Vánoce na ČT budou obzvláště vypečené. Zadělává na ně Eben, Marie Terezie i amatérští cukráři

Česká televize uvede o letošních Vánocích čtyři nové pohádky. Prvního ledna pak představí pokračování výpravného koprodukčního filmu o Marii Terezii. Pečení ale nechává až po Novém roce, kdy začne vysílat nový formát, v němž své umění v troubě předvede dvanáct amatérských pekařů a cukrářů.

Je už tradicí, že Česká televize o vánočním čase představuje nové pohádky. Režie té štědrovečerní se ujal Karel Janák, do hlavních rolí obsadil Evu Josefíkovou, Matouše Rumla a Marka Ebena, který se na obrazovky vrací v nemoderátorské roli po více než dvaceti letech. „Vyhovuje mi, že to není moc akční figura, protože v mém věku je na akční postavy pozdě,“ přiznává Eben.

Jako rytíř Valerián má za úkol naučit nového vladaře etiketě, v jejichž pravidlech tento kluk z venkova tápe. Umí sice zabít draka, ale už neumí jíst správným příborem. Pohádka s názvem Princezna a půl království totiž začíná netradičně po obvyklém pohádkovém závěru. Scenáristu Petra Hudského zajímalo, co na pohádkové hrdiny čeká po oznámení, že „žili šťastně až do smrti“.  

Na první svátek vánoční se na obrazovku dostane pohádka Čertí brko, která už má za sebou uvedení v kinech. Společně s Judit Bárdos, Janem Cinou a Ondřejem Vetchým diváci zjistí, jak (ne)funguje pekelná administrativa. 26. prosince přijde na řadu pohádka připravená v koprodukci se Slovenskou televizí. Čarovný kamínek je příběhem o zvláštních lesních bytostech a splněných přáních.

Čtvrtou pohádkovou novinkou bude příběh Kde bydlí strašidla natočený ve znakovém jazyce. Užít si ji tak mohou děti i dospělí se sluchovým handicapem. „Během svátků pak Česká televize odvysílá i další oblíbené pohádky, včetně Tří oříšků pro Popelku nebo obou dílů Anděla Páně,“ doplnil k pohádkovému programu generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Filmy: Nová Marie Terezie i staří známí Snowboarďáci a Belmondo

Nepohádkové filmy zastoupí třeba romantická komedie Láska nebeská nebo hollywoodské romantické klasiky jako Prázdniny v Římě a Apartmá v hotelu Plaza. Hned v několika titulech okouzlí diváky svůdníci francouzského filmu Alain Delon a Jean-Paul Belmondo. Na obrazovky se také vrátí detektiv Hercule Poirot. Z tuzemské kinematografie ČT připomene dvě komedie, které se neomrzí a které letos slaví výročí od premiéry: Pelíšky a Snowboarďáci

Filmový nový rok pak začne pokračováním úspěšné koprodukční minisérie Marie Terezie. V druhé řadě panovnice zakusí nejen sílu nově nabyté moci, ale hlavně její bolestivé dopady na svůj osobní život a vztah s Františkem I. Štěpánem Lotrinským, jehož opět hraje Vojtěch Kotek.

Hudba na ČT art, adventní kalendář na Déčku

Svátky provází zároveň pestrý hudební program, mimo jiné vánoční galakoncert Lucie Bílé. ČT také opět zve k poslechu Adventních koncertů, díky nimž mohou diváci podpořit vybrané potřebné projekty. Hudbě se nicméně bude věnovat především ČT art. Kulturní kanál uvede například recitál Jiřího Suchého, koncert Mekyho Žbirky k výročí čtyřiceti let tohoto zpěváka na scéně nebo vánoční koncert ze Sixtinské kaple či koledy v podání Rolanda Villazóna. 

Déčko, kromě televizního programu, oslaví svátky opět i interaktivním adventním kalendářem. Spuštěn bude 30. listopadu a stejně jako obvykle provede zájemce vánočními tradicemi a zkrátí čekání na Ježíška rozmanitými hrami a soutěžemi. Výtvarná podoba je i tentokrát dílem Lucie Lomové, inspirací se jí stala taneční show StarDance.

Hlavní silvestrovské veselí obstará osvědčené speciální vydání zábavních pořadů Zázraky přírody, Všechnopárty a 168 hodin. Zábavu slibuje i každoroční setkání umělců u historek a u vína pod názvem Do roka a do dna. Doplní je Silvestrovská hodina dějepisu, tedy střihový hudebně-zábavný pořad, jímž provede Martin Dejdar.

Peče celá země

Hned v lednu ČT vyhlásí soutěž o nejlepšího tvůrce bábovek, koláčů, dortů a moučníků. Pořad Peče celá země je tuzemskou variantou britského formátu The Great British Bake Off. Divákům se představí dvanáct amatérských kuchařů, pekařů a cukrářů ze všech koutů České republiky. Jejich rodinné recepty bude průběžně hodnotit dvojice porotců Josef Maršálek a Mirka van Gils Slavíková. U pečení jim bude asistovat moderátorská dvojice Tereza Bebarová a Václav Kopta. 

Rozhovor s Petrem Dvořákem a Karlem Janákem o vánočním programu (zdroj: ČT24)