Doba byla zlá. Klicperovo divadlo vyhlásilo Republiku Králové

Klicperovo divadlo zve do Republiky Králové (zdroj: ČT24)

Jak prožívali obyvatelé Hradce Králové první světovou válku a revoluční dny roku 1918, zajímá tamní Klicperovo divadlo. Nová inscenace Republika Králové byla napsána přímo pro tuto scénu a vychází z dobových záznamů. Příběh má podobu živých obrazů z královéhradecké historie.

Popis válečných útrap vojáků i civilistů a následné revoluční dění našly autorky inscenace Zuzana Burianová a Marie Nováková v novinových článcích, denících či dopisech i písních. „Tyto materiály nás samy vedly, skládaly příběh a díky nim se nám vyvrbily postavy,“ podotýká Nováková.

Starosta Ulrich i architekt Gočár na scéně

Většina osob, které ve hře vystupují, má reálný předobraz. Na jevišti se objeví například člen odbojové Maffie Jan Černý, voják a bratr slavného legionáře Jaroslav Medek či setník Maxim Gruss, který dopomohl k nenásilnému průběhu revoluce v Hradci, kde emoce obyvatel zdecimovaných válkou, španělskou chřipkou a nedostatkem ještě vyostřovala přítomnost maďarského pluku.

Inscenace sleduje také proměnu města z vojenské pevnosti na salon republiky, jak se Hradci říkalo díky jeho architektonickému rozvoji. Za ním stáli na počátku dvacátého století především architekti Josef Gočár (i ten ve hře „účinkuje“) a Jan Kotěra.

Republika Králové
Zdroj: Patrik Borecký/Klicperovo divadlo

O zrušení hradecké pevnosti a zboření hradeb, čímž vznikl protor pro urbanistické změny, se postaral dlouholetý královéhradecký starosta František Ulrich. V Republice Králové je průvodcem děje. „Hledáme spíše konfliktní situace,“ doplnil k příběhu představitel Ulricha Jan Vápeník, „doba byla zlá, muži ve městě nebyli, ženy byly samy a jídla málo.“

Režisérka Zuzana Burianová přiznává, že ji při přípravě inscenace překvapilo zjištění, jakým podmínkám byli během války vystaveni civilisté, zejména matky s dětmi. „S dětmi se jednalo jako s  dospělými, trpěly hladem a nemocemi, musely stát ‚frontu‘ pro příděly nebo se uchylovaly ke krádežím a k žebrotě. Pro nás, Evropany, dnes naprosto nepředstavitelné,“ poznamenává.

Z nevinných se stanou cynici

Vedle útrap hradeckých obyvatel během války přibližuje hra i nevraživost, jakou místní cítili vůči Rakousku-Uhersku, a naopak ideály, s nimiž vítali novou Československou republiku. „Začínáme jako nevinné děti, ale válka nás smete a stáváme se cyniky,“ shrnula herečka Lenka Loubalová. 

Republika Králové vznikla u příležitosti stého výročí vzniku Československa. Do konce roku reprízuje Klicperovo divadlo inscenaci ještě čtyřikrát, uvádí ji také jako představení pro školy.