Docent Ivan Trojan a rebelka Tereza Ramba odkrývají nevyřešené případy

Česká televize představuje novou, poněkud nesourodou dvojici policejních vyšetřovatelů, která na obrazovce rozkryje nevyřešené kriminální případy. Do vyšetřování se pustí Ivan Trojan a Tereza Ramba. Třídílnou minisérii Docent napsal Josef Mareš a Jan Malinda, kteří stojí za úspěšnými Případy 1. oddělení, režie se ujal zkušený tvůrce televizních kriminálních příběhů Jiří Strach.

„Reálnou policejní praxi má zažranou do každé buňky v těle,“ říká režisér Strach o scenáristovi a také bývalém šéfovi pražské mordparty Josefu Marešovi. Zatímco Případy 1. oddělení a související Devadesátky (ty psal Mareš s Matějem Podzimkem) vycházely ze skutečných kriminálních činů, v Docentovi vytvořili Mareš s Malindou fiktivní příběh.

„Jejich scénáře poskytují zřetelný návod odkud, kudy a kam, takže jsem měl na jednu stranu poměrně usnadněnou práci. Na druhou ale i komplikovanou. Jak do přesných not, které nikde nezní falešně, vnést alespoň trochu sebe, abych jim to přitom sám sebou nepokazil? Nakonec jsem si řekl, že tam zkusím vnést humor, trochu nadhledu a jemné ironie. Aby ta reálná policejní práce, která je mnohdy úřednická a takřka matematicky suchá, dostala drobet šťávy a dobrého koření,“ uvedl k převodu scénáře na obraz Jiří Strach.

Každý je jiný

Minisérie Docent těží ze střetu teorie a praxe. Do pražské mordparty náhodné okolnosti zavedou policejního akademika a specialistu na psychologické profilování pachatelů (Ivan Trojan). Kancelář sdílí s problematickou kapitánkou Fousovou (Tereza Ramba). 

„Docent Ivan Trojan je pedant a kapitánka Fousová, pro kontrast, je rozmazlená bordelářka. Je to trochu holka lempl. Kamkoliv přijde, tak v první řadě všechno rozkope, všechny postřílí a až pak klade otázky. To se mi hrálo dobře,“ dodává Ramba.

Matěj Hádek, Ondřej Vetchý a Marek Taclík
Zdroj: Zuzana Páchová/ČT

Jejich diametrální životní postoj i vyšetřovací metody se zpočátku zcela míjí, postupně je ale jejich jinakost dovede k rozkrytí motivu a odhalení pachatele dosud nevyřešených vražd a k překvapivé spojitosti se současným případem.

Mohlo by se to tak stát

Scénář vznikal na tělo Ivanu Trojanovi. V týmu kriminalistů se objeví také Marek Taclík, Matěj Hádek a jako jejich šéf Ondřej Vetchý. Postava, kterou Vetchý hrál v Případech 1. oddělení, byla alter egem Josefa Mareše, i do šéfa v nové minisérii prý projektoval sám sebe, ač jde o smyšlený příběh. Proto volba pro postavu velitele kriminálky opět padla na Vetchého.

„Těšil jsem se, že budu moct trochu popustit svou fantazii, aniž by se nějaký chytrák ozval, že to tak nebylo,“ říká o psaní Docenta Mareš. Malinda naopak přiznává, že inspirace skutečnými případy mu jako autorovi pomáhala vytvořit důvěryhodný příběh i postavy.

„U Docenta mi při psaní pomáhalo Pepovo ujištění, že ač se ten kriminální příběh nestal, reálně by se stát mohl. A že i takoví neobvyklí policisté jako docent Stehlík nebo kriminalistka Fousová by se za určité shody okolností mohli na oddělení vražd potkat,“ dodává. 

Úvodní epizodu s názvem Lesní vražda uvede program ČT1 v neděli 29. ledna.