Žalobce: Za pád dítěte z vlaku může průvodčí a vlakvedoucí

Státní zástupce v pátek podal obžalobu na průvodčí a vlakvedoucí kvůli loňskému tragickému pádu dvouleté dívky z vlaku na Olomoucku. Dítě po pádu zemřelo. Ženy čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti. Policie ženy obvinila již v únoru.

Případem se bude zabývat olomoucký okresní soud, řekl státní zástupce olomouckého státního zastupitelství Jaroslav Rašendorfer. Zaměstnankyním Českých drah (ČD) hrozí jeden rok až šest let vězení. Dráhy se již s rodinou oběti mimosoudně vyrovnaly.

Obžalobu jsem podal dnes, ztotožnil jsem se s návrhem policie. Obě ženy jsou obžalovány z usmrcení z nedbalosti. Je jim kladeno za vinu, že v souvislosti s porušením příslušných drážních předpisů, které ukládají povinnosti vlakové četě, způsobily to, že vlak odjel s nedostatečně zavřenými či pouze s přivřenými dveřmi vagonu.
Jaroslav Rašendorfer
státní zástupce

Obě zaměstnankyně drah popírají, že by něco zanedbaly. Podle žalobce se domnívají, že vykonávaly svou práci řádně. Jedna z nich podala stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání, která však byla zamítnuta.

Dráhy již za tragickou událost přijaly odpovědnost, zveřejnily omluvu a s rodinou oběti uzavřely mimosoudní dohodu o odškodném. „Mezi ČD a pozůstalými byla uzavřena mimosoudní dohoda o náhradě újem,“ řekla tento týden mluvčí ČD Monika Bezuchová.

Neštěstí se stalo před rokem 24. července na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dívka vypadla z vlaku ve chvíli, kdy byla s matkou a starší sestrou na toaletě. V danou chvíli stála v blízkosti otevřených dveří toalety a čekala na matku, která byla na toaletě se čtyřletou dcerou. Podle výsledků vyšetřování Drážní inspekce vlak ze stanice v Olomouci odjel s neuzavřenými dveřmi, při rychlosti vlaku 111 kilometrů za hodinu se pak dveře samovolně otevřely a dítě vtáhly ven. Dívka na následky pádu zemřela.

Policisté obě zaměstnankyně obvinili letos v únoru, vyšetřování trvalo několik měsíců. Návrh na obžalobu podali policisté na sklonku minulého týdne. Podle žalobce Rašendorfera má spis 682 listů, obsahuje řadu znaleckých posudků a dokumentů.

Policisté přitom během vyšetřování uvedli, že pokud by se tato tragédie stala letos, mohly být obviněny jako právnická osoba také České dráhy, loni to neumožňoval právní řád. Naopak podíl matky na tragédii kriminalisté zcela vyloučili, dítě bylo po celou dobu v její bezprostřední blízkosti.

Dráhy již podle mluvčí Bezuchové udělaly řadu opatření v dopravě, aby podobné tragédii zabránily. Jde především o namontování světelné signalizace potvrzující správné uzavření dveří. Aktuálně je signalizací osazeno 150 vozů s otočně skládacími dveřmi a do konce roku by ji mělo mít až 400 vozů, uvedla mluvčí drah. 

Podobné neštěstí se stalo u obce Střeň

Podobné neštěstí se stalo téměř před jedenácti lety zhruba o pět kilometrů dále u obce Střeň na Olomoucku. Tehdy vypadl z vlaku pětiletý chlapec, zemřel na následky mnohočetných poranění. Matce se ztratil poté, co odešel v jedoucím vlaku sám na toaletu.

Jeho tělo nalezli policisté zhruba po týdnu, když v rojnici prohledávali přibližně dvacetikilometrový úsek po obou stranách vlakového kolejiště směrem od Štěpánova do Moravičan. Matku nakonec soud potrestal podmínkou. Podle něj se dopustila ublížení na zdraví z nedbalosti, když nechala chlapce běhat po vlaku bez dozoru.