Po výbuchu v muničním skladu jsou dva lidé nezvěstní

Vlachovice Vrbětice (Zlínsko) - K rozsáhlému výbuchu muničního skladu došlo dnes dopoledne ve Vlachovicích Vrběticích na Zlínsku. Podle záznamů byla v budově uložena pěchotní a dělostřelecká munice. Exploze byla tak rozsáhlá, že lehká tlaková vlna zasáhla dokonce osm kilometrů vzdálený Slavičín. Podle informací ČT bylo v budově ve chvíli, kdy vypukl požár, pět lidí. Třem se podařilo dostat ven, dva muži ve věku 59 a 56 let jsou stále nezvěstní. Policejní mluvčí Monika Kozumplíková po 13. hodině dementovala zprávu ostatních médií, že se je podařilo najít.

Výbuch, zvuk tříštícího se skla a otřásající se budovy - tak výbuch ve skladu munice popsali redaktorce ČT svědci. „Budova se otřásla a všichni jsme si instinktivně lehli na zem. Pak jsme se jen snažili rychle dostat do bezpečí,“ popsal muž, který byl v době exploze v sousední budově. Policisté a hasiči z areálu evakuovali celkem sto lidí.

Výpovědi svědků výbuchu

Dominik, student SOŠ Slavičín: „Ozvala se strašná rána. Všechna okna se začala kývat, celá škola úplně zaduněla. Úplně se to otřáslo, chvílemi jsem si myslel, že se stane i něco horšího. (…) Začalo mi pískat v uších, měl jsem strašný strach.“

Karel Došla, majitel chaty v blízkosti areálu: „Prvně jsem si myslel, že se něco děje na střelnici, pak jsem ale viděl, že hoří sklady. (…) Raději jsem se vzdálil a když jsem byl ve Slavičíně, přišla ta největší rána. Myslím si, že jestli tam ta chata stojí, tak to bude zázrak.“

Podle informací ČT bylo ve skladovací hale, kde požár vznikl, celkem pět zaměstnanců. Třem se podařilo z hořícího skladu dostat, dva zaměstnanci jsou nezvěstní. „Nedaří se je kontaktovat,“ reagoval mluvčí hasičů Zlínského kraje Libor Netopil. Hasiči v tuto chvíli odmítají spekulovat o tom, zda je možné, že výbuch přežili.

Výbuch zachytily veřejné kamery na zámku v Bojkovicích a také na Mikulčině vrchu Lopata. (zdroj videí: Supro-net Webcam & Meteo)

Budova v rozsáhlém areálu, v němž se skladovala munice, patří podle informací ČT armádě. Ta ji ale pronajímá společnosti Imex Group z Ostravy. „Munice ve skladu byla řádně zabezpečena. Nedokážeme si představit, co se tam mohlo stát. Na místo nás zatím hasiči a policie nepustili, čekáme proto na výsledky vyšetřování,“ uvedl právník firmy Radek Ondruš. Potvrdil také, že oba pohřešovaní muži byli zaměstnanci společnosti.

Podle informací ČT bylo ve skladu obrovské množství vojenské munice určené na vývoz hned do několika zemí Evropské unie.

Výbuch vyřadil z provozu telefonní linky

Z údolí, v němž je skladový objekt, je i po několika hodinách vidět stoupající černý kouř. Nadále už ale nejsou slyšet výbuchy. Kvůli riziku další exploze ale namísto hasičů prostor prozkoumával přivolaný vrtulník. Ten zjistil, že oheň skladovací halu de facto zničil. Hasiči se totiž kvůli riziku detonací museli stáhnout a plameny tak pohltily asi 80 procent budovy.

Halu teď prozkoumají ještě pyrotechnici, kteří vyhodnotí, jestli hrozí další výbuchy. Na místě jsou také zástupci hygieny, kteří monitorují obsah zplodin ve vzduchu. Naměřené hodnoty ale nepřesáhly předepsané normy.

Vzhledem k vysokému bezpečnostnímu riziku hasiči rozhodli okolo 11. hodiny o evakuaci rozlehlého areálu, v němž sídlí několik desítek firem, a také školy a školky ve Vlachovicích a blízkého učiliště ve Slavičíně. „Evakuováno bylo zhruba 150 žáků a 20 učitelů. Studenty odvezli buď rovnou domů, případně na zastávku vlaku a autobusu, odkud zamířili do svých domovů,“ popsal ředitel SOŠ Slavičín Josef Maryáš.

Evakuace okolních obcí nebyla nutná. V oblasti kvůli výbuchu dopoledne přestaly fungovat telefonní linky. „Policií byla provedena širší uzávěra v obci, místo není pro obyvatele přístupné,“ řekl Netopil.

O uzavření oblasti v okruhu asi tří kilometrů se postaralo zhruba pět desítek policistů. „Další jednotky jsou na cestě. Policisté hasičům pomáhali s evakuací stovky osob z areálu skladu, ale také žáků z blízkého učiliště,“ doplnila informace mluvčí policie Zlínského kraje Monika Kozumplíková.

Telefonát s mluvčím zlínských hasičů Liborem Netopilem (zdroj: ČT24)

Na požár ve Vlachovicích Vrběticích už obyvatele upozorňují i starostové okolních měst a obcí. V blízkých Valašských Kloboukách i Slavičíně například radnice informace vyhlašují rozhlasem. „Výbuchy jsou slyšet i v Kloboukách. Rozhlasem jsme proto lidi informovali, aby věděli, co se děje,“ uvedl pro ČTK starosta Klobouk Dalibor Maniš. Na obou místech lidé dokonce zachytili malou tlakovou vlnu.