Brokolice na Marsu uzavírá trilogii v Klicperově divadle

Klicperovo divadlo uvádí Brokolici na Marsu (zdroj: ČT24)

Klicperovo divadlo rozšířilo repertoár o Brokolici na Marsu. Hru napsal David Drábek, dříve domovský autor královéhradecké scény, a navazuje v ní na příběh z předchozích inscenací Jedlíci čokolády a Velká mořská víla. Komedie o rodinném životě uzavírá třicet let v historii jednoho domu a jeho bláznivě křehkých obyvatel.

„Všichni hrdinové z prvních dvou dílů výrazně zestárli. A celé je to nádherné a těžké, proto vším prostupuje nostalgie. Je to silné loučení. S postavami i trilogií. Ale neostrouhá ani divák, který předchozí díly neviděl,“ uvedl dramatik a režisér Drábek.

Přestože závěr trilogie je v mnoha ohledech nejvážnější ze všech tří inscenací a pojednává o finále života, autor chtěl, aby i tak vznikla komedie.

S grácií třeskutým humorem o odcházení

Smyslem hry není se vysmát stárnutí, nemocem a odcházení, ale podívat se tématu směle a s grácií do tváře a předat zprávu, že život může být plný a radostný v každém okamžiku, potvrdil dramaturg Martin Satoranský. „Brokolice na Marsu je plná třeskutého a bláznivého humoru, který prostupuje velmi vážné, až tísnivé téma,“ podotkl.

Brokolice na Marsu
Zdroj: Klicperovo divadlo/Patrik Borecký

V hlavních rolích manželského páru Ludvíka a Rózy se potřetí vrací Jiří Zapletal a Pavla Tomicová. Po hereččině boku se představí i její dcera Anežka Malá, pro kterou jde naopak o debut na profesionální scéně. Děj se odehrává v geriatrickém centru, kde Ludvík neustále vymýšlí nové hry, aby svým kamarádům zpříjemnil podzim života. Ale věci se začnou vymykat z rukou.

První dva díly divadelní trilogie, tedy Jedlíci čokolády a Velká mořská víla, patřily podle PR manažera Klicperova divadla Martina Sedláčka k nejúspěšnějším představením. I když už se dnes na jevišti divadla nehrají, jejich záznam mohou diváci zhlédnout on-line na placené streamovací platformě Dramox.