Pražská zoo pandy chovat nebude. Šéf zoo i primátor za to viní Zemana, ten to odmítá

Pražská zoo zřejmě nakonec pandy chovat nebude (zdroj: ČT24)

Pražská zoologická zahrada pozastavila projekt expozice pand velkých a langurů čínských. Podle ředitele zahrady Miroslava Bobka je důvodem to, že prezident Miloš Zeman svůj čínský protějšek o pandy nepožádal a pro Česko je nezískal. Podobně mluví i pražský primátor Zdeněk Hřib. Prezident Zeman ale tvrdí, že s čínským partnerem vůbec nejednal ředitel pražské zoo.

Přípravu objektu pro pandy a langury, který má vzniknout na místě nynější expozice s ledními medvědy, pozastavila pražská zoo už před několika měsíci. „Prezident Zeman svůj čínský protějšek o pandy velké nepožádal. To jsou bohužel politické kroky, které nejsme schopni ovlivnit a bez nichž získání pand nepřipadá v úvahu,“ uvedl Bobek na Facebooku. 

Zeman pak na TV Barrandov prohlásil, že by se v Číně za zapůjčení pandy přimluvil, ale ředitel pražské zoo Bobek prý se svým čínským partnerem vůbec nejednal. „Samozřejmě že bych se rád přimluvil, pokud by toto jednání bylo neúspěšné, ale pokud vím, on ani nejednal,“ řekl prezident. „Zažil jsem tolik lidí, kteří omlouvali vlastní neschopnost tím, že svůj neúspěch sváděli na druhé, že pan Bobek není výjimkou,“ tvrdí Zeman.

Ohradil se také, že prezident tu podle něj není od toho, aby jednal o zvířatech. „Nechtějte od prezidenta, který má v Číně podporovat české exportéry, aby se zabýval každou maličkostí,“ řekl. Čína však pandy velké do zahraničí pouze zapůjčuje a smlouvu podepisuje přímo čínský prezident. Podle sinologa Filipa Jirouše tak zoo prakticky neměla bez Zemanovy aktivity šanci pandy získat.

Jiné státy nás „předběhly“, nové vedení Prahy má priority jinde

Pandy mohou být podle Bobka v připravovaném pavilonu nahrazeny například medvědy pyskatými. „Pavilon byl už od začátku připravován tak, aby ho bylo možno jednoduše uzpůsobit jiným druhům zvířat,“ sdělil ředitel pražské zoo.

Některé státy, které o pandy také usilovaly, už Česko „předběhly“. Podle Bobka je tak jen otázkou času, kdy bude projekt expozice s pandami velkými ukončen i oficiálně. Důvodem je také to, že nové vedení hlavního města se podle něj s projektem neztotožňuje.

„My určitě neodmítáme umístění pandy do pražské zoo, ale v případě, že nebyl učiněn hlavní a primární krok, tedy že pan prezident nepožádal svůj čínský protějšek o zapůjčení pandy, tam v zásadě nemáme co řešit,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). 

Události, komentáře: primátor Zdeněk Hřib, sinolog Filip Jirouš (zdroj: ČT24)

„Panda skutečně dnes není na pořadu dne,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Naopak podle opozičního zastupitele Patrika Nachera (ANO) by měla zoo v projektu pokračovat, protože může zvýšit její kredit.

Panda jako diplomatický nástroj

Čína pandy velké do jiných států pouze zapůjčuje, využívá je v rámci diplomacie. Smlouvy o zápůjčce podepisuje čínský prezident. Zvířata se tak dostanou do zoo jen v těch zemích, které mají s Čínou dobré vztahy. 

Nejbližší zoo, kde mohou Češi pandy aktuálně vidět, jsou ve Vídni a v Berlíně. V Německu získali pandu teprve loni, Čína jim na patnáct let zapůjčila čtyřletou samičku a sedmiletého samečka. 

Šelmami se mohou v Evropě pochlubit i zahrady v Madridu, Edinburghu, francouzském Saint-Aignan nebo belgická zoo Pairi Daiza. Loni získala pandy také zoo v Nizozemsku. Všechny zapůjčené pandy velké jsou majetkem Číny, a to včetně mláďat, která se narodí.

Pandy jsou pro Čínu národním symbolem. Podle posledního sčítání z roku 2015 žilo ve volné přírodě 1864 jedinců plus 471 v zajetí. Úspěšný odchov pand v zajetí i stoupající počet kusů ve volné přírodě přiměly nedávno Mezinárodní svaz pro ochranu přírody zmírnit hodnocení jejich stupně ohrožení; z kategorie ohrožených druhů se pandy přesunuly do kategorie zranitelných druhů.