Brněnské ANO doporučilo vyloučit Švachulu a Liškutina. Koalici na Brně-střed ale jejich obvinění neukončilo

Koalice v Brně-střed pokračuje (zdroj: ČT24)

Brněnské i jihomoravské ANO doporučuje vyloučit z hnutí Jiřího Švachulu a Petra Liškutina, kteří jsou podezřelí z korupce. Oba politiky také ANO vyzvalo, aby složili mandáty v zastupitelstvech. Kauzou se zabývali i politici na radnici Brna-střed i Ivanovic, kde Švachula a Liškutin dosud působili. Případ se týká zásahu z minulého týdne, po kterém policie pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami obvinila devět lidí, včetně Švachuly a Liškutina. Toho hodlá ivanovická organizace hnutí ANO vyzvat ke složení mandátu. Švachulovo obvinění pak ohrozilo koalici na Brně-střed, ta ale prozatím bude pokračovat. Centrální městská část také oznámila, že se přihlásí policii mezi poškozené.

Brněnská buňka hnutí ANO a následně i krajská organizace doporučily vyloučit ze svých řad radního Brna-střed Jiřího Švachulu a místostarostu brněnských Ivanovic a dosavadního šéfa odboru investic Brna-střed Liškutina. Oba politiky hnutí také vyzvalo, aby složili mandáty v zastupitelstvech. Švachula a Liškutin jsou stejně jako tři další lidé kvůli podezření z korupce ve vazbě.

Doporučení jihomoravského ANO teď posoudí předsednictvo strany. Rozhodnutí předsednictva je účinné dnem přijetí. Podle krajské předsedkyně ANO Taťány Malé by se předsednictvo mohlo ve věci Švachuly a Liškutina vyslovit tento čtvrtek.

Brněnské ANO už v minulosti vyloučilo ze svých řad tehdy radního Brna Tomáše Kratochvíla, který se u soudu zpovídal z krácení daní u své nábytkářské firmy.

Zároveň v pondělí večer rezignoval předseda brněnské buňky ANO Pavel Dvořák. „Rezignoval z osobních důvodů, je ve složité rodinné situaci. Situaci kolem něj a mediální tlak vyhodnotil tak, že v pozici skončí. Pověřená vedením organizace bude místopředsedkyně Karin Karasová,“ uvedla Malá. Dvořák byl blízkým Švachulovým spolupracovníkem, oba jsou zastupitelé v Brně-střed. Podle některých médií byl Dvořák v kontaktu s orgány činnými v trestním řízení a poskytl jim součinnost.

Místopředseda ANO Petr Vokřál řekl, že razie na radnici Brna-střed a vazby politiků ANO Švachuly a Liškutina poškodily celé hnutí, které je podle Vokřála protikorupční. Dodal, že hnutí ctí presumpci neviny, a očistí-li Švachula a Liškutin své jméno, není vyloučen jejich opětovný vstup do ANO.

UvR: Oblastní i krajská organizace ANO doporučily vyloučit Švachulu a Liškutina (zdroj: ČT24)

Ohrožena byla koalice na Brně-střed, zatím ale pokračuje

Koalice na radnici v Brně-středu prozatím pokračuje i po krizi vyvolané policejní razií. Hnutí ANO přenechá koaličním partnerům místo radního pro investice, jeho radní Švachula, který je po zásahu policie ve vazbě, by měl na funkci radního rezignovat do středy, jinak bude odvolán. Dohodli se na tom zástupci tří koaličních stran ve vedení největší brněnské městské části, tedy ANO, ODS a KDU-ČSL.

Dohoda tak vyhověla požadavku starosty Vojtěcha Mencla (ODS), který dopoledne tvrdil, že má hnutí ANO Švachulu stáhnout a vyjít koaličním partnerům vstříc. „Myslím si, že nejsme v situaci, kdy by stačilo vyměnit člověka za člověka. Ta reakce ze strany hnutí ANO musí být hlubší,“ řekl dopoledne Mencl.

Pochybnosti o tom, zda byly ovlivněny zakázky, má vedení centrální městské části i ohledně minulého volebního období, kdy byl Švachula místostarostou a měl na starosti investice. ODS byla v opozici a radnici vedlo Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Strana zelených.

Zastupitelstvo ÚMČ Brno-střed
Zdroj: ČT24

Mencl přišel na jednání koalice s tím, že existuje možnost ukončení spolupráce s tím, že by ODS a lidovci přizvali nového partnera či partnery. V opozici je nyní Žít Brno, Piráti, Zelení a také SPD. O výměně koaličního partnera uvažovali ještě v průběhu pondělí také lidovci.

Švachula už v pondělí přišel o místo v dozorčí radě ČD Cargo, odvolaly ho České dráhy. Vyzval je k tomu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), na kterého apeloval premiér Andrej Babiš (ANO).

Komunální politik Jiří Švachula se v Brně do veřejného povědomí dostal nejprve jako galerista. V jeho Galerii Aspekt vystavovali přední čeští umělci. Do politiky vstoupil v barvách hnutí ANO a na radnici Brno-střed měl jako uvolněný člen rady na starosti investice a správu bytových domů.

V minulém volebním období byl Švachula místostarostou Brna-středu, i tehdy se zabýval například problematikou oprav a privatizace bytů v centru Brna. Působil i v představenstvu Veletrhů Brno. Zatímco v roce 2014 kandidoval z druhého místa kandidátky, loni to bylo z devátého místa, přesto uspěl a získal mandát.

V rámci brněnského hnutí ANO nepatřil Švachula k mediálně nejviditelnějším členům. Patří ale ke sponzorům hnutí. Server Hlídač státu eviduje na transparentním účtu ANO několik plateb od Švachuly. Celková hodnota darů činila 115 tisíc korun.

Aktuálně je Jiří Švachula ve veřejných rejstřících vedený jako zakladatel Nadace Aspekt 2000, zasedal také v dozorčí radě ČD Cargo - kvůli policejnímu zásahu ho ale představenstvo v pondělí 11. března odvolalo. Podle serveru Lidovky.cz působil také na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jako člen rozkladové komise. 

Jiří Švachula
Zdroj: ČT24

Brno-střed se přihlásí mezi poškozené a prověří všechny aktuální zakázky

Městská část Brno-střed se chce k trestnímu řízení přihlásit v pozici poškozeného. Podle tajemníka úřadu Petra Štiky, který převzal funkci vedoucího odboru investic Brna-střed po obviněném Liškutinovi, je prošetřování a objasnění celé situace na straně policie. „My se budeme snažit vyčíslit objem zakázek, kterých by se to mohlo týkat, protože se chceme přihlásit k trestnímu řízení v pozici poškozeného,“ uvedl Štika. Počet zakázek ani čísla zatím neodhadoval.

Liškutin zatím o místo na městském úřadu nepřišel. „Pokud není zaměstnanec odsouzený, jakékoliv změny v pracovní pozici mohou být pouze po dohodě,“ uvedla mluvčí úřadu Kateřina Dobešová. Pozice se tedy bude řešit podle vývoje případu, podle Dobešové to ale nebude mít vliv na chod úřadu.

Ohrožené investice i vedení Brna-střed. Obvinění Švachuly a Liškutina zasáhlo brněnskou politiku (zdroj: ČT24)

Štika, který nyní povede odbor investic, uvedl, že radnice také prověří všechny aktuální investiční akce. „Chceme mít jistotu, aby nevznikla další škoda. Jedná se o desítky veřejných zakázek za několik uplynulých let. Budeme to dělat i u menších zakázek, abychom věděli, že sjednané ceny jsou pro městskou část výhodné,“ řekl Štika.

Brno-střed zastaví na čas všechny investice. „Budeme dělat jen havarijní opravy. Jinak pozastavíme a zmapujeme všechny realizace veřejných zakázek v investiční oblasti i v realizaci běžných plánovaných oprav a údržby bytových domů,“ dodal Štika. Pozastaví se například pasportizace bytových domů. Žádné velké nebo zásadní investiční akce to podle něj nejsou.

Pozastavena tak bude třeba oprava budovy na ulici Křenová, kam se měly v červnu v rámci projektu sdíleného bydlení stěhovat studenti z dětských domovů. A nebudou se zatím otevírat ani obálky v dosud poslední zakázce brněnské radnice. Ta se týkala opravy v ulici Nádražní, firmy měly radnici posílat své nabídky do minulého čtvrtka.

Liškutin má složit mandát, vyzve ho k tomu ivanovické ANO

Hnutí ANO v městské části Brno-Ivanovice vyzve místostarostu Petra Liškutina ke složení mandátu, řekl člen této organizace Jiří Faltýnek. Podle něj by Liškutina v případě, že výzvu svých stranických kolegů vyslyší, nahradil další člověk na kandidátce. Tím je Olin Uvarov.

Faltýnek o situaci jednal se starostkou městské části Janou Bohuňovskou (ODS), která chce situaci projednat i se zastupiteli. „Dohodli jsme se, že se pokusím kontaktovat pana advokáta od Petra Liškutina a požádám ho, aby složil mandát zastupitele. On je místostarosta a je potřeba, aby pokračovala činnost úřadu. On tady ale vzhledem k vazbě není a nelze předpokládat, kdy to skončí,“ objasnil důvody Faltýnek.

Liškutinův právník je navíc něj do pátku v zahraničí, proto Faltýnek čeká reakci až příští týden.

Sám Jiří Faltýnek ale nyní čelí podezření, že získal levně dům od podnikatele Ivana Trunečky, kterého zadržela minulý týden policie v souvislosti s razií na radnici městské části Brno-střed. Napsal to server iDNES.cz. Firmy podnikatele pak podle serveru dostaly stamilionové zakázky od tepláren, kde Faltýnek působil nejprve v představenstvu a poté v dozorčí radě. Faltýnek mladší odmítá, že by ovlivňoval jakoukoli zakázku.

Zásah trval od čtvrtka do sobotního rána

Policie zasahovala na radnici Brna-středu od minulého čtvrtka do sobotního rána. Zajímala se především o zakázky z odboru investic, který v minulém období z politického hlediska spadal pod Švachulu jako místostarostu a nyní ho má na starosti jako radní. Liškutin je dlouholetým úředníkem a vedoucím odboru investic a správy bytových domů v centrální městské části. 

  • Policie viní devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Kromě brněnského radního za hnutí ANO Jiřího Švachuly a místostarosty brněnských Ivanovic Petra Liškutina skončili ve vazbě také tři podnikatelé ve stavebnictví a realitách, a to Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Čtyři lidi jsou na svobodě, dva spolupracují. Hrozí jim tresty od 10,5 roku do 16 let.

Devět obviněných se podle státního zástupce Radka Mezlíka účastnilo systému ovlivňování veřejných zakázek včetně poskytování úplatků, čímž fungovali jako organizovaná zločinecká skupina. Jedním ze spolupracujících obviněných je podnikatel Saman El-Talabani, který je stíhaný na svobodě. El-Talabani je také aktérem dalších dosud neuzavřených kriminálních vyšetřování.

Policie minulý týden zasahovala na několika místech. Kromě radnice Brna-středu nebo Švachulova bydliště to bylo ohledně jiného případu také na antimonopolním úřadě nebo ve firmě Kapsch. Druhý případ podle dostupných informací souvisí se zmíněným mýtným tendrem včetně schůzek mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou hnutí ANO Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem.

Pojítkem obou případů by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo.

Exstarosta Landa považuje podezření policie za vážné

Bývalý starosta a nynější místostarosta městské části Brno-střed Martin Landa (nyní za ANO) považuje obvinění policie v případu podezřelých zakázek na radnici za velmi závažné. Netroufá si ale vyřknout žádný soud. V době svého starostování si ničeho podezřelého nevšiml.

„Nevím, čeho přesně se problém týká. Investiční zakázky jsou široká oblast. Ničeho podezřelého ani ničeho, co by vzbudilo mou pozornost, jsem si nevšiml a nevybavuju si ani nic od mých kolegů. Spolu se mnou bylo v radě dalších 11 lidí,“ řekl Landa.

Naopak si myslí, že vedení radnice tehdy zavedlo opatření, aby minimalizovalo prostor pro nekalosti. Podle Landy se vedení radnice v minulém volebním období snažilo o to, aby byly informace více dohledatelné.

„Snažili jsme se zavést opatření, aby se zmenšil prostor pro nekalosti. Vše jsme dali na internet, aby to bylo možné zkontrolovat běžným laikem. Agendu jsme vytáhli do obecně dostupných zdrojů, zakázky jsme dělali přes administrátory a postupovali jsme v souladu se směrnicí, kterou jsme měli nad rámec zákona,“ uvedl Landa.

I když je nestraník - v minulém volebním období byl starostou za Žít Brno, loni ve volbách byl lídrem za ANO -, situaci projednává Landa i s hnutím ANO. „Obvinění považuji za velmi závažná a je to věc, se kterou nemůžu souhlasit v žádném formátu,“ zdůraznil Landa. S reakcí chce ale počkat.