Vrbětice: Lidé z evakuovaných obcí budou nocovat mimo domov

Zlín - Po zasedání Bezpečnostní rady Zlínského kraje je jasné, že dnes se lidé evakuovaní z obcí Lipová a Haluzice, které leží poblíž rozsáhlého muničního skladu ve Vrběticích, domů nedostanou. Kvůli nové vlně výbuchů o jejich evakuaci rozhodla ve středu ráno policie a situace je podle nich příliš nebezpečná na to, aby se obyvatelé mohli vrátit. Pro všechny, kteří dočasnou střechu nad hlavou nenajdou u příbuzných a známých, je připravené ubytování v jednom z luhačovických hotelů. Evakuace se podle aktuálních informací nedotkne žádných dalších obcí, jak se ještě dopoledne spekulovalo.

Od rána už lidé v okolí areálu slyšeli stovky výbuchů. „Detonace byly daleko horší a pořád se ozývají, i když jsou slabší než ráno. Je to horší než posledně,“ reagoval starosta Lipové Miroslav Pala (nez.). O evakuaci obyvatel rozhodli policisté už po osmé hodině ráno. Obyvatelé z Lipové byli svezeni do sokolovny ve Slavičíně - dopoledního převozu využili především senioři, protože dospělí a děti byli v práci a ve škole.

Ti se právě teď odpoledne budou vracet - domů už se ale nedostanou, evakuace by podle informací z bezpečnostní rady kraje měla trvat nejméně do zítřejšího rána. To, zda ji policie ještě neprotáhne, záleží na vývoji v následujících hodinách.

„Já jsem v kontaktu s místními lidmi, kteří jsou v práci nebo ve škole. Informuji je o tom, že evakuace potrvá i přes noc. Jedou si k příbuzným, nebo vím, že mají přijet k úřadu,“ popsala starostka Haluzovic Stanislava Zvonková (nez.). Evakuace se dotkne více než čtyř stovek obyvatel.

Ti, kteří nemohou přespat u příbuzných a známých, se mohou bezplatně ubytovat v hotelu v Luhačovicích. Lidé se tam mohou dopravit sami, pro zájemce budou u obecních úřadů připravené autobusy. Aktuální informace o časech odjezdů dostanou lidé u starostů dotčených obcí, případně na radnicích Luhačovich a Valašských Klobouků jako obcí s rozšířenou působností.

Pro obyvatele Lipové a Haluzic to tak znamená další nejistotu. Z obcí už zaznívají kritické hlasy, že mají málo informací o tom, co se vlastně děje. „Lidé už nevěří tomu, že je tady bezpečno,“ řekl Pala. Strach zavládl podle starostky Zvonkové také v Haluzicích. „My jsme žili v domnění, že už se to nemůže stát, že je to pod kontrolou. Teď se ukazuje, že to tak není, že neplatí, že se nemáme čeho bát,“ dodala starostka Haluzic.

  • „Odborná rovina funguje velmi dobře, bohužel se stalo to, co se stalo. Druhá rovina je politická, ve které vidím spíš to skřípání, někdy až dezinformaci,“ poukázal starosta Vlachovic-Vrbětic Zdeněk Hověžák (STAN) na to, že zprávy jednotlivých politiků jsou často nepřesné, nebo si dokonce oponují.