Po zásahu na radnici Brna-střed obvinila policie devět lidí kvůli zakázkám

Policie po zátahu v Brně-střed obvinila devět lidí (zdroj: ČT24)

Devět lidí obvinila policie po zásahu na radnici Brna-střed z trestných činů souvisejících s veřejnými zakázkami. Podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu se zásah na radnici i obvinění týkají podezření z nezákonného ovlivňování zakázek, které městská část zadávala.

Od čtvrtečního rána zasahovali policisté na několika místech v Praze, Brně a také Prostějově. Sama NCOZ i státní zástupce Petr Šereda však oznámili, že se zásahy týkají dvou různých případů. V případě zakázek městské části Brno-střed padla v noci na pátek i obvinění.

„Kriminalisté zajišťovali důkazy k podezření z nezákonného ovlivňování veřejných zakázek zadávaných Úřadem městské části Brno-střed a v této souvislosti bylo ve večerních a nočních hodinách ze čtvrtka na pátek obviněno devět osob,“ uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Podle státního zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petra Šeredy se obvinění týkají „zvlášť závažných zločinů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a uplatkářských trestných činů“. Šereda by během pátku měl rozhodnout, zda navrhne soudu, aby některého z obviněných poslal do vazby.

Dopad policejní razie pocítili i občané, kteří ve čtvrtek přišli na úřad městské části do Dominikánské ulice – byl zavřený. Jiné to není ani v pátek, podle tajemníka radnice zůstalo doma asi 150 zaměstnanců, zatímco policisté po noční pauze pokračují v práci.

„Čekáme, až policie dokončí šetření. Jsme ve fázi, kdy jsme vyhledali všechny potřebné podklady, nyní je potřeba, aby to policie všechno sepsala, zdokumentovala do spisu a vyhotovila protokol,“ uvedl tajemník Petr Štika. Ujistil však, že budovy v Měnínské či na Malinovského náměstí jsou otevřené.

Podle webu Lidovky.cz je zřejmě mezi zadrženými radní městské části a člen dozorčí rady ČD Cargo Jiří Švachula (ANO). Místní politici ale zatím o jeho situaci nemají informace, není tedy zřejmé, zda může policejní razie brněnskou politickou scénu nějak ovlivnit. Jasněji by mohlo být o víkendu, kdy se sejde rada městské části a jednat bude i koalice celého Brna.

Jiří Cvachula není jen radním v Brně-středu. Zároveň působí i na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jako člen rozkladové komise pro dohled nad zadáváním veřejných zakázek v Brně a kolem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se točí i druhá z kauz, kvůli kterým NCOZ ve čtvrtek zasahovala. Podle webu Novinky.cz podezírá policie ředitele antimonopolního úřadu Petra Rafaje a také ředitele společnosti Kapsch Karla Feixe z korupce v souvislosti se zakázkou ministerstva dopravy na výběr mýtného. Kapsch v současnosti mýtný systém provozuje, ale do budoucna by měly výběr mýta zajišťovat jiné společnosti.

Případ kolem ÚOHS se ale zatím nedostal tak daleko jako ten v Brně-středu. „V této samostatně vedené trestní věci nebyla žádná osoba obviněna,“ sdělil mluvčí Ibehej. Totéž potvrdil mluvčí Kapsche David Šimoník. „Úkony trestního řízení se omezily na prohlídky bytových a nebytových prostor. Policie také požádala o vydání jimi definovaných věcí. Kapsch ve všem vyhověl, poskytoval policii veškerou součinnosti,“ uvedl.

Zásah v Kapschi a na antimonopolním úřadu skončil již ve čtvrtek. Budova ÚOHS je proto v pátek přístupná veřejnosti a funguje podatelna.

V souvislosti s kauzou kolem ÚOHS a Kapsche zasahovali detektivové také v Prostějově. Byli u místopředsedy vládního hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a sportovního manažera Miroslava Černoška. Faltýnkův advokát však ujistil, že politika policisté z ničeho nepodezírají, politikovi však policisté odnesli telefon a  počítač. Sám Jaroslav Faltýnek, který je předsedou poslaneckého klubu ANO, se v pátek s poslanci sešel a dosavadní dění jim stručně vylíčil.