Vraždu dítěte na jevišti prožívám, přiznává Tomicová. V Klicperově divadle vychovává Její pastorkyni

Klicperovo divadlo nastudovalo drama Její pastorkyňa (zdroj: ČT24)

Pavla Tomicová se vrací do Klicperova divadla ve velké dramatické roli, kterou jí nabízí vesnické drama Její pastorkyňa. V realistické inscenaci ze slováckého venkova, pevně svázaného tradicemi a předsudky, ztvárnila ženu, která chce ochránit pověst svoji i své nevlastní dcery i za nesmírně krutou cenu. V roli pastorkyně, kterou před lety na královéhradecké scéně hrála Tomicová, se představuje Lucie Andělová.

Kostelnička vychovává jako vlastní dceru muže, který ji opakovaně zradil. Její pastorkyňa Jenůfa otěhotní s marnotratným a nestálým Števem, jenže nemanželské dítě na vsi devatenáctého století znamená nesmazatelnou hanbu. Kostelnička se rozhodne pro krajní řešení, jak udržet pověst ctnostné ženy a respekt celé vesnice.

Ve své době se drama Gabriely Preissové dočkalo od společnosti odmítnutí. Národní divadlo hru stáhlo po pár reprízách. Vražda dítěte byla na společnost příliš, vadilo i, jak Preissová zpodobnila venkovský život moravského Slovácka.

Přestože se vyhnula zasazení děje do přesného místa a i dialekt, jímž postavy mluví, si do značné míry vymyslela. Pro divadlo Její pastorkyni pomohla rehabilitovat stejnojmenná opera Leoše Janáčka.

Její pastorkyňa (Klicperovo divadlo)
Zdroj: Klicperovo divadlo/Jarmila Štuková

V Hradci Králové uvádějí původní drama. „Takovou roli jsem ještě nehrála. Hrála jsem spoustu tragických postav, ale tohle je vražedkyně malého dítěte. Nejsem úplně technický typ herečky, takže si to opravdu prožívám,“ uvedla před premiérou královéhradecká Kostelnička – Pavla Tomicová.

Jako dnes

Podle režisérky Diany Šoltysové je realistická hra postavená na sporu jedince vůči společnosti. „Doba se sice změnila a ženy se emancipovaly, ale i tak si myslíme, že příběh je stále aktuální a může oslovit i současné diváky. Navíc každá vesnice má svou Jenůfku, ale i Kostelničku, jež jsou všem na očích. Všichni je bedlivě sledují a mají tendence je soudit, aniž by v jejich situacích byli,“ dodala.

Aby byl příběh pro dnešní ženy uvěřitelný, lehce pozměnila jeho konec. „Každý má právo na život a záleží jenom na něm, jestli má sílu se některých věcí vzdát a začít od nuly,“ podotýká k dilematu, před něž hra hrdiny staví, představitelka Jenůfy Lucie Andělová. Nebát se věci změnit má být vzkazem Její pastorkyně v Hradci Králové.