Nahradí Švachulu v radě Brna-střed Oulehlová? Koaliční ODS a lidovci se kloní k pokračování spolupráce

Události v regionech: Osud koalice v Brně-středu (zdroj: ČT24)

Radního městské části Brno-střed Jiřího Švachulu (ANO) by mohla na místě v radě nahradit zastupitelka Ludmila Oulehlová (ANO). Má podporu i důvěru brněnské organizace ANO a zastupitelského klubu hnutí v městské části, řekla Karin Karasová pověřená vedením brněnské organizace ANO. Švachula stejně jako další čtyři lidé skončil ve vazbě po policejní razii na radnici kvůli podezření z ovlivňování investičních zakázek. ODS i KDU-ČSL už rozhodly, že chtějí ve stávající koalici na radnici pokračovat, mají však podmínky.

Zástupci hnutí ANO se shodli, že by měl Švachula na funkci v radě rezignovat, jinak bude na středečním zastupitelstvu odvolán. Městská i krajská organizace ANO se také usnesly na tom, že dají předsednictvu hnutí návrh na vyloučení Švachuly i Petra Liškutina, který je ve spojitosti s kauzou rovněž ve vazbě.

Liškutin je vedoucím odboru investic městské části Brno-střed a také místostarostou Brna-Ivanovic. Podle zástupců ANO by také měli složit mandáty v zastupitelstvech. Liškutina už také vyzvali k tomu, aby rezignoval na funkci místostarosty. Brno-střed za něj bude hledat náhradu jako za vedoucího odboru, uvedl starosta Vojtěch Mencl (ODS).

Čas pro lidovce a občanské demokraty

ANO má v části Brno-střed čtyři lidi v radě včetně místostarostů Martina Landy a Martina Schwaba a také dalšího uvolněného zastupitele Pavla Dvořáka. Oulehlová je podle kandidátní listiny další v řadě, která by se měla do rady dostat. „Má podporu i důvěru. Základ ale je, jestli se na tom dohodnou i koaliční partneři,“ uvedla Karasová. ANO je v koalici s ODS a KDU-ČSL. Na pondělní schůzce jim nabídlo Švachulův odchod z rady i přenechání oblasti investic někomu z koaličních partnerů.

Klub zastupitelů ODS už rozhodl, že chce pokračovat ve stávající koalici, pokud se splní tři podmínky. V radě musí skončit Jiří Švachula podezřelý z manipulace zakázek na radnici, ANO už nebude mít na starosti investice a také se hnutí musí distancovat od činnosti Švachuly, což ale už učinilo návrhem na jeho vyloučení.

Lidovci také chtějí spolupracovat na současném půdorysu. Jejich podmínkou je jen konec členství Švachuly v radě, což samo ANO navrhlo.

Zastupitelstvo ÚMČ Brno-střed
Zdroj: ČT24

Policie zasahovala na radnici od čtvrtka do soboty. Zajímala se především o zakázky z investičního odboru. Devět lidí viní z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pěti lidem, kteří skončili ve vazbě, hrozí 10,5 roku až 16 let vězení. Kromě Švachuly a Liškutina jsou to podnikatelé Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka.

Komunální politik Jiří Švachula se v Brně do veřejného povědomí dostal nejprve jako galerista. V jeho Galerii Aspekt vystavovali přední čeští umělci. Do politiky vstoupil v barvách hnutí ANO a na radnici Brno-střed měl jako uvolněný člen rady na starosti investice a správu bytových domů.

V minulém volebním období byl Švachula místostarostou Brna-středu, i tehdy se zabýval například problematikou oprav a privatizace bytů v centru Brna. Působil i v představenstvu Veletrhů Brno. Zatímco v roce 2014 kandidoval z druhého místa kandidátky, loni to bylo z devátého místa, přesto uspěl a získal mandát.

V rámci brněnského hnutí ANO nepatřil Švachula k mediálně nejviditelnějším členům. Patří ale ke sponzorům hnutí. Server Hlídač státu eviduje na transparentním účtu ANO několik plateb od Švachuly. Celková hodnota darů činila 115 tisíc korun.

Aktuálně je Jiří Švachula ve veřejných rejstřících vedený jako zakladatel Nadace Aspekt 2000, zasedal také v dozorčí radě ČD Cargo - kvůli policejnímu zásahu ho ale představenstvo v pondělí 11. března odvolalo. Podle serveru Lidovky.cz působil také na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jako člen rozkladové komise. 

Jiří Švachula
Zdroj: ČT24