Soud trestal za smrt dítěte po pádu z vlaku. Vlakvedoucí a průvodčí dostaly podmíněné tresty

Tresty pro zaměstnankyně Českých drah (zdroj: ČT24)

Před olomouckým okresním soudem ve středu opět stanuly vlakvedoucí a průvodčí. Obě kvůli úmrtí dvouletého dítěte po pádu z vlaku na Olomoucku. Soud ženy potrestal podmínkou. Za usmrcení z nedbalosti jim udělil trest 18 měsíců s dvouletým odkladem.

Soud se k případu vrátil po třech měsících, vyslechnout chtěl ještě matku oběti. Žalobce navrhoval pro obě obžalované podmíněné tresty. Nesplnily prý předpisy. Ženy to popřely, ale soud souhlasil s obžalobou. „Trest byl uložen s ohledem na neodčinitelný následek, který svou nedbalostí způsobily. Je to nepříjemná tragická událost pro všechny strany. Trest byl uložen v jedné čtvrtině trestní sazby,“ upozornil soudce Petr Bednář.

Obě obžalované opustily soud před vyhlášením rozsudku, k verdiktu se tak nevyjádřily. Žalobce, který původně požadoval trest o něco přísnější, si ponechal lhůtu pro případné odvolání. „Trest byl uložen s ohledem na neodčinitelný následek, který svou nedbalostí způsobily. Je to nepříjemná tragická událost na všechny strany,“ uvedl soudce Petr Bednář.

Trest byl uložen v jedné čtvrtině trestní sazby.
Petr Bednář
soudce

Vlakvedoucí Jarmila Soukupová řekla, že se proti rozsudku odvolá. „Nesouhlasím s tím, co padlo,“ uvedla žena. Před soudem v závěrečné řeči uvedla, že má za sebou přes 20 let praxe a nikdy v práci nic nepodcenila. Naopak žalobce byl s rozsudkem spokojen. „Pokud jde o rozhodnutí o vině a trestu, soud v zásadě rozhodl podle toho, co jsme požadovali v závěrečném návrhu. Trest mám za přiměřený, lhůtu jsem si ponechal z procesní opatrnosti,“ uvedl Jaroslav Rašendorfer.

Podle zmocněnce je pro pozůstalé důležité, aby byla celá věc prošetřena. „Pozůstalí mají naději, že ta zjištění, která vyšla v hlavním líčení na povrch, budou zdrojem nějakých opatření, aby se podobné neštěstí už nikdy nestalo,“ uvedl Ondřej Kovář. 

Podle žaloby nesplnily drážní předpisy a kvůli tomu vyjel vlak z olomouckého nádraží s nedovřenými dveřmi, z nichž později dítě vypadlo. Pracovnice Českých drah uvedly, že tragédii nezpůsobily, soud však nepřesvědčily. „Podle předpisů mají povinnost před výpravou vlaku pohledem zjistit zavřenost dveří,“ uvedl soudce.

Za usmrcení z nedbalosti hrozilo ženám až šest let vězení. Státní zástupce Jaroslav Rašendorfer navrhoval trest v první třetině sazby s podmíněným odkladem na dva roky. „Zejména z výpovědi znalce, z kamerových záznamů a z vyšetřovacího pokusu jednoznačně vyplynulo, že rychlík vyjel s nedostatečně zavřenými dveřmi vozu. Je otázka, do jaké míry obsluha vlaku splnila své povinnosti dané zaměstnavatelem k výpravě vlaku. Obě obžalované si své povinnosti vyplývající z drážních předpisů řádně nesplnily,“ uvedl žalobce. Jejich obhajobu, že si posledního nastupujícího nevšimly, označil za účelovou. 

Skutečnost podcenily, myslely, že dveře zavřené jsou, aniž by došlo k jejich opětovné kontrole.
Jaroslav Rašendorfer
státní zástupce

Naopak podle obhajoby ženy žádné předpisy neporušily, nevidí tam příčinnou souvislost. „Je otázka, zda bylo v silách vlakové čety zajistit dobré dovření dveří za situace, kdy nebyl ve všech vagonech automatický systém,“ uvedl obhájce vlakvedoucí Jarmily Soukupové. „Mám za sebou přes 20 let praxe, nikdy jsem nic v práci nepodcenila,“ uvedla obžalovaná.

Vinu odmítla také obhájkyně průvodčí Jany Stejskalové. „Podle mého názoru neexistuje jediný nepochybný důkaz, o který by se mohl opřít závěr o její vině,“ dodala. 

Dveře se otevřely ve stokilometrové rychlosti

Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy v červenci 2016. Podle žalobce vlak vyjel z olomouckého nádraží s nedovřenými dveřmi. Kvůli zrychlování soupravy na trati mezi hlavním nádražím a Štěpánovem se dveře ve více než stokilometrové rychlosti prudce a neočekávaně otevřely.

Vypadla z nich dívka, když čekala na matku a sestru, které byly na WC, uvedl žalobce. Obžalované svou vinu u soudu popřely, podle nich z jejich strany nešlo o nedbalost. Zastal se jich i vrchní komisař Správy železniční dopravní cesty, řekl, že žádné pochybení vlakové čety neshledal.

Rodina oběti náhradu škody po obžalovaných nepožaduje, dráhy se s rodinou již mimosoudně vyrovnaly. Podle jejího zmocněnce má rodina zájem na řádném vyšetření celé události a zejména na tom, aby se něco podobného neopakovalo.

Smrt dítěte ve vlaku

Podobné neštěstí se stalo u obce Střeň

Podobné neštěstí se stalo v roce 2006 zhruba o pět kilometrů dále u obce Střeň na Olomoucku. Tehdy vypadl z vlaku pětiletý chlapec, zemřel na následky mnohočetných poranění. Matce se ztratil poté, co odešel v jedoucím vlaku sám na toaletu.

Jeho tělo nalezli policisté zhruba po týdnu, když v rojnici prohledávali přibližně dvacetikilometrový úsek po obou stranách vlakového kolejiště směrem od Štěpánova do Moravičan. Matku nakonec soud potrestal podmínkou. Podle něj se dopustila ublížení na zdraví z nedbalosti, když nechala chlapce běhat po vlaku bez dozoru.