Na většině území Česka se může ve středu tvořit ledovka. Hrozí i pády sněhu ze střech

V České republice s výjimkou jihozápadu země se může ve středu tvořit při mrznoucím dešti ledovka. Na jihu a západě Moravy a v severních a východních Čechách může být i silná a může působit problémy při chůzi, v dopravě a energetice. Informoval o tom v úterý na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podle kterého může ledovka vznikat zejména ráno.

Meteorologové uvedli, že pršet má v noci na středu a ve středu dopoledne, přičemž na podchlazeném povrchu bude déšť namrzat a tvořit ledovku. V severovýchodní polovině území pak mrznoucí déšť většinou přejde v déšť se sněhem nebo mokrý sníh a během dne budou srážky od západu ustávat.

Před silnou ledovkou meteorologové varují zejména v částech Středočeského, Ústeckého, Libereckého, Pardubického a Zlínského kraje a Vysočiny a v celém Královéhradeckém a Jihomoravském kraji. Tamní obyvatelé by s ní měli počítat od půlnoci na středu do středečního poledne. Hrozí při ní nebezpečí úrazů při chůzi, vysoká nehodovost a možné výpadky v dodávce elektřiny nebo zdravotnických služeb, uvedli meteorologové. Doporučili, aby lidé omezili vycházení ven a jízdy autem jen na nezbytné případy.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČT24


„Dnes (v úterý) i v dalších dnech bude docházet k odtávání sněhu, na mokrých površích se bude při poklesu teplot pod nula stupňů opakovaně tvořit náledí a zmrazky. Hrozí také pády sněhu a rampouchů ze střech,“ doplnili k očekávanému počasí meteorologové.