Boj s hlodavci i dřevomorkou. O zrcadlové vily kloboučníků Hückelů pečují nejen architekti

V Novém Jičíně opatrují dědictví po kloboučnických továrnících (zdroj: ČT24)

Nové městské kulturní centrum s galerií a přednáškovým sálem vznikne v Novém Jičíně. Promění se v něj jedna z vil rodiny Hückelových, zakladatelů slovutné kloboučnické firmy. Architektonická studie vzešla ze soutěže. Druhé vily se zatím žádné výrazné úpravy netýkají.

Mezi shodnými, jen zrcadlově obrácenými vilami kloboučnických továrníků Augustina a Johanna Hückelových navrhli architekti postavit schodiště, které může sloužit jako hlediště amfiteátru.

„Nádvoří mezi vilami je zajímavým prvkem, který jsme uchopili jako víceúčelovou plochu, kde se dají pořádat akce města, koncerty a výstavy pod širým nebem,“ přiblížil architekt Ondřej Spusta, čeho se veřejnost v místě může dočkat.

Ve vile, která po válce sloužila jako dětská ozdravovna, změnili dispozice jen částečně. „Nové prostory provozního charakteru, které bylo třeba do domu vložit, jsme umístili do suterénu. Tím jsme mohli zachovat obytné přízemí i patro v jeho původní podobě,“ vysvětlil Spusta.

Obě budovy vyrostly na okraji Nového Jičína na začátku 80. let 19. století. Navrhl je vídeňský architekt Otto Thienemann. Po znárodnění po druhé světové válce jeden z objektů sloužil jako dětská ozdravovna, v druhém bylo kožní oddělení nemocnice. Po změně režimu obě budovy chátraly, než je město v roce 2016 za 13,5 milionu korun zakoupilo od firmy JTH podnikatele Jaroslava Třešňáka.

obrázek
Zdroj: ČT24

Textilie proti větru, sítě proti krysám

Město obě vily koupilo před dvěma lety. Jednu z nich chce nabídnout soukromému investorovi. I když na první pohled stav nemovitostí stále vypadá neutěšeně, o záchranu se Nový Jičín stará.

„Spravili jsme střechy, kupole jsme nechali obložit geotextilií proti větru i dešti, dodali jsme nové svody, vypadané části omítky jsme zašpricovali tak, aby do sebe dům nenatahoval zbytečnou vlhkost,“ vyjmenovala Eva Friedecká z městského bytového odboru.

Zasklena byla okna, v těch sklepních byly nataženy sítě proti hlodavcům. Zmizelo harampádí, vykácené jsou i některé stromy, které stínily. Domům pomáhá i pravidelné větrání. Interiér, poničený plísněmi a dřevomorkou, už ale zachrání jen odborný zásah.

S likvidací dřevomorky pomůže čtyřmilionová dotace z kraje. Restaurovat se budou některé dřevěné prvky i nástěnné malby. Město chce vypsat výběrové řízení na vytvoření projektové dokumentace k vítězné architektonické studii a usiluje, aby se vily rodiny Hückelových staly národní kulturní památkou.