Brněnské ANO přišlo o předsedu, sporem jsou městské firmy

Předsednictvo brněnského hnutí ANO vyzvalo svého šéfa Tomáše Kratochvíla, aby rezignoval na funkci v Radě města Brna. Jako radní je zodpovědný za městské firmy i tvorbu takzvaného holdingu, který je má zastřešit. Neshody se spolustraníky už Tomáše Kratochvíla stály post předsedy brněnské organizace hnutí.

Předsednictvo brněnské buňky ANO se v pondělí mimořádně sešlo, aby vyřešilo úplně něco jiného: post Jiřího Faltýnka. Syn šéfa poslaneckého klubu hnutí totiž sedí v představenstvu Tepláren Brno. Jiří Faltýnek mladší nakonec získal podporu kolegů a svoji pozici ustál. Samotný předseda brněnské buňky Tomáš Kratochvíl už ale ne.

„Rezignovaly jsme spolu s druhou místopředsedkyní,“ potvrdila nyní už bývalá místopředsedkyně brněnské organizace hnutí Karin Karasová. Obě byly údajně nespokojené se spoluprací s Kratochvílem. A právě kvůli rezignaci místopředsedkyň musel skončit i předseda.

Radní Tomáš Kratochvíl o předsednictvu brněnského ANO (zdroj: ČT24)

Nového si bude buňka volit v listopadu. Tomáš Kratochvíl teď hraje i o funkci radního. K tomu, aby ji opustil, ho v pondělí vyzvali jeho spolustraníci. Kratochvíl má jako radní na starosti transformaci městských firem do holdingu, což byl už od voleb jeden z cílů brněnského ANO.

Městské firmy (ne)politické

„Navrženou cestou byl první krok - vytvoření takzvaného virtuálního holdingu. Tedy holdingu brněnského magistrátu, kde by svou roli hráli samozřejmě i úředníci,“ popsal Kratochvíl. Své kolegy z hnutí ale nepřesvědčil: patnáct ze sedmnácti ho na mimořádném setkání vyzvalo k rezignaci na funkci radního. Pokud tento krok sám neučiní, může ho pouze odvolat zastupitelstvo.

Firem, které stoprocentně vlastní město Brno, je osm. Jejich roční obrat je kolem osmi miliard korun a zaměstnávají tisíce lidí. Právě pro hnutí ANO jsou městské firmy velkým tématem. Před rokem tehdejší lídr kandidátky Petr Vokřál sliboval, že z jejich vedení odstraní politiky, o rok později ale svá slova zmírnil s tím, že i politik může být odborníkem. Třeba právě radní Tomáš Kratochvíl sedí v představenstvu nebo dozorčí radě tří městských firem.