Z Ostravy mizí ekologická zátěž po rafinerii. Sanace za půl miliardy může trvat až patnáct let

Události v regionech: Sanace bývalé rafinerie Ostramo (zdroj: ČT24)

V areálu po bývalé rafinerii Ostramo v ostravských Mariánských Horách pokračuje likvidace jedné z největších ekologických zátěží v Česku. Aktuálně demoluje těžká technika zchátralé budovy, následně se odtěží kontaminovaná zemina pod nimi. Co bude s lokalitou dál, zatím není jasné, areál patří soukromému vlastníkovi.

Areál rafinerie chátral od roku 1997. Po povodních už se v něm provoz neobnovil, budovy se postupně rozpadaly. „Jedna z nejvyšších budov, která tady v areálu byla, je objekt 34, bývalá budova separační rafinerie,“ popsal technik Rostislav Růžička.

V zásobnících i půdě zůstaly zbytky olejů. Teď areál těžká technika postupně ekologické zátěže zbavuje. Mizí budovy i kontaminovaná zemina. „Jsou to především zeminy a stavební sutě kontaminované ropnými uhlovodíky, většinou pozůstatky ropných olejů, které se tady rafinovaly,“ popsal Milan Horák, který na sanaci dohlíží.

Jak dlouho bude trvat kompletní vyčištění areálu včetně podzemních vod, není podle pracovníků sanačních firem snadné odhadnout. Zabrat to může i deset až patnáct let. Likvidaci ekologické zátěže, přesto, že jde o soukromý areál, podpořilo finančně ministerstvo životního prostředí prostřednictvím dotačního programu. Na sanaci dohlíží státní fond životního prostředí. Vyčištění areálu bude stát více než půl miliardy korun bez daně.

Po sanaci se do areálu nejspíš vrátí průmysl

Na sanaci dohlíží státní fond životního prostředí. „Je možné podpořit sanaci kontaminovaných lokalit starých ekologických zátěží, které představují riziko pro lidské zdraví či pro ekosystémy v případě, že původce znečištění zanikl nebo není znám. Typicky jde o zátěže z doby před rokem 1989 po později zaniklých státních průmyslových provozech,“ upřesnil mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát.

Co bude se areálem po jeho vyčištění ještě není zcela jasné, zřejmě bude dál sloužit průmyslu. „Podle územního plánu je celé území lehký průmysl. Myslím si, že by bylo dobré tam lehký průmysl realizovat i v budoucnu, blízko je nádraží, dálnice,“ řekla náměstkyně primátora Ostravy Kateřina Šebestová (ANO).

Firmy, které areál vyklízejí, také měří množství škodlivin v ovzduší. Podle nich by obyvatelé neměli být nijak ohroženi, a to ani silným zápachem, který cítili, když se likvidovaly kaly z ropných lagun.

Seznam kontaminovaných míst nebo lokalit s ekologickou újmou sestavuje Ministerstvo životního prostředí v projektu zvaném Systém evidence kontaminovaných míst. Jen v Moravskoslezském kraji existuje přes pět tisíc takových lokalit, dvě třetiny na Ostravsku.

Kontaminovaná místa v Moravskoslezském kraji
Zdroj: ČT24