Faltýnek neměl suplovat Ťoka, míní Babiš. Podle Hamáčka není důvod, aby se kauzou zabývala sněmovna

Události: Faltýnek chce mluvit na plénu sněmovny o své roli v tendru na mýtné (zdroj: ČT24)

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš nepovažuje za vhodné, že první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek v kauze Kapsch a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže suploval roli ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ale nevidí důvod k tomu, aby se podezřeními kolem místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka souvisejícími s výběrem mýtného na dálnicích zabývala sněmovna. Takovou iniciativu ohlásila o víkendu opoziční ODS, v úterý chce na program schůze navrhnout mimořádný bod.

Policisté zasahovali minulý týden na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ve firmě Kapsch i u Faltýnka doma. Hamáček před pondělní schůzí vlády novinářům řekl, že v současnosti existují prvotní informace, policie zajišťovala důkazy a získané dokumenty bude evidentně vyhodnocovat a následně nějak postupovat.

„Nevím, proč by do toho teď měla vstupovat Poslanecká sněmovna. To by podle mě bylo velmi nešťastné, aby se sněmovna snažila suplovat policii či státní zastupitelství,“ řekl předseda koaliční ČSSD Hamáček.

Obdobně Hamáček odpověděl i na dotaz, zda bude žádat po Faltýnkovi vysvětlení. Ministr vnitra také poukázal na to, že pokud ví, tak místopředseda ANO je nyní v pozici svědka.

Faltýnek už v pátek připustil, že jednal se zástupci současného provozovatele mýtného systému Kapsch a scházel se i se zástupci antimonopolního úřadu. Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit, co dál s mýtem. Jednání vedl v minulém volebním období jako člen dopravní koaliční rady. Schůzky považuje za legitimní, podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun.

Jakou roli hraje ve vyšetřování předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj, kterého by mohl odvolat prezident na návrh vlády na základě zákonných důvodů, podle Hamáčka zatím není známo. Proto podle ministra vnitra nejsou „urychlené kroky“ na pořadu dne. „Uvidíme, kam se vyšetřování posune, k jakým závěrům dojde policie, a pak případně na to může vláda reagovat,“ podotkl. 

Faltýnek chce jednání s Kapschem vysvětlit ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) soudí, že v případu je nutné získat bližší informace. Očekává proto, že se Faltýnek v úterý vyjádří před poslanci: „Předpokládám, že pan Faltýnek nějakou informaci členům klubu podá. Myslím si, že by to asi bylo namístě.“

Jednání Faltýnka bylo „krajně nestandardní“, uvedl ministr Ťok

Faltýnek v pátek připustil, že jednal se zástupci současného provozovatele mýtného systému Kapsch a scházel se i se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit, co dál s mýtem. Jednání vedl v minulém volebním období jako člen dopravní koaliční rady. Schůzky považuje za legitimní, podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun.

Ťok v pondělí uvedl, že Faltýnka k jakémukoliv jednání s Kapschem nebo ÚOHS o mýtném tendru nevyzval a nebylo to ani úlohou dopravní koaliční rady. Ta řešila rozšíření mýtného systému na nové úseky. Jednání s účastníky soutěže pak Ťok označil jako krajně nestandardní. „Nemyslím si, že je kohokoliv v politice úlohou jednat s účastníky soutěže,“ dodal.

Do dopravní politiky Ťokovi podle něj nikdo nemluvil, dopravní koaliční rada měla rozhodovat pouze o rozsahu zpoplatnění nového mýtného systému. O schůzkách Faltýnka se zástupci Kapsche a ÚOHS nevěděl.

K další budoucnosti Faltýnka se ministr dopravy nechtěl vyjadřovat, podle něj je to záležitostí předsedy strany ANO, premiéra Andreje Babiše. Ťok však připustil, že v úterý by se o kauze měl bavit poslanecký klub hnutí ANO. Ťok také poznamenal, že současná kauza podle něj vypovídá o dění na jaře loňského roku. Ministr dopravy tehdy řekl, že při sestavování nové vlády cítí tlak ze strany Kapsche na to, aby ve funkci nepokračoval. „Tato kauza osvětluje mnohé věci, které v té době vypadaly zvláštně,“ podotkl v pondělí  Ťok.

