Pyrotechnici ve Vrběticích budou pracovat ještě nejméně rok

Na konci letošního roku by mohl skončit zásah policejních pyrotechniků ve Vrběticích na Zlínsku, kde před více než třemi lety vybuchly dva sklady s municí. Už začátkem ledna policie zmenšila střežený prostor v jihozápadní části areálu o téměř sto hektarů. Majitelům pozemků v dotčené oblasti u Vlárských strojíren tak umožnila jejich obhospodařování. Zpřístupnění dalších pozemků je v plánu v polovině letošního roku.

Ohledání prvního vybuchlého skladu ve Vrběticích skončilo v polovině loňského června, od července pracují pyrotechnici u druhého epicentra exploze. Díky vhodným klimatickým podmínkám v zimě zatím nedošlo k úplnému přerušení prací.

Kvůli souvislé vrstvě sněhu byly několikrát přerušeny pouze dočasně. „Složkám integrovaného záchranného systému komplikuje zásah také množství bahna na komunikacích a podmáčený terén,“ řekl krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček.

Policie přesune trhací jámu a zpřístupní další pozemky

Od 1. března by se měli v areálu objevit čtyři armádní pyrotechnici a čtyři ženisté. Podle Tkadlečka se postarají o plošný pyrotechnický sběr ve vytipovaných lokalitách. Budou se také podílet na výstavbě nové trhací jámy, která slouží k likvidaci nevybuchlé munice.

„Není nic zvláštního, že během dne nalezneme desítky kusů nebezpečné munice. Bohužel je tam (u objektu 12) více munice než u objektu 16, která je v takovém stavu, že není schopná převozu a musíme ji trhat přímo na místě,“ vysvětlil Tkadleček.

V polovině roku plánuje policie vrácení dalších pozemků jejich majitelům v jižní části zasaženého areálu. „Je to prostor nad Vlárskými strojírnami a prostor směrem na východ, tedy na Vrbětice. Všechno bude záležet na počasí,“ řekl krajský policejní ředitel. Z důvodů uvolňování pozemků chystá policie přesun dočasné trhací jámy.

Záležet bude na počasí

Když bude zasahujícím složkám přát počasí, měly by práce v areálu muničních skladů skončit na konci roku. „V případě nepříznivých klimatických podmínek se zásah může protáhnout až do první poloviny příštího roku,“ vysvětlil policejní ředitel.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

  • Bývalý armádní muniční areál leží v blízkosti Vrbětic, místní části obce Vlachovice na Zlínsku. Dnes je ve správě Vojenského technického ústavu, který ho pronajímá soukromým firmám.
  • 16. října 2014 vybuchl sklad číslo 16. Bylo v něm 58 tun vojenského materiálu včetně munice a zbraní.
  • 3. prosince 2014 vybuchl i sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu.
  • Oba sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci, jejich pozůstatky našli pyrotechnici až o měsíc později.
  • Policie oba výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, na případu pracuje speciální tým policejního prezidia.
  • V areálu jsou tři desítky skladů. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi sedm tisíc tun materiálu včetně tisíce tun výbušniny. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.