TÉMA

Klicperovo divadlo

Brokolice na Marsu uzavírá trilogii v Klicperově divadle

Klicperovo divadlo rozšířilo repertoár o Brokolici na Marsu. Hru napsal David Drábek, dříve domovský autor královéhradecké scény, a navazuje v ní na příběh z předchozích inscenací Jedlíci čokolády a Velká mořská víla. Komedie o rodinném životě uzavírá třicet let v historii jednoho domu a jeho bláznivě křehkých obyvatel.
4. 3. 2024|

Vraždu dítěte na jevišti prožívám, přiznává Tomicová. V Klicperově divadle vychovává Její pastorkyni

Pavla Tomicová se vrací do Klicperova divadla ve velké dramatické roli, kterou jí nabízí vesnické drama Její pastorkyňa. V realistické inscenaci ze slováckého venkova, pevně svázaného tradicemi a předsudky, ztvárnila ženu, která chce ochránit pověst svoji i své nevlastní dcery i za nesmírně krutou cenu. V roli pastorkyně, kterou před lety na královéhradecké scéně hrála Tomicová, se představuje Lucie Andělová.
7. 3. 2023|

Zemřel herec a člen Činoherního klubu Otmar Brancuzský, bylo mu 66 let

Ve věku 66 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Otmar Brancuzský. Na webu o tom informoval pražský Činoherní klub, jehož členem byl Brancuzský od roku 2010. Podle serveru iDNES.cz herec zemřel v sobotu. Před kamerou se Brancuzský objevoval zejména ve vedlejších rolích, diváci jej ale mohli vidět v mnoha filmech či seriálech. Zahrál si například i ve filmu Kolja Jana Svěráka, který za něj dostal americkou filmovou cenu Oscar.
23. 10. 2022|

Účastníci konkurzu na ředitele Klicperova divadla chtějí znát vítěznou koncepci. Zůstala neveřejná

Minulý týden zvolila správní rada Klicperova divadla v Hradci Králové ředitelkou na dalších šest let Evu Mikulkovou. Její vítězná koncepce zůstává utajená, správní rada ji nezveřejnila, přestože ji o to opakovaně požádalo už několik výzev, mimo jiné od ostatních účastníků konkurzu.
31. 1. 2022|

Klicperovo divadlo v Hradci Králové dál povede jeho dosavadní ředitelka Eva Mikulková

Funkci ředitelky Klicperova divadla v Hradci Králové obhájila Eva Mikulková. Správní rada Klicperova divadla schválila výsledek výběrové komise a jmenovala ji na dalších šest let. Zřizovatelem Klicperova divadla jsou město Hradec Králové a Královéhradecký kraj.
25. 1. 2022|

Klicperovo divadlo ukazuje Škvoreckého Zbabělce. Na konci 50. let podráždili kritiky

Klicperovo divadlo v Hradci Králové sáhlo po románové prvotině východočeského rodáka Josefa Škvoreckého. „Jazzový hejsek“ Danny Smiřický, tedy alter ego autora, prožívá na jevišti konec druhé světové války v dramatizaci knihy Zbabělci. Divákům se tak představuje Škvoreckého pohled na přelomy dob, který –⁠ v čase vydání románu –⁠ rozzuřil komunistickou kritiku.
14. 12. 2021|

Klicperovo divadlo chystá Ženitbu jako grotesku o smutku

Klicperovo divadlo nazkoušelo Gogolovu Ženitbu. Komedie o dlouho připravovaných námluvách se sama potýká s dlouhými přípravami. Původně plánovaná prosincová premiéra se prozatím přesunula na únor. Novinku na repertoáru královéhradeckého divadla nazkoušelo režijní duo SKUTR.
16. 12. 2020|

Před oponou, za oponou divadla nesmí stát, i když nebudou hrát

Divadla jsou pro diváky zavřená, režiséři, herci i technici ale nadále pokračují ve zkoušení naplánovaného repertoáru. Mimo jiné proto, aby neztratili kontakt s jevištěm anebo kondici. Národní divadlo navíc každou noc ozvláštňuje budovu Nové scény světelnou inscenací, chce tak symbolicky kolemjdoucím připomenout, že divadlo pokračuje.
23. 10. 2020|

Nový videoportál streamuje inscenace, část předplatného podpoří divadla

Nabídku streamovacích služeb rozšířil od 20. října videoportál Dramox. Předplatiteté zde mohou sledovat záznamy divadelních představení, a to jak stále hraných, tak po derniéře. Zatím nabízí čtyři desítky her od tří desítek scén. Větší část předplatného půjde tvůrcům.
20. 10. 2020|

V Brně uvedou Kunderovu první divadelní hru. Za svolení se u autora přimlouvala i jeho žena

Národní divadlo Brno zveřejnilo své plány na novou sezonu. Hned čtyři hry nabídne v české premiéře, největší událostí činoherní sezony ale zřejmě bude uvedení hry staré skoro šedesát let. Divadlu se podařilo přesvědčit Milana Kunderu, aby dal svolení k nastudování dramatu Majitelé klíčů. To se na českých jevištích objevilo naposledy v roce 1966.
5. 3. 2020|

Není kosočtverec jako kosočtverec. Kundera povolil další Ptákovinu

Na konci šedesátých let napsal Milan Kundera Ptákovinu – hra byla kritikou tehdejšího komunistického režimu v Československu. Od prosince je novinkou na programu Klicperova divadla. Královéhradecká scéna je teprve druhým divadlem, které po revoluci získalo od autora povolení Ptákovinu uvést.
31. 12. 2019|

Peníze dělaj’ člověka, varuje Lakomec z Klicperova divadla

Harpagonova touha po penězích je pro naši dobu ještě příznačnější než pro Francii za vlády Ludvíka XIV., vysvětlují tvůrci z Klicperova divadla, proč sáhli po tři sta padesát let staré komedii slavného francouzského dramatika Molièra. Jeho Lakomce inscenují jako grotesku o společnosti, v níž touží po majetku všichni.
18. 3. 2019|
100 let Československa

Doba byla zlá. Klicperovo divadlo vyhlásilo Republiku Králové

Jak prožívali obyvatelé Hradce Králové první světovou válku a revoluční dny roku 1918, zajímá tamní Klicperovo divadlo. Nová inscenace Republika Králové byla napsána přímo pro tuto scénu a vychází z dobových záznamů. Příběh má podobu živých obrazů z královéhradecké historie.
31. 10. 2018|

Černá voda spláchne lásku i rozdíly mezi zlatou mládeží a gastarbeitry

Jedna magická noc dokázala smazat rozdíly mezi teenagery, které dělí původ, víra i majetek, ale co ze snů zbylo po dvaceti letech? Hru současného německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga si do repertoáru nově vybralo Klicperovo divadlo v Hradci Králové. Černou vodu uvedlo v české premiéře.
3. 4. 2018|