Policie v současnosti prověřuje veřejné zakázky, kterými se zabýval ÚOHS, včetně tendru na mýtný systém. Ve čtvrtek kvůli tomu zasahovala na několika místech, mimo jiné v bytě Faltýnka nebo ředitele Kapsche Karla Feixe, dále v sídle současného správce mýtného systému a také na ÚOHS. 

Policie minulý týden zasahovala mimo jiné i v brněnském sídle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda uvedl, že zásah souvisí s některými veřejnými zakázkami, kterými se ÚOHS zabýval, včetně zakázky na mýtný systém.

Protikorupční organizace chtějí po vládě, aby zvážila návrh na odvolání Rafaje

Pětice protikorupčních organizací se obrátila na vládu s výzvou, aby zvážila, zda prezidentovi nenavrhne odvolání šéfa ÚOHS Petra Rafaje z funkce. Na webových stránkách to v pondělí uvedlo sdružení Oživení. Podle něj musí kabinet prověřit jeho rozhodnutí ohledně zakázky na mýtný systém či loňské odvolání místopředsedy ÚOHS Josefa Chýleho.

„Na základě aktuálních informací z médií a zejména informací z příkazu k domovní prohlídce je zásadním způsobem ohrožena důvěryhodnost vedení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedlo Oživení. Podle čtvrtečních informací serveru Novinky.cz policie podezřívá Rafaje a ředitele provozovatele mýtného systému Kapsch Karla Feixe z korupce.

Kvůli policejnímu prověřování veřejných zakázek vyzvala Rafaje k odchodu již dříve také Transparency International ČR (TI). Pod dnešní výzvou jsou podepsány Oživení, EconLab, Frank Bold, Otevřená společnost a Nadační fond proti korupci. Uvedly, že vláda musí řešit narušenou důvěru ve vedení úřadu. 

„Byť ctíme presumpci neviny předsedy ÚOHS a dalších osob zmiňovaných v souvislosti s policejním zásahem ze dne 7. března 2019, domníváme se, že Vládě ČR by mělo jít primárně o zajištění důvěryhodnosti veřejnosti v ÚOHS a v jeho rozhodovací činnosti,“ uvedly organizace.
Předsedu antimonopolního úřadu jmenuje a odvolává prezident na návrh vlády.

Obviněného Švachulu dráhy odvolaly z dozorčí rady ČD Cargo

Představenstvo Českých drah v pondělí odvolalo radního městské části Brno-střed Jiřího Švachulu (ANO) z dozorčí rady ČD Cargo. Obviněný politik je ve vazbě kvůli podezření z ovlivňování zakázek.

O Švachulově budoucnosti v ČD Cargo mluvil s vedením podniku ještě před jednáním i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). „Mluvil jsem s generálním ředitelem Českých drah a řekl jsem, že by toto jméno měli při svém jednání zvážit. Do volby jsem ale nemluvil,“ řekl. Výběr nového člena dozorčí rady chce nechat na valné hromadě.

Švachula byl dosud řadovým členem dozorčí rady nákladního dopravce. Jeho nástupce zatím valná hromada podniku nezvolila, měla by o tom rozhodnout na některém ze svých dalších jednání. Rada tak zatím bude pokračovat v pěti členech. O složení dozorčí rady rozhoduje valná hromada ČD Cargo, kterou je představenstvo Českých drah. České dráhy jsou mateřskou společností ČD Cargo. 

Odvolání požadoval i premiér Babiš

K odvolání vazebně stíhaného Švachuly z dozorčí rady ČD Cargo se vyslovil také premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro pondělní MF Dnes a Lidové noviny, které patří do holdingu Agrofert. „Okamžitě jsem řekl ministru Ťokovi, aby ho v pondělí vyhodil. Hnutí se musí zbavit lidí, u kterých by se prokázala korupce. Založil jsem hnutí proti korupci a pro mě je nepřijatelné, aby k takovým případům docházelo,“ prohlásil Babiš v Lidových novinách.

Policie dál prověřuje veřejné zakázky, kterými se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, včetně tendru na mýtný systém. Nikdo v této kauze zatím obviněn nebyl. „Pokud jde o roli pana Faltýnka, nevím přesně, jaká jednání měl. Podle mého názoru ale neměl suplovat ministra Ťoka. Mě to opravdu štve, protože jako hnutí máme čistý štít,“ uvedl Babiš v Lidových novinách.

Babiš míní, že podezřelí jsou „spíše na ÚOHS a v Kapschi“, Faltýnek má v kauze figurovat jako svědek. „Ale samozřejmě to nepůsobí dobře. Ke mně se Kapsch také pokoušel dostat, já je odmítl vůbec jen přijmout. Byla to záležitost pana ministra dopravy Ťoka,“ dodal premiér v MfD.

Švachulu nezná, podle něj ale nemá dobrou pověst. „Nevím, proč byl u nás, proč ho tam ta krajská organizace držela. Samozřejmě jsem všem vynadal, protože nám to kazí jméno,“ dodal Babiš v MfD. O situaci na radnici brněnské městské v pondělí jedná i vedení jihomoravské i brněnské organizace ANO.   

Hamáček už si nemyslí, že informace unikly od policie

Ministr vnitra Hamáček podle svých nedělních slov chtěl počátkem týdne požádat policejního prezidenta Švejdara o prověření, zda v kauze od policie unikly do médií odposlechy. A do budoucna hodlá zajistit, aby podobné úniky nenastaly, podle něj to komplikuje vyšetřování, řekl v neděli v pořadu Partie v televizi Prima. Po pondělní schůzce s policejním prezidentem Švejdarem se ale už Hamáček nedomnívá, že informace z kauzy kolem Faltýnka, ÚOHS a Kapsch unikly do médií od policie. 

„Mluvil jsem s policejním prezidentem a nemám žádný důvod se domnívat, že došlo k úniku informací od policie. Jeho vysvětlení je pro mě dostačující,“ uvedl Hamáček. 

Švejdar v neděli uvedl, že se tisk dostal k informacím z příkazů k domovní prohlídce či sdělení obvinění. K těmto dokumentům mají přístup státní zástupci, obvinění, advokáti i další lidé. 

„Já jsem s tím, myslím, spokojen. Mně šlo o to, aby hned od začátku bylo jasné, že od policie informace neutíkají,“ dodal ministr. Citace z příkazu k domovní prohlídce u Faltýnka se objevily v sobotu v deníku Právo. Švejdar se v neděli nechtěl k prohlídce vyjadřovat. 

Žalobce se ohradil, že informace unikly od státního zastupitelství

Případ komentují i žalobci. Dozorující státní zástupce Radek Mezlík ohradil proti tomu, že by informace v kauze kolem prvního místopředsedy ANO Faltýnka, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a firmy Kapsch unikly do médií od policie či státního zastupitelství. Podle něj soudní příkazy či usnesení policie obdrželo přes sto lidí a není v moci policie, aby zabránila poskytnutí informací od všech dotčených.

„Důrazně se ohrazuji vůči nařčením, že v tomto případě došlo k úniku informací od policie či státního zastupitelství. Naopak je zřejmé, že policie v souvislosti s utajením obou kauz odvedla kvalitní práci,“ uvedl Mezlík.

„Citlivé údaje se podařilo dlouhou dobu utajit až do okamžiku provádění velkého počtu domovních prohlídek a zahájení trestního stíhání. V tomto okamžiku však odůvodněné soudní příkazy či usnesení policejního orgánu obdrželo více než sto osob a není v moci policie poskytnutí informací z jejich strany zamezit,“ doplnil.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) odmítl možnost, že by úniky ze spisů pocházely od státních zástupců. „Ujištění dozorujícího státního zástupce je pro mne dostatečnou zárukou, že úniky v kauze týkající se Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a firmy Kapsch nepocházejí od státních zástupců. Ve chvíli, kdy dojde k doručení sdělení obvinění či příkazů k domovním prohlídkám, mají k dokumentům přístup desítky lidí, kromě policistů i například obvinění, jejich obhájci a další lidé,“ uvedl Kněžínek.

Ve vazbě je i místostarosta brněnské části z hnutí ANO

Starostka městské části Brno-Ivanovice Jana Bohuňovská (ODS) bude v pondělí jednat se zástupci hnutí ANO i se zastupiteli o budoucnosti místostarosty Petra Liškutina (ANO). Liškutin je jedním z devíti obviněných v kauze na radnici Brno-střed, kde minulý týden pro podezření z korupce zasahovala policie. Liškutin byl kromě místostarosty Ivanovic vedoucím odboru investic městské části Brno-střed. Skončil ve vazbě stejně jako další čtyři lidé včetně radního části Brno-střed Jiřího Švachuly.

Policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí je ve vazbě, kromě Liškutina a Švachuly jsou to podnikatelé ve stavebnictví a realitách, a to Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Další čtyři budou stíháni na svobodě, dva z nich spolupracují.