Policisté šetří smrt dítěte, které vypadlo z vlaku, jako usmrcení z nedbalosti

Smrt tříleté holčičky, která v neděli odpoledne zemřela po pádu z jedoucího vlaku nedaleko železniční stanice Štěpánov u Olomouce, šetří policisté jako usmrcení z nedbalosti. Jak se tragédie stala, zatím nechtějí kriminalisté upřesnit. Podle informací České televize by vyšetřování mohlo trvat několik týdnů až měsíců.

Nedělní tragédie se stala blízko obce Hlušovice. Dítě vypadlo z rychlíku jedoucího směrem na Prahu. Zemřelo na místě, záchranáři již dívce nemohli pomoci.

Redaktorka České televize Zuzana Kozáková-Glacová přitom zjistila, že zavírání v dotčeném vlaku bylo „klikové“. „I dospělí mají s otevřením problémy,“ poznamenala s tím, že dveře mohly být nedovřené nebo mohlo jít o poruchu na vlaku. V úvahu by mohl připadat i čin jiné další osoby. Z oken dítě bez pomoci někoho dalšího nejspíše vypadnout samo nemůže. „Jsou dostatečně vysoko,“ doplnila.   

Smrt dítěte ve vlaku

Kriminalisté se domnívají, že by mohlo jít o usmrcení z nedbalosti. „Z toho je nyní podezřelý neznámý pachatel. Příčiny a okolnosti této tragické události jsou předmětem dalšího policejního prověřování,“ uvedla krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala zatím není jasné, jak k tragédii došlo. „Prvotní informace byla, že dítě pravděpodobně vypadlo z okna. Později jsme upřesnili, že není zřejmé, zda to bylo z okna nebo ze dveří. Vyšetřování stále pokračuje, zatím to není jasné,“ řekl Drápal.

Kvůli neštěstí byl zhruba na hodinu zcela zastaven provoz na koridoru, vlaky poté jezdily přibližně 2,5 hodiny v místě neštěstí sníženou rychlostí po jedné koleji. Spoje směrem na Olomouc i na Prahu nabíraly zpoždění.

Podobná tragédie se odehrála nedaleko

Podobné neštěstí se stalo téměř přesně před deseti lety zhruba o pět kilometrů dále u obce Střeň na Olomoucku. Tehdy vypadl z vlaku pětiletý chlapec, zemřel na následky mnohočetných poranění. Matce se ztratil poté, co odešel v jedoucím vlaku sám na toaletu.

Jeho tělo nalezli policisté zhruba po týdnu, když v rojnici prohledávali přibližně dvacetikilometrový úsek po obou stranách vlakového kolejiště směrem od Štěpánova do Moravičan. Matku nakonec soud potrestal podmínkou. Podle něj se dopustila ublížení na zdraví z nedbalosti, když nechala chlapce běhat po vlaku bez dozoru.