První půlka léta byla velmi bouřlivá. Příští týden se má počasí zklidnit

První polovina léta byla teplá, bouřlivá a místy i značně deštivá. Přinesla také neobvykle mnoho blesků. Ta druhá by měla podle meteorologů začít klidnějším počasím.

Po chladném jaru jsme se s nástupem léta dočkali rychlého oteplování, a tak už 2. června maxima přesáhla letních 25 stupňů. Rovněž v dalších červnových dnech už převažovaly nadprůměrně teplé dny. Červen se tak do historických tabulek zapsal jako silně nadnormální měsíc, s průměrnou odchylkou za celé Česko +3,0 °C (vůči dlouhodobému normálu 1981–2010).

Šlo o třetí nejteplejší červen od roku 1961. A na třetím až čtvrtém místě se červen umístil i v pražském Klementinu, kde je ovšem řada měření podstatně delší (přes 245 let). A ačkoliv začátek prázdnin, a tedy i července, přinesl mírné ochlazení, dlouho netrvalo. Během prodlouženého víkendu se teploty vrátily nad dlouhodobý průměr a spíš teplejší počasí převažovalo až do současnosti. Hlavně během července jsou ale častější rozdíly mezi teplejším východem a chladnějším západem Česka.

Letošní léto přináší zatím převážně teplotně nadprůměrné dny

Letošní léto je zatím ve znamení spíš nestálého počasí s jednou výjimkou, a to vlnou vedra, která Česko zasáhla na konci první červnové dekády. Právě tato vlna veder přinesla na většinu míst dosud nejvyšší teploty od začátku roku. Vůbec nejtepleji během této horké vlny bylo 19. června, kdy na čtyřech stanicích maximální teplota přesáhla 35 °C, nejvíc v Plzni-Bolevci, kde naměřili 35,7 °C. Nicméně ještě vyšší teplotu hlásila stanice Strážnice na jižní Moravě, kde 8. července v přílivu teplého vzduchu vyšplhala teplota až na 36,5 °C.

Naopak nejnižší teplotu letošního léta si zatím připsal hned 1. červen, kdy na proslulé stanici Kvilda-Perla na šumavských pláních kleslo minimum na -6,4 °C. Ani jeden z těchto extrémů však nepřekonal dosavadní nejvyšší, respektive nejnižší hodnoty naměřené v létě.

Letošní léto se už ale do historie jedním extrémem zapsalo. A to mimořádně ničivým a nejsilnějším tornádem v historii země, které 24. června zasáhlo jižní Moravu. Nicméně ničivé bouře doprovázené prudkým větrem a velkými kroupami, případně přívalovými lijáky vedoucími k rozvodnění menších toků, zasáhly řadu míst v Česku.

Letošní bouřky jsou i bohaté co do počtu blesků. Zejména ve srovnání s loňským rokem – za celý červen se letos nad Českem objevilo téměř 130 tisíc blesků, loni jich bylo zhruba třikrát méně. A v podobném poměru je i počet blesků za letošní a loňský červenec – jenže letošní červenec je zatím ve své polovině.

Množství blesků
Zdroj: ČT24

Z hlediska srážek se sice pohybujeme zatím v blízkosti dlouhodobého průměru, ale napříč Českem panují značné rozdíly – na východě je ve srovnání s obvyklými hodnotami srážek většinou méně, zatímco na západě jsou úhrny nadprůměrně vysoké.

Počasí se zklidní

Zatím to vypadá, že do konce týdne přetrvá proměnlivější ráz počasí. V pátek se sice přeháňky a bouřky objeví jen výjimečně, častější budou na horách. O víkendu jich ale meteorologové čekají víc, zejména v sobotu na většině území.

Neděle přinese od severozápadu postupné ustávání srážek, a hlavně v Čechách protrhávání oblaků. Víkendové bouřky zřejmě nebudou tak silné jako ty v minulých dnech, nicméně některé modely indikují možnost vydatnějších srážek vlivem kombinace deště a bouřek.

Výhled na příští týden
Zdroj: ČT24

V příštím týdnu to zatím vypadá na klidnější počasí s polojasným, přechodně oblačným nebem, a jen ojediněle s přeháňkami. Teploty budou mírně nižší – hlavně v první polovině týdne, kdy maxima často zůstanou pod hranicí letních 25 °C. Pak by se mělo zvolna oteplovat.

Výhled na víkend
Zdroj: ČT24
Předpověď srážek na víkend
Zdroj: ČT24