TÉMA

Ondřej Vetchý

Docent Ivan Trojan a rebelka Tereza Ramba odkrývají nevyřešené případy

Česká televize představuje novou, poněkud nesourodou dvojici policejních vyšetřovatelů, která na obrazovce rozkryje nevyřešené kriminální případy. Do vyšetřování se pustí Ivan Trojan a Tereza Ramba. Třídílnou minisérii Docent napsal Josef Mareš a Jan Malinda, kteří stojí za úspěšnými Případy 1. oddělení, režie se ujal zkušený tvůrce televizních kriminálních příběhů Jiří Strach.
14. 1. 2023|

Vánoční pohádky na ČT vyzradí tajemství nové staré bambitky i „Krakonoše“ Švehlíka

O vánočních svátcích nadělí Česká televize divákům opět několik televizních premiér. Na Štědrý den uvidí pokračování Tajemství staré bambitky, novou pohádkou je také Krakonošovo tajemství vycházející z legendy o pánu hor. Ještě v závěru roku se v předpremiéře v iVysílání představí úvodní epizoda komediálního seriálu Dobré ráno, Brno! Nový rok pak v České televizi rozběhne v televizní premiéře životopisné drama Zátopek. Naopak derniéru čeká o letošních svátcích program ČT3.
2. 11. 2022|

Před pětapadesáti lety uvedl Cimrman první hru. Cimrmanologové se teď vydali po jeho stopách

Nový šestidílný cestopis se vydá po Stopách Járy Cimrmana. Průvodcem budou i cimrmanologové, kteří nedoceněného geniálního všeuměla znají nejlépe. Česká televize pořad dotočila těsně před pětapadesátým výročím první hry, kterou Divadlo Járy Cimrmana uvedlo. Akt měl premiéru 4. října 1967. Stejně jako dalších čtrnáct her je stále na repertoáru a svým humorem oslovuje stále nové generace diváků.
4. 10. 2022|

Jan Žižka vtrhl do kin. Víc než fakta ho zajímají emoce

Velkofilm Jan Žižka vypráví o vzestupu slavného vojevůdce. Podle tvůrců nejde ale o jeho biografii, husitský hejtman byl jen inspirací pro historický snímek s mezinárodním hereckých obsazením. Režisér Petr Jákl ho natočil v Česku s americkým hercem Benem Fosterem v titulní roli a hollywoodskými ambicemi. Rozpočet téměř půl miliardy korun dělá z Jana Žižky dosud nejdražší tuzemský film.
9. 9. 2022|

Policisté z kriminálky se na vás nikdy nevykašlou, oceňuje Vetchý. Od září naposledy řeší Případy 1. oddělení

Po šesti letech se vrací divácky oblíbená seriálová mordparta. Případy 1. oddělení jsou ve třetí, a prý definitivně poslední sérii založeny opět na skutečných kriminálních činech. Třináct nových epizod začne Česká televize vysílat v pondělí 5. září. Personálně mírně obměněný tým pražské kriminálky povede vyšetřovatel Tomáš Kozák v podání Ondřeje Vetchého. Ten se od podzimu objeví na obrazovkách také v cyklu Česká detektivka jako průvodce historií tohoto literárního žánru.
3. 9. 2022|

Práce policie se změnila, Mareš zavzpomínal na poslední kauzy. Vrací se Případy 1. oddělení

Ve třetí řadě úspěšného kriminálního seriálu Případy 1. oddělení se ve třinácti dílech vracejí známí hrdinové po šesti letech s novými kauzami v nové době. Třetí řada, opět inspirovaná skutečnými policejními případy, odstartuje v pondělí 5. září ve 20:10 hodin na ČT1.
17. 8. 2022|

V Letní filmové škole zasedne Sheridan či Vetchý, festival zahájí dokument o Kocábovi

V Uherském Hradišti začíná Letní filmové škola (LFŠ). K hlavním zahraničním hostům patří irský režisér a scenárista Jim Sheridan, který by měl dorazit na závěr osmačtyřicátého ročníku. Tuzemskou tvorbu zastoupí například herec Ondřej Vetchý. Nesoutěžní přehlídka potrvá do 4. srpna.
29. 7. 2022|

Česká televize na podzim uzavře Případy 1. oddělení. Chystá také komedie o zdraví a Zločin na hranicích

Česká televize prozradila seriálové a filmové novinky, které se objeví v podzimním programu. K divácky očekávaným patří poslední řada krimiseriálu Případy 1. oddělení. Kriminálního prostředí se více či méně týká také minisérie Pozadí událostí a v rakouské koprodukci natočený Zločin na hranicích. Zjištění, že „lékař léčí, láska uzdravuje“ spojuje čtyři nové televizní komedie o zdraví a nemoci. Pouze v iVysílání bude k vidění novinka Pět let o jednom pomaturitním vzpomínání.
21. 7. 2022|

Novinky Sommerové i Švankmajera. Letní filmová škola láká na českou tvorbu i Buñuelovu retrospektivu

Letní filmová škola v Uherském Hradišti nabídne letos světovou premiéru dokumentu o Michaelu Kocábovi od režisérky Olgy Sommerové. Retrospektivy pak připomenou španělského filmaře Luise Buñuela a českého režiséra Martina Friče. K vidění bude i několik českých novinek, které se představily na festivalu v Karlových Varech. Přehlídka začíná v pátek 29. července.
19. 7. 2022|

„Chtěl jsem si zahrát prince,“ přiznává Budař. Mamánkovi v jeho filmové pohádce táhne na čtyřicet

Jan Budař na podzim uvede do kin pohádku Princ Mamánek. Ve své celovečerní režijní prvotině si zahrál i titulní roli – rozmazleného téměř čtyřicátníka Ludvíka, kterého donutí dospět, až když ho „tatík vykopne z baráku“. V roli královny se po bezmála třiceti letech vrací před kameru Jana Nagyová, známá jako princezna Arabela.
8. 6. 2022|

Zemřel herec Josef Abrhám. Vrchní Vrána, primář Blažej i Ferdinand Vaněk

Ve dvaaosmdesáti letech zemřel populární divadelní a filmový herec Josef Abrhám. Proslavila ho hlavní role ve filmu Vrchní, prchni!, postava lékaře Blažeje v seriálu Nemocnice na kraji města nebo účinkování v dramatech prezidenta Václava Havla. Na divadelních prknech je spojen především s Činoherním klubem. Abrhámovo herectví bylo neokázalé, osobní a výjimečné, shodují se jeho kolegové.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:43|

Vetchý loupežníkem, Klus králem. Tajemství staré bambitky pokračuje v kinech

Po deseti letech pokračuje Tajemství staré bambitky. Vrací se Ondřej Vetchý coby loupežník nebo Tomáš Klus, který „povýšil“ na krále. Zatímco první pohádka vznikla pro Českou televizi, druhý příběh se odehrává nejprve na velkém plátně. Tajemství staré bambitky 2 mělo mít původně premiéru před Vánoci, pandemie ale uvedení do kin odsunulo na 10. února.
10. 2. 2022|

Evropským filmem roku je Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové

Cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film letos získal snímek Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové. Příběh vypráví o masakru ve Srebrenici z roku 1995. Snímek obdržel také ocenění za režii a za ženský herecký výkon, informoval server České noviny. Evropské filmové ceny, které bývají označovány za evropské Oscary, se předávaly v Berlíně.
11. 12. 2021|

„Podívejte se, já zázraky nedělám.“ Z Betlémského světla od tria Svěrákových zatím svítí trailer

Nový film otce, syna a také vnuka Svěrákových se představuje trailerem. Snímek Betlémské světlo režíruje a také napsal Jan Svěrák podle povídek svého otce, jako střihače přivzal svého syna Františka. Příběh o spisovateli, jehož pronásledující jeho postavy, by kina měla uvést na jaře příštího roku.
6. 12. 2021|

Ondřej Vetchý si ze Zlína odnesl Zlatý střevíček. Ocenění získaly i filmy Supersestry! a Valentina

Závěrečným galavečerem skončil ve středu ve Zlíně 61. ročník zlínského filmového festivalu. Festivalové ceny získaly norský snímek Supersestry!, brazilský film Valentina a iránský Školní poklad. Pořadatelé také udělili Zlatý střevíček za přínos kinematografii pro děti a mládež herci Ondřeji Vetchému.
16. 9. 2021|

Tajemství staré bambitky prozradí až kina, poodhaluje ho ale první ukázka

Tajemství staré bambitky patří k divácky nejúspěšnějším pohádkám posledních let. Po deseti letech vzniká volné pokračování, v hlavních rolích se opět vrací Tomáš Klus či Ondřej Vetchý. Premiéra je plánována na 9. prosince do kin, v těchto dnech se práce na pohádce přesouvá ze střižny do postprodukce. Nový příběh poodkrývá první teaser.
11. 8. 2021|

Případy 1. oddělení pokračují novými skutečnými zločiny. Přibydou kriminalisté a excelové tabulky

Natáčí se nová řada Případů 1. oddělení, náměty epizod vycházejí opět ze skutečných zločinů a jedním ze scenáristů je bývalý kriminalista Josef Mareš. Pachatele se snaží odhalit divákům už známá mordparta. Také třetí série přiblíží nejen rozplétání případů, ale všímá si i vztahů mezi kriminalisty, jejichž práci mnohdy komplikují byrokratické nesmysly.
2. 7. 2021|

Tomáš Klus před Vánoci odkryje další Tajemství staré bambitky

Po deseti letech se pokračování dočká divácky úspěšná pohádka Tajemství staré bambitky. Příběh kdysi splnil písničkáři Tomáši Klusovi přání zahrát si prince, v novém pohádkovém dobrodružství se objeví jako král. Diváci se na Tajemství staré bambitky 2 mohou těšit 9. prosince tohoto roku v kinech. Tvůrci slibují opět klasickou pohádku s humorem a písničkami.
6. 4. 2021|

Kina vyklopila Bábovky, film podle bestselleru Radky Třeštíkové

První román spisovatelky Radky Třeštíkové má filmovou podobu. Snímek Bábovky do kin vstupuje 24. září.  Autorka knižních bestsellerů napsala scénář společně s režisérem Rudolfem Havlíkem.
24. 9. 2020Aktualizováno24. 9. 2020, 10:09|
Interview ČT24

Vetchý: Češi by měli být národ, ne jen obyvatelé svého státu

Za současnou nedůvěru v demokracii může i naše polistopadová naivita, připouští herec Ondřej Vetchý. V Interview ČT24 tím spíše zdůraznil důležitost toho, aby Češi nebyli jen obyvateli své země, ale chtěli být i národem. Protože navzdory všem minulým příčinám a současným vlivům je „demokracie o naprosté osobní odpovědnosti“.
9. 9. 2020|

„To je bábovka, je výborná!“ Film podle Radky Třeštíkové má trailer na přidání

Všichni jsme propojeni, a proto i malé věci dokážou někdy otřást světem, ověřují si na vlastní kůži hrdinové filmu Bábovky. Snímek podle bestselleru Radky Třeštíkové vyšle režisér Rudolf Havlík do kin 24. září. Hrdiny a hrdinky a jejich propojené příběhy naznačuje ale už nyní v hlavním traileru.
3. 8. 2020|

Plodková, Langmajer i Poláková zadělali na Bábovky, ochutnávkou je první teaser

Režisér Rudolf Havlík dokončuje Bábovky. Film podle stejnojmenného bestselleru Radky Třeštíkové čeká premiéra 24. září. V současnosti se tvůrci zabývají postprodukčními pracemi – a také „vypustili“ první ukázku.
12. 5. 2020|

Místo zločinu: Česká televize. Do nových filmů a seriálů zapojila Zrádce, Veterána i nemluvně

S novým rokem začne Česká televize vysílat řadu novinek, převážně kriminálních. Přichystala mimo jiné tři seriály či minisérie podle skutečných událostí (Místo zločinu Ostrava, Zrádci, Vysoká hra) a televizní film inspirovaný osudem herečky Jiřiny Štěpničkové (Past). Zábavu slibuje společné vyšetřování penzisty a vnuka (Poldové a nemluvně), napětí lze čekat od psychologických sond Stockholmský syndrom a Veterán. Do duše divákům i hostům nahlédne také v nové show psychiatr Radkin Honzák. Do zdravotnického zákulisí zavedou Sestřičky a to umělecké přiblíží nové pořady o jazzu a výtvarném umění. Blíže povánoční program představuje fotogalerie.
3. 12. 2019|

Dětský divák si nebere servítky, říká Jiří Mádl na Juniorfestu

Herec a režisér Jiří Mádl oceňuje regionální dosah festivalu Juniorfest, který v pěti městech Plzeňského kraje běží až do čtvrtka. Mádl přivezl svůj film Na střeše určený mladistvému publiku. Věří, že snímek uspěje, protože prý nabízí strhující děj a překvapivé momenty. Právě to dětský divák podle něj od filmu vyžaduje.
11. 11. 2019|