Tři roky od výbuchu ve Vrběticích majitelé pozemků a lesů stále čekají na odškodnění

Události ČT: Vrbětice tři roky po výbuchu muničního skladu (zdroj: ČT24)

Přesně před třemi lety, 3. prosince 2017, explodoval ve Vrběticích na Zlínsku muniční sklad s třinácti tunami vojenského materiálu. O pár týdnů dříve – 16. října – pak dokonce sklad s 50 tunami zbraní a munice. Viník havárie, která byla dosud nejdelší, nejnáročnější a také nejnákladnější pyrotechnickou operací v dějinách Česka, stále není znám. Majitelé pozemků a lesů zatím marně čekají na kompenzaci.

Výbuch muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku vzal před třemi lety život dvěma lidem a čtyři tisíce lidí musely být evakuovány. 

A tehdejší exploze i po třech letech stále zasahuje do jejich života. Třeba tím, že policie nárazově uzavírá silnici mezi Haluzicemi a Lipovou.

Protože ale teď nebezpečné území pokryl sníh, museli pyrotechnici pátrání po nevybuchlé munici přerušit.

Úvěr na les splácet musí, už tři roky tam ale nesměl vstoupit

Zatímco za prožité trauma dostali místní od státu 3000 korun jako odškodné, majitelé pozemků nebo lesa na peníze zatím marně čekají.

Jedním z nich je i Dalibor Olšák, který krátce před výbuchem koupil nedaleko Vrbětic les. Ten, plný rozházené munice, polomů a kůrovce, je už tři roky kvůli rozmetané munici a vyšetřování události nepřístupný. Za plot na louce ani v lese nesmí nikdo kromě pyrotechniků. 

Nový majitel lesa si však na 120 hektarů lesa vzal nemalý úvěr, platí 120 tisíc měsíčně bance, aniž by měl z lesa kvůli výbuchu jakýkoliv užitek.

Tři roky po explozi muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku (zdroj: ČT24)

„Ten úvěr je daný, takže splácím, i když jsou ty pozemky nepřístupné,“ potvrdil majitel lesa Dalibor Olšák.

Stát nyní majitelům pozemků nabídl jejich odkoupení nebo směnu, na to je ale ochotna přistoupit sotva třetina. 

Zatím celkem na operaci ve Vrběticích padla asi miliarda ze státního rozpočtu. Nejvíc stojí čištění území od munice a jeho ostraha.

Policie posílila hlídky po odhalení zlodějů samopalů a střelného prachu, kteří do areálu vnikli dírami v plotě. Dál pokračuje pátrání detektivů v epicentrech výbuchů, ještě není znám jejich viník. 

Výbuchy muničního skladu ve Vrběticích
Zdroj: ČT24
  • Bývalý armádní muniční areál leží v blízkosti Vrbětic, místní části obce Vlachovice na Zlínsku. Dnes je ve správě Vojenského technického ústavu, který ho pronajímá soukromým firmám.
  • 16. října 2014 vybuchl sklad číslo 16. Bylo v něm 58 tun vojenského materiálu včetně munice a zbraní.
  • 3. prosince 2014 vybuchl i sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu.
  • Oba sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci, jejich pozůstatky našli pyrotechnici až o měsíc později.
  • Policie oba výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, na případu pracuje speciální tým policejního prezidia.
  • V areálu jsou tři desítky skladů. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi sedm tisíc tun materiálu včetně tisíce tun výbušniny. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.