Klicperovo divadlo v Hradci Králové dál povede jeho dosavadní ředitelka Eva Mikulková

Funkci ředitelky Klicperova divadla v Hradci Králové obhájila Eva Mikulková. Správní rada Klicperova divadla schválila výsledek výběrové komise a jmenovala ji na dalších šest let. Zřizovatelem Klicperova divadla jsou město Hradec Králové a Královéhradecký kraj.

Funkční období Mikulkové mělo skončit letos v červnu, správní rada divadla proto v září 2021 vypsala konkurz na nového ředitele. „Do výběrového řízení se přihlásili tři uchazeči, z nichž výběrová komise jednohlasně doporučila Evu Mikulkovou,“ uvedl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS), který je členem správní rady Klicperova divadla a byl členem výběrové komise.

Komise podle Hrabálka její vize a poslání, které by divadlo mělo plnit a kam by mělo směřovat, vyhodnotila jako nejlepší ze všech přihlášených.

Podle mluvčího Klicperova divadla Martina Sedláčka porazila Eva Mikulková v konkurzu bývalého ředitele Národního divadla v Praze Daniela Dvořáka a divadelníka a pedagoga Josefa Jana Kopeckého.

„Jsem ráda, že se správní rada Klicperova divadla shodla na jmenování paní ředitelky Mikulkové. Pandemie ze všeho nejvíce nepřeje kultuře a pro divadla a další kulturní instituce je to mimořádně těžká doba, proto je dobře, že tým kolem paní ředitelky bude moci pokračovat v činnosti,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Získat zpět diváky

„Naším hlavním cílem je především získat zpět naše diváky, chceme sem zvát opět nejlepší režiséry z České republiky tak, jak se nám to dařilo doposud, a dále rozvíjet festival Regiony, dříve Divadlo evropských regionů,“ řekla nově zvolená ředitelka divadla. 

Roční rozpočet Klicperova divadla při běžném provozu bez covidových omezení před pandemií byl podle zástupců divadla přibližně 70 milionů korun, loni 65 milionů korun. Divadlo finančně podporují zakladatelé – město Hradec Králové a Královéhradecký kraj a také ministerstvo kultury, přičemž město dotuje divadlo nejvyšší částkou.