Policie ukončila zásah na radnici Brno-střed. Soudce poslal pět mužů do vazby, včetně radního Švachuly (ANO)

Policie v sobotu ukončila zásah na radnici Brno-střed. Ten začal ve čtvrtek a vyšetřovatelé se zajímali o zakázky na odboru investic. Policie už obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pro pět z nich žádal státní zastupitelství vazbu, o které během sobotního odpoledne rozhodoval soud. Nakonec vyhověl všem pěti návrhům: do vazby tak putuje radní Jiří Švachula, úředník Petr Liškutin i trojice podnikatelů.

Žalobci navrhovali vazbu pěti aktérů kvůli obavě z možného útěku, ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti. Ve vazbě tak skončil bývalý místostarosta centrální městské části a současný radní Jiří Švachula (ANO), který v této městské části řídil investice. 

Soud poslal do vazby také vedoucího investičního odboru zmíněné městské části Petra Liškutina a také tři podnikatele ze stavebních firem. Jde o Petra Kaláška, Pavla Ovčarčina a Lubomíra Smolku, řekl po skončení neveřejných zasedání soudce Libor Hanuš. 

Detektivové žádali vazbu jen pro zmíněnou pětici: Další čtyři muži budou stíhaní na svobodě, dva z nich s kriminalisty spolupracují. Jedním ze spolupracujících obviněných je vlivný brněnský podnikatel Saman El-Talabani, který je rovněž stíhaný na svobodě. Jeho svědectví ale podle Mezlíka není jediným zdrojem informací, které kriminalisté mají. „Je zde více usvědčujících důkazů k dispozici,“ uvedl státního zástupce Radek Mezlík.

Policie obvinila devět lidí hned v noci po zásahu

Policie už v noci na pátek obvinila celkem devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. 

Podle státního zástupce Radka Mezlíka se obvinění účastnili systému ovlivňování veřejných zakázek, včetně poskytování úplatků, a fungovali tak jako organizovaná zločinecká skupina. Hrozí jim tak tresty od 10,5 roku výše.

V pondělí se potkají radní městské části Brno-střed. V úterý pak mimořádně zasedne také kontrolní výbor, ve středu bude jednání zastupitelstva. Starosta čtvrti Vojtěch Mencl už v pátek řekl, že řízení investičního odboru převezme po Liškutinovi tajemník úřadu Petr Štika a začne hloubková kontrola dosud otevřených zakázek.

Policejní zásah na radnici brněnské městské části skončil v sobotu po šesté hodině ráno. V pondělí už bude úřad v plném provozu, oznámila mluvčí radnice Kateřina Dobešová. Na sobotu jsou v budově v Dominikánské ulici naplánované svatební obřady.

Druhá větev případu může souviset s děním kolem mýtného tendru

Policisté ve čtvrtek a pátek zasahovali na různých místech. Druhá větev případu zřejmě souvisí s děním kolem mýtného tendru včetně schůzek mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Pojítkem obou větví může být právě Švachula, který není jen komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo.

Jaroslav Faltýnek v pátek připustil, že jednal se zástupci společnosti Kapsch a scházel se i se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Prohlásil, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit, co dál s mýtem.

Sobotní Právo ale uvedlo, že proti Faltýnkovi svědčí policejní odposlechy. Deník napsal, že policie má nahrávky z jeho schůzek s šéfem Kapsche Karlem Feixem i s Rafajem. „Faltýnek řekl předsedovi ÚOHS Rafajovi mimo jiné, že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ shrnují detektivové podle Práva obsah jejich rozhovoru.