Majitelé vybuchlého skladu se už v minulosti ocitli v hledáčku policie

Brno – Firma Imex Group, která si od armády pronajímala oba vybuchlé sklady ve Vrběticích, odpovědnost za exploze odmítá. Škody za zbraně, které měly mířit do zemí Evropské unie, prý počítá v milionech dolarů. Neřízené detonace upozornily na poměry ve zbrojařské branži – jen vývozu zbraní se totiž v České republice věnují desítky firem.

Pokud munice neselhala kvůli výrobní vadě, výbuch musel někdo způsobit schválně – podle Imex Group jiná možnost není. Této verzi podle společnosti náhravá také velký časový odstup mezi výbuchy a více než kilometrová vzdálenost obou skladů. „Policie navíc sklad prohlédla a – jak řekl ministr obrany – byl označen jako bezpečný,“ reagoval právní zástupce firmy Radek Ondruš.

Stejně to vidí i Asociace bezpečnostního a obranného průmyslu ČR. „Já jsem přesvědčen, že zabezpečení bylo dostatečné. Kdyby nebylo, tak by kontrolní orgány jako policie dávno zakázaly provoz těchto skladů,“ myslí si Jiří Hynek ze zmíněné asociace.

Jakou verzi událostí upřednostňují vyšetřovatelé, zatím jasné není. „Mohu pouze potvrdit, že v současné době policie šetří trestný čin, a to obecného ohrožení,“ uvedl na dotaz ČT dozorující státní zástupce Leo Foltýn.

Firmu Imex vlastní Petr Bernatík. Se svým otcem působí hned v několika zbrojařských firmách. V roce 2010 čelili žalobě za údajně nelegální vývoz zbraní na Slovensko – soud je ale viny zprostil.

Bernatíkovi byli spojováni i se čtrnáct let starým pokusem o export zbraní do Konga, tedy do země, na niž Evropská unie tehdy uvalila zbrojní embargo. Podle firmy nakonec zásilka zbraní skončila v sousedním Zimbabwe. „Je to běžná činnost mezinárodního obchodu s vojenským materiálem. Je pouze na státu, který prodej zbraní povoluje, jestli tento obchod připustí,“ reagoval Ondruš.

Zbrojařskému exportu se v Česku daří, podle ministerstva průmyslu a obchodu má kromě Imexu vývozní licenci dalších 213 firem. Jen loni prodaly do zahraničí zbraně za víc než 7,5 miliardy. Co přesně, kdo a kam vyvezl, už ale zjistit nejde. „Známe pouze hodnoty vyvezeného materiálu určitých skupin, které jsou často dost široké a vágně definované. Ve stejné skupině jsou třeba dýmovnice a letecké pumy,“ popsal česká pravidla Peter Tkáč z hnutí Nesehnutí.

Zavedenými pořádky ve zbrojařské branži by ale místo údajné neprůhlednosti mohly otřást právě výbuchy ve Vrběticích. V návaznosti na ně se totiž pro změny zákonů tento týden vyslovili i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Miloš Zeman.