Jednání v Olomouckém kraji začalo bez vítězného ANO. O koalici rozhodne postoj ODS

Spojenci –⁠ Koalice pro Olomoucký kraj zahájí jednání o vytvoření koalice v Olomouckém kraji s uskupením Piráti+STAN a ODS, tedy bez vítězného ANO. Hnutí ve volbách získalo více než 27 procent, Spojenci skončili až na třetím místě se ziskem 18,43 procenta hlasů. Vyjednávat budou právě s Piráty a STAN, kteří získali 19,51 procenta a skončili druzí, a také s ODS, kterou ve volbách podpořilo asi 10 procent voličů.

O zahájení koaličního vyjednávání informoval na Facebooku lídr Spojenců –⁠ Koalice pro Olomoucký kraj a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „V Olomouckém kraji jsme před volbami říkali, že chceme změnit současné vedení a konečně přinést na kraj transparentnost. To chceme dodržet, a proto zahájíme jednání s koalicí Pirátů a Starostů a ODS,“ uvedl Jurečka. Tato koalice by v zastupitelstvu disponovala 32 hlasy.

Koaliční spolupráci se Spojenci –⁠ Koalicí pro Olomoucký kraj preferuje i lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek, podle kterého je to „první přirozený spojenec“. V sobotu večer mezi zástupci stran proběhlo první jednání. „Debata byla o tom, že pro nás by největší logiku dávala spolupráce Pirátů, STAN, Spojenců a ODS,“ řekl Jurečka, podle kterého bude v neděli následovat jednání s ODS.

Tuto koaliční spolupráci preferují i Piráti a STAN, kteří v neděli jednali také s ANO. „Tímto jednáním s ANO jsme zakončili první kolo povolebních vyjednávání. Pro nás je a zůstane první partner koalice Spojenci, třetí nejbližší subjekt by měla být ODS, která v této chvíli má k tomuto neutrální postoj. Vzali si nyní čas na rozmyšlenou na další jednání s pro ně relevantními partnery,“ řekl Suchánek.

Studio ČT24 – Výsledky voleb v Olomouckém kraji (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté, kteří se tak v Olomouckém kraji stali rozhodujícím článkem pro vytvoření možných koalic, rozhodnou o postupu na regionální radě. Sejde se začátkem týdne. „Dnes žádné rozhodnutí určitě očekávat nelze. My jsme dokončili první kolo jednání s politickými subjekty, které skončily před námi, co se týče volebního výsledku, a budeme k těmto věcem svolávat regionální radu, tedy krajské vedení,“ řekl lídr ODS Dalibor Horák v neděli.

Zatím je podle něj předčasné říci, ke které z koalic by se on sám osobně přiklonil. Ještě před oznámením výsledků voleb řekl, že občanští demokraté jsou připraveni zasednout k jednacímu stolu se všemi politickými subjekty, jejichž zástupci budou v zastupitelstvu.

ODS je podle politologů důležitým článkem v jednáních o koalici, označili ji za bohatou nevěstu. Připouští to i šéf lidovců Jurečka, podle kterého rozhodnutí závisí na ODS. „Je to tak. Uvidíme, jak to ODS vyhodnotí, zda chce jít do spolupráce, která se bude opírat případně o SPD, to je na nich,“ uvedl Jurečka. Dodal, že na nedělní schůzce se nehovořilo o tématech či funkcích, ale o tom, zda spojenectví bude, nebo ne. „Tu odpověď bychom měli dostat v pondělí z hlediska nějaké varianty, kterou by oni měli jako prioritní,“ řekl Jurečka.

ANO získalo víc křesel

Hejtman Olomouckého kraje a lídr ANO Ladislav Okleštěk uvedl, že cílem hnutí bylo udržet počet mandátů, s výsledkem je tak spokojen. ANO získalo celkem 18 mandátů, před čtyřmi lety to bylo 16. Při hledání koaličních partnerů bude podle Oklešťka záležet na průniku volebních programů.

„Jediný subjekt, který prohlásil, že na území České republiky bude s ANO jednat jen v Moravskoslezském kraji, je pan (předseda KDU-ČSL Marian) Jurečka, takže s tím nepočítám. Jinak budu jednat se všemi subjekty, které se dostanou do zastupitelstva,“ uvedl hejtman.  

V neděli Okleštěk řekl, že mají nyní za sebou jednání s Piráty a STAN. „Drží to spíše se Spojenci a snaží se přesvědčit ODS. My to vidíme s ODS jako rozumné, ale nemáme třetího partnera. SPD se nabízí, ale v této chvíli ta náklonnost k SPD není, je to otázka jednání,“ uvedl Okleštěk. Podotkl, že ANO sice získalo druhý nejlepší výsledek v republice, ale pro koalici nemá partnery.

Olomoucký kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na patnácti kandidátních listinách ucházelo 665 kandidátů. Osmnáct mandátů získalo vítězné ANO, 13 křesel obsadí Piráti a STAN, Spojenci –⁠ Koalice pro Olomoucký kraj bude mít 12 mandátů, ODS 7 a SPD 5. 

Nejvíc preferenčích hlasů získali Jurečka a Okleštěk

Nejvíce preferenčních hlasů získal v Olomouckém kraji Marian Jurečka, celkem 8129. Druhé místo připadlo s 6759 přednostními hlasy hejtmanu Oklešťkovi. Třetí byl místostarosta Velké Bystřice na Olomoucku Ivo Slavotínek (KDU-ČSL) z kandidátky Spojenci –⁠ Koalice pro Olomoucký kraj. Dostal 2453 preferenčních hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz.

Více než dva tisíce preferenčních hlasů získal ještě starosta Zábřehu František John (Spojenci –⁠ Koalice pro Olomoucký kraj) a Radim Sršeň z kandidátky Piráti a STAN (2060). Lídr ODS Horák dostal 1408 přednostních hlasů, což je nejvíc na krajské kandidátce občanských demokratů. Lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek získal 1507 preferenčních hlasů a Radim Fiala z SPD 1435.

On-line z volební soboty:

On-line přenos
Krajské a senátní volby 2020
23:28

Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

23:26

Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

23:04

První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Košta byl hejtmanem tři měsíce

Krajské volby dříve v roce 2016 vyhrálo ANO se ziskem 23,77 procenta hlasů a 16 mandátů před ČSSD s 13,88 procenta hlasů a devíti mandáty. Do zastupitelstva se dále dostaly KSČM (sedm křesel), Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty (sedm křesel), Starostové Pro Olomoucký kraj (šest křesel), ODS (pět křesel), Koalice SPD a Strana Práv Občanů (pět křesel).

Koalici v radě kraje tvořilo ANO, ČSSD a ODS (dohromady třicet zastupitelů). Hejtmanem Olomouckého kraje se poté stal Oto Košta, toho však na konci února 2017 po třech měsících ve funkci krajské zastupitelstvo odvolalo. Ve funkci ho následně vystřídal Ladislav Okleštěk (oba za ANO).