Pyrotechnici našli ostatky pohřešovaných z muničního skladu

Vrbětice – Ostatky dvou lidí našli pyrotechnici při prohledávání vybuchlého muničního areálu ve Vrběticích. Testy DNA prokázaly, že se jedná o dva pracovníky společnosti Imex Group, kteří byli od výbuchu pohřešováni. Jejich rodiny už policie informovala. Jeden ze skladů v areálu vybuchl 16. října.

Ve chvíli, kdy 16. října vybuchl ve Vrběticích muniční sklad patřící firmě Imex Group, byli uvnitř i dva pracovníci firmy. Více než měsíc byli muži ve věku 56 a 59 let vedeni jako pohřešovaní. Dnes už je jasné, že výbuch nepřežili. „Našli jsme ostatky lidských těl, které byly podrobeny zákonným procedurám a testům DNA. Ztotožnili jsme z těchto ostatků dvě osoby a můžeme konstatovat, že jde o dva pohřešované v souvislosti s tímto výbuchem. Nyní už můžeme hovořit o dvou obětech,“ uvedl velitel zásahu ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček. Policie k nálezu nechce sdělovat další podrobnosti, a to i s ohledem na rodiny obou obětí, které už byly o události informovány.

Vyčíslení nákladů operace ve Vrběticích

Zásah ve Vrběticích, do kterého se počítá nasazení policejní a hasičské techniky i muži pracující přesčas, stojí Ministerstvo vnitra měsíčně čtyři miliony korun. Operace tam budou probíhat nejspíš ještě příští rok. Celkově by se náklady na práce ve Vrběticích měly vyšplhat na 42 milionů korun, už za letošní rok bude ministerstvo žádat ze státní kasy patnáct milionů korun. Proti částce se ohrazuje právě resort financí. Ministr Andrej Babiš bude navrhovat vyklizení prostoru a jeho prodání.

Kontrola? Místo po místu a kus po kuse

Ve středu o půlnoci vypršela týdenní lhůta, kdy se v areálu neozvaly žádné samovolné výbuchy. Termín si pyrotechnici stanovili k tomu, aby mohli v areálu zahájit intenzivnější práce. „Měli jsme tam permanentně tři pyrotechniky, znalce a specialisty z oblasti munice, jejichž tým byl tříčlenný, nyní je sedmičlenný,“ uvedl ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Michal Dlouhý. Kapacity podle něj navýšili na maximum, víc lidí při průzkumu areálu by se mohlo navzájem ohrožovat.

Plocha, kterou teď musí pyrotechnici prozkoumat, má 12 hektarů. „Chtěli bychom to celé projít do konce listopadu, za předpokladu, že nedojde k nějaké nečekané situaci,“ upřesnil Dlouhý s tím, že se zároveň pracuje na plánech odvozu zbylé munice. Výbuch totiž rozmetal jen jeden sklad, některé další poškodil, celkem je ale v areálu munice ve 27 skladech, které bude z bezpečnostních důvodů nutné vyprázdnit.

Odvoz nepoškozené munice by si měli zajistit vlastníci – tedy soukromé firmy, případně ti, kteří od nich materiál nakoupili. Teprve to, co nebudou firmy schopné nebo ochotné odvézt, převezme armáda a policie. „Pyrotechnici ověří stav munice a budou rozhodovat, zda je schopná bezpečného převozu na jiné místo, kde bude zničena, třeba na Libavou, nebo je v tak špatném stavu, že bude muset být zničena tady na místě,“ ujistil Dlouhý s tím, že veškerá přeprava proběhne pod dohledem policie. Odvoz by měl být primárně nákladními auty, záložní variantou je pak železnice.

Policie a armáda zatím odhadují, že se budou muset postarat zhruba o tři tisíce tun zbylé munice. Toto množství by se mělo vejít do vytipovaného skladu v Květné na Svitavsku, který armáda na konci roku 2013 opustila.

Dlouhý také upřesnil množství munice, která se ve skladu nachází – hovořilo se o jednom i patnácti tisících tunách. Reálné číslo je sedm tisíc tun munice. Materiálu k odvozu ale bude mnohem víc. „Na jedno kilo trhaviny je 10 až 15 kilo provozních náplní, jako železo, startéry a podobně,“ vysvětlil Tkadleček.

Na hledání viníků je brzy

Obrovské manévry, tragická ztráta dvou životů, škoda na poškozené munici. Kdo celou událost způsobil ale zatím nelze říct a zřejmě to ještě potrvá. „Kdo je za to zodpovědný? Tuto otázku mi podle mě položíte nejdřív za několik měsíců,“ říká Tkadleček. Velmi hrubé odhady škod se v případě samotného výbuchu pohybují v řádu desítek milionů korun. „Co se týče dalších následků nebo navazujících, tak bych byl hodně opatrný, protože bude hodně záležet na tom, v jakém stavu je zbylá munice. Lze ale očekávat sumy v řádu stovek milionů korun. Za kým půjde škoda a náklady, to ode mě teď skutečně nechtějte slyšet,“ uzavřel Tkadleček.

Požár a následná exploze otřásly skladem ve Vrběticích ve čtvrtek 16. října. Podle pozdějších zjištění vybuchl sklad č. 16, který měla v nájmu ostravská firma Imex Group. Výbuch srovnal se zemí sklad i jeho nejbližší okolí, podle odhadů explodovalo asi 57 tun munice. Dalších 12 skladů bylo výbuchem poškozeno. Skladový areál jeho správce, Vojenský technický ústav, pronajímá soukromým firmám. Kromě Imex Group jsou v areálu v pronájmu ještě další společnosti. V místě je celkem stovka objektů, z nich 30 je určeno k uskladnění a rozebírání munice. V areálu je zřejmě munice všeho druhu - od pěchotní přes munici po ruční protitankové zbraně - a dělostřeleckou až po letecké pumy. Lidé z okolí skladu teď požadují co nejrychlejší odvezení nevybuchlé munice. Začali dokonce sbírat podpisy pod petici.