cz působil také na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jako člen rozkladové komise. 

Jiří Švachula
Zdroj: ČT24