MHD v Opavě se omezuje. S vozy nemá kdo jezdit, pětina řidičů je nemocných

Opavský dopravní podnik omezil kvůli vysoké nemocnosti provoz na některých linkách. V pracovní neschopnosti je asi pětina řidičů. Nejde ale o žádné ohnisko koronaviru, zaměstnanci se potýkají převážně s chřipkou a nachlazením.

Omezení se od pondělního rána týká tří linek, které na příštích čtrnáct dní zcela zmizí z jízdního řádu. Podle ředitele opavského dopravního podniku Pavla Gebauera tím ale neutrpí klíčové spoje. Zrušení se týká posilových linek, které vyjíždějí v ranní špičce, aby ulevily hlavním celodenním spojům. „Nebudou vypravovány linky číslo 202, 204 a 210,“ uvedl pak mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný.

Společnost zrušila tři linky obsluhující městské části Kylešovice a Kateřinky. Situace s omezením není pro Opavu nová. Během covidového lockdownu byla hromadná doprava omezena ještě více. Momentálně chybí dvacet procent řidičů v Opavě, což dělá přesně dvacet řidičů z celkové stovky, kteří v opavském dopravním podniku pracují.

Ti mají zdravotní volno kvůli chřipce a jiným respiračním chorobám. „S covidem se neléčí momentálně nikdo. Takový problém s nemocností jsme ještě nikdy neměli, ani v době vrcholící epidemie koronaviru,“ řekl ředitel Gebauer. Do služby tak byly povoláni i zaměstnanci dopravního podniku, kteří běžně s trolejbusy a autobusy nejezdí.

Opavský dopravní podnik provozuje patnáct autobusových a jedenáct trolejbusových linek v celkové délce přes 210 kilometrů. Na trasách 34 autobusů a 33 trolejbusů obhospodařuje 225 zastávek. Ročně spoje najedou bezmála 1,9 milionu kilometrů a za běžných okolností přepraví kolem devíti milionů cestujících